What was the Matrix? A grand movie without sequels.

#39: THE MATRIX

De säger att det gjordes två filmer till efter denna men det vägrar jag tro på och avfärdar snacket som elak-sinnade lögner.

De säger att Keanu Reeves, världshistoriens kanske sämsta skådespelare (iallafall sett till pengar intjänade av film), har huvudrollen. Det måste jag nog ändå tvingas köpa.

The Matrix vände upp och ner på ganska mycket när den kom. Den jämnade motståndet i andra kontemporära special effects-kombattanter till marken kan man väl säga. Jag gillar visserligen när det händer jävligt häftiga och oväntade grejer men jag är ju 100% sucker för smarta stories. Speciellt ett kostymdrama i lack och läder. Med en iskall konspiration som egentlig huvudroll.

På alla plan är det här ett mästerverk och därmed kvalificerad till en av de 39 bästa filmer som gjorts.

Kommentarer

17 kommentarer till “What was the Matrix? A grand movie without sequels.”

 1. Fredrik 12 Jan 2010, 19:15

  Jag har mycket starka känslor till den här filmen. Kom redan -99 men är ju så mycket 90-tal det bara kan bli på nått sätt. Att jag gick och såg den med min dåvarande flickvän på hennes födelsedag efter en superlyckad suprisemiddag har en del med mina känslor till filmen att göra, men jag är även ett rätt stort fan av sådan här sci-fiiga och cyberpunkiga storys. Jag såga alla filmerna på bio och jag hatar inte uppföljarna så himla mycket faktiskt. Men ettan är ju…genial.

  Eftersom du inte ger några “se även” så gör jag det.
  Se även: Ghost in the Shell. Terminator 2. Akira.

 2. Jocke J 12 Jan 2010, 20:25

  Ettan är schysst. Tvåan är godkänd och trean är usel. Keanu Reeves är en märklig skådis. Ytterst begränsad, till och med halvkass, ändå funkar han på något sätt för det mesta.
  Förutom i Dracula där han är direkt patetisk. Snacka om att fantastiska Gary Oldman spelar stjortan av honom.

 3. Martin S 12 Jan 2010, 20:29

  Jag är med dig. Det finns visst två andra som pajade hela legacyn. Men det låtsas jag inte om. Jag säger som Freddan… genial, på sina sätt.
  Det här är en milstolpe för den moderna specialeffekten, den moderna kvinnliga actionhjältinnan som en självklarhet utan frågetecken och för det pussliga och knarkiga berättarsättet. Det må vara “bara” en actionfilm, men den sopade banan med mig när den kom och shootouten i lobbyn (strax efter “We need guns. Lots of guns-repliken”) är den snyggaste John Woo-sekvens John Woo aldrig spelat in själv. Det säger en del i min lilla värld.

 4. Jocke J 12 Jan 2010, 20:30

  Se även The Crow och Robocop!

 5. DMC 12 Jan 2010, 20:58

  Den gamla klassikern Tron från 1982:

  http://www.youtube.com/watch?v=-3ODe9mqoDE

 6. Fredrik 12 Jan 2010, 21:08

  Den här parodin på Matrix Reloaded som Mtv videoawards gjorde var faktiskt rätt kul kommer jag ihåg.
  http://www.youtube.com/watch?v=1F0QNlqMe3c

  Fan. Tron! Jag gick och köpte dvdn för att återuppliva gamla barndomsminnen. Dumt gjort. Skulle låtit den filmen få förblivit ett kärt minne.

 7. Andreas 12 Jan 2010, 21:09

  Detsamma kan säga om “Tillbaka till Eden” som spisades i söndags. Gör INTE om det nån därute!!!

 8. Fredrik 12 Jan 2010, 21:11

  Hmm, nått jag missat tror jag. Då kanske den funkar nu? ;-)

 9. Andreas 12 Jan 2010, 21:18

  Robocop Jocke!? Robocop!?? : =

 10. Jocke J 12 Jan 2010, 22:10

  Vad är det du inte förstår Andreas, att det är en grym film eller att den nämns i sammanhanget? :)

 11. Fredrik 12 Jan 2010, 23:44

  Jag gillar Robocop också. En underbart svart/komisk framtidsskildring. Men jag kan tycka att den inte hör till sammanhanget här dock. Laddade förresten just ner hela trilogin. Har nog missat trean (jag tror dock att den är ASdålig).

 12. Jocke J 13 Jan 2010, 09:52

  Robocop är en snygg, dystopisk framtidsfilm som osar cyberpunk. Därför skulle den kunna nämnas i sammanhanget men jag håller med om att den inte har samma mood som Matrix.

 13. Jocke J 13 Jan 2010, 10:33

  Förresten. Musiken wtf!? Så kunde man tydligen göra på det ljuva åttiotalet :)

 14. Jocke J 13 Jan 2010, 11:25
 15. Fredrik 13 Jan 2010, 12:26

  WHAT!? Fan det visste jag inte. Den är ju totalt rippad! hahaha, får mig att tänka på det här…
  http://www.youtube.com/watch?v=js6NqlAc29I

 16. Thobias 13 Jan 2010, 14:37

  Jag gillar också Robocop (1+2). 2an har dessutom FLA samplat rikt från i bla Mindphaser;)

  Matrix är helt klart med över bästa filmerna som gjorts. 2an och 3an inte lika bra (gillar dock tvillingarna i 2an och Monica Bellucci) men Juno Reactor har med en del grymma låtar med som förhöjer upplevelsen. Neos fight med tvillingarna ovanpå en lastbil i 2an till tonerna av Juno R.s Masters of the Universe är en scen som maxar musik och film tillsammans.

  Tippar det kommer mer dystopiska framtidsskildringar på listan men nämner ändå Running Man här också. Helt övertygad om att den inte dyker upp;) Arnold i storform + Fireball, Buzzsaw, Dynamo och Subzero. Vilket fantastiskt paket till priset av en film!!!

 17. Thobias 13 Jan 2010, 15:23

  Kan förresten vara Juno Reactor’s “Navras” på lastbilstaket. Blev osäker. 1 av dem är med i 2an och den andra i 3an. Grymma låtar hur som helst.

Pingbacks & Trackbacks