Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/functions.php on line 20

Världens Tråkigaste Fotbollsmatch & Tullaren.

EM 2000 (Del 3) (Forts från “Sommar & Sol & Pandemonium)

Med hög puls och skakande händer anlände vi till matcharenan. Vi lirade en improviserad landskap på asfalten mot några turkar innan vi gick in. Vilken härlig inramning! Tusentals Turkar och Svenskar sjöng och skrek från tårna. Vi intog våra platser och köpte varsin öl. Sen började matchen och sen… var det roliga slut.

Redan i halvlek kunde vi konstatera att det var en bedrövlig match. Jag menar, Jörgen Pettersson var på plan. Inget av lagen presterade någonting och när slutvisslan, till hela publikens buande, blåstes var resultatet 0-0.

Matchen, som vi sett fram mot i många månader, matchen som var helt avgörande för Sveriges fortsatta EM, uppmålad och upp-pumpad i all press, var slut innan den hade börjat.

Den har kommit att bli känd som den tråkigaste fotbollsmatch någonsin spelad.

En BBC-kommentator konstaterade: -This was the lousiest game I´ve ever seen. And by that said, you shuld all know I´ve been watching football in Bhutan and Tibet.

Hellqvist/Jismark strövade iväg mot centrum med släpande fötter. Det fanns inte mycket att säga. En märklig tystnad lade sig över Eindhoven, som bara timmar tidigare hade kokat (över).

Vi hade inga problem att inta en bärs och två på en bar. Det var helt enkelt inte mycket folk kvar på pubarna. Efter några stilla vandrade vi hem mot bilen, där vi bestämt oss för att spendera natten. Det plingade till i Jens mobil, han hade nyinstallerad sms-tjänst som inte funkade som man skulle kunnat önska. TTs rubrik meddelade, ett dygn försent “Sverige övar straffar & frisparkar. Offensiv fotboll att vänta!”

När vi kom hem till bilen kröp vi in i bagaget och somnade.

Vi vaknade tidigt morgonen efter. Med näppe kunde man andas, luften var slut. Vi öppnade ett fönster och överlevde. En timma efteråt åkte vi från Holland, från EM. Hej då, festen!

Efter ett bra snitt på Autobahn, och ett par-tre sköna stopp, nådde vi Danmark i kvällningen. Innan gränsen tog jag beslutet att kasta ut min joint genom rutan. Det hade inte blivit nå vidare läge och röka den och jag tyckte det var synnerligen dumt att ta med den över gränsen. Vi tog in på hotell och gick och såg ett par EM-matcher. Bra sådana. Tjeckien. Vi lade oss tidig och kom upp tidigt. Orakade och glosögda åkte vi mot Sveriges gräns.

När vi efter några timmar rullade in i Sverige stoppade tullaren vårt ekipage och sträckte in huvudet. -Tjena grabbar, var har ni varit? Jismark, i linne, Neubauten-tatuering och mössa svarar “Vi har varit i Holland och tittat på den där jävla matchen, såg du den? Fy fan vad dåligt. Vi har bara varit borta i några dagar och kört en massa bil..bla bla..”

En Hellqvist i ett ruggigt tredagars-skägg och utslaget hår sänkte besviket blicken. “Fan vad han pratar.” Tullaren sade: “Trevligt. Grabbar, ni åker däråt.” och pekade med hela handen mot ett garage.

Det fattar du väl, sa en trött Hellqvist, att när du snackar så där jävla mycket verkar du ju skyldig.

-Ja ja ja, svarade jag med lätt darr på rösten.

I garaget mötte åtta andra tullare + två hundar upp oss. Vi fick kliva ur och de började  grundligt genomsöka hela bilen. Vi frågade om vi fick gå ut och ta en cigg, de svarade med hög och bestämt röst: “Ni stannar här”.

Jag tyckte inte om det jag såg, och var rädd för en plasthandske i röven och förkunnade för tjänstemännen: -Jag jobbar som journalist på Expressen, vad är det här för jävla sätt? Vi har inte gjort nåt, jag ringer till redaktionen per omgående..

Förvisso var det sant att jag jobbade på Expressen, men jag satt i Nyhetsdeskens växel och kopplade samtal. Tullarna tog ingen större notis om det. Jag kom då att tänka på att det var en sjujävlars tur att jag kastade ut Jazzgräset utrikes, annars hade det definitivt blivit ändasmärtor. Den där schäfern såg rutinerad ut.

Vi slapp undan greppet från lagens långa arm och kunde på färden norrut konstatera: Tullen- Jismark/Hellqvist 0-0.

På tre dagar hade vi färdats Götlaborg-Eindhoven-Götlaborg express i en hyrbil, efter en krasch med den andra, för att bevittna ett tumult på ett torg, bli filmade i TV tillsammans med en komplett galning och få bilen in och utvänd av tullare vid hemkomst.

Och, förstås, för att se världens tråkigaste fotbollsmatch. Sverige-Turkiet 0-0.

Fin.

*


Fatal error: Uncaught Error: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php:80 Stack trace: #0 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/single.php(14): related_posts(3) #1 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/html/s...') #2 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/html/s...') #3 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/index.php(17): require('/var/www/html/s...') #4 {main} thrown in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80