We are programmed just to do anything you want us to

5. Kraftwerk- The Robots (1978)

Det här är ju självklart så briljant, genialiskt & fullständigt banbrytande att man egentligen inte behöver tillägga något.
Jag vill ändå göra det. Ibland tycker jag det alldeles för sällan nämns några vitala ingredienser i Kraftwerk.

1. Den Tyska Bluesen

Efterkrigstidens musik i Tyskland är på ett eller annat sätt präglad av skam & mörker. Kraftwerks strikta regler både imagemässigt och musikaliskt är inget mindre än den mellaneuropeiska versionen av blues. Här handlar det knappast om “My baby left me I don´t know what to do“svängig Muddy Waters-blues utan om något helt annat -själlös existensiell robotblues ta mig fan! För mig, den gamle existentialisten, är det här kanske den, i kontexten och i sin enkelhet, därmed den mest genialiska text som någonsin gjorts:

We´re charging our battery and now we´re full of energy
We are the Robots

We´re functioning automatic
and we are dancing mechanic
We are the Robots

Ja tvoi sluga, (I’m your slave)
ja tvoi Rabotnik (I’m your worker.)

We are programmed just to do
anything you want us to
We are the robots

2. Humorn

Det är också alldeles för sällan det pratas om den mängd humor som finns i Kraftwerks musik. Den iskalla, stiffa elektroniska tyskbluesen hade aldrig varit så bra om det inte vore för att Schneider & Hütter har bakat in så mycket roliga grejer i den. Det är många som missar att humor kan var en av de viktigaste ingredienserna i mycket bra musik. Subtilt eller inte. Det är framförallt, och ironiskt nog, tyskarna & svenskar som missat det mest.

Vad Kraftwerk betytt som helhet för den musikaliska utvecklingen behöver inte diskuteras. Det här är ett av de viktigaste banden som någonsin funnits. Tack gode gud för att de skrotade det de oförklarligt nog höll på med innan. Skrattfesten/helvetesmusiken går att bevittna och förskräckas av här under. Men jag råder er av hela mitt hjärta att låta bli.

Om ni ändå inte klarar er (inget kontraproduktivt alls nu va?) så är det bara för er, som jag, att konstatera att ni just bevittnat den mest lyckosamma och mest oförklarliga metamorfosen i musikhistorien.

Från Ruckzack till Autobahn på två år. Från totalt humorlös (Ofattbart nog!!) improviserad Jazzkraut till dess absoluta counterpoint > Elektronisk tålmodig, perfektionisktisk och detaljfixerad pionjärsmusik. Från den absolut sämsta typen av musik till den närapå mest fulländade.( Det sista var mer åsikt än fakta men det skiter jag i. Det här är Kollaps. Swingpjattar & Tyska PsykeledicaKrautJazzfans bör nog hitta en annan sida på Internet)

*

Fotnot:

Orkar ni så händer något efter fyra minuter. Sen följer de sämsta två musikaliska minuter jag haft olyckan att höra i hela mitt liv. Den livsbejakande Bongoparveln med sitt lilla söta afrokrull gömt under fyrkantig fez är inte från Düsseldorfs dagcenter. Ej heller får han delta i musiken som ett experiment kring vad en stackars lobotomerad mentalpatient skulle kunna uttrycka för slags svärta med hjälp av ett frijazzande kompband stenade på Bayersk Ganja. Tvärtom är karln fullständigt allvarlig med sitt budskap. Det besvärar mig lika mycket som jag älskar Kraftwerk och “The Robots”.

Kommentarer

13 kommentarer till “We are programmed just to do anything you want us to”

 1. DMC 15 Jun 2010, 07:59

  Otippad femte plats! :)

  Bra poplåt i alla dess former!

 2. DMC 15 Jun 2010, 08:14

  Humorn i Kraftwerks musik, image är det väl inte många som har missat?

 3. Andreas 15 Jun 2010, 08:16

  Utan Robots ingen “Violator” för att bara nämna nåt. : )

  Att de fick till en sån clean ljudbild och såna fantastiska ljud 1978 är egentligen helt vansinnigt. Produktionen är en milstolpe, låten odödlig!

 4. Andreas 15 Jun 2010, 08:18

  Du menar humorn i imagen? Jag vet inte hur många som kommit i bakslickat hår, röd skjorta & svart slips med keyboardtangenter på som tyckt de var roliga? Förhoppningsvis mer än 50% även om jag är mycket tveksam.

 5. DMC 15 Jun 2010, 15:57

  Det är en magnifik platta. I alla avseenden. Min favorit med dom är annars Computerwelt.

  Humorn i hela deras koncept tänkte jag mer på. Allt.
  Jodå, leker man robot samtidigt med dom kläderna är det humor. Det är det kanske som många missar?
  Laibach är ett annat band med stor portion humor.

 6. superlimpan 15 Jun 2010, 20:57

  Det här är såklart magnifikt! Låten, albumet, imagen.

 7. superlimpan 15 Jun 2010, 20:58

  Laibach är väl ett plojband hela vägen?

 8. DMC 15 Jun 2010, 21:26

  Ploj och ploj vet jag inte men dom är smarta och har distans till det dom gör (hoppas jag!!!). Dom är jävligt smarta när det kommer till varumärket Laibach och merch.
  Stålarna rullar in när dom gör det på det här sättet.
  Hardcore-fansen skulle väl lyncha oss om vi sa att dom hade humor. Samma sak kanske med dom inbitna Kraftwerk-fansen?

  Det är hur som helst tur att dom har humor! För det dom gör är förbannat bra.

 9. superlimpan 15 Jun 2010, 22:30

  Kanske snart Ralf, Florian, Karl och Wolfgang återförenas och påstår att hela grejen med fientligheten mellan dom också var ett skämt.

 10. ze german 15 Jun 2010, 22:58

  Finns inte mycket att tillägga.. Konserten på Cirkus, när robotarna körde hela låten ! Man kunde dött lyckligt då.

 11. Jocke J 16 Jun 2010, 00:59

  Älskar Kraftwerk. Men det där nedre klippet alltså. Efter 4 minuter har jag bara en förklaring och det måste bli nåt så klyschigt som knark.

 12. DMC 16 Jun 2010, 08:57

  Knark är ofta förknippat med Kraftwerk.

 13. Johan 18 Jun 2010, 01:21

  Men The Robots? När de klämt ur sig kanske det bästa som någonsin graverats i plast; Radioland.

Pingbacks & Trackbacks