Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/functions.php on line 20

Vad tror ni om det här då?

Jag växte upp på Bäckagatan i Tranås. Bakom huset vi bodde i fanns en skog. En rätt stor skog. Där fanns allehanda djur. En gång smög ett lodjur kring där men genom åren stötte jag på allt från orm (jag trodde det var en pinne och skulle lyfta upp den), räv, rådjur och älg.

Men en gång behövde jag inte gå ut ur huset för att se en älg. Jag klev upp sängen i rummet som vette mot skogen och vinklade upp persiennerna. På andra sidan fönstret, precis bakom rutan, stod en stor bautaälg och slöglodde på mig. Jag fick närmast en hjärtattack.

Inte bara på grund av chocken att där stod en älg utan på grund av den som satt på dess rygg. Vi talar om en mycket liten man med luva och säckiga slitna kläder. Vi talar om en gubbe med gråsprängt skägg och onda små ögon. Han pekade mot mig med en självtillverkad flöjt i handen.

Det visade sig vara den så kallade Bäckavätten, en man som alla “visste” bodde ensam där ute i skogarna, men som nästan blivit till en myt bland mig och lekkamraterna. Något föräldrarna sa till oss för att vi inte skulle springa för långt ut i skogen och leka.

Jag drog ner persiennen igen och andades tungt. När jag vinklade upp igen var älgen borta.

Men inte Bäckavätten! Han hade hängt sig i husets stupränna ovan fönstret och blickade snedd nedåt rakt in i mina ögon på en decimeters avstånd med näsan tryckt mot glaset. Hans morgon-andedräkt formade otäcka och kryddstarka mönster på rutan medans han andades med retligt rund blodröd mun, gömd i det yviga skägget.

Jag sprang. Ut ur rummet, nerför trappen, ut genom dörren och över gatan mot Narvesjö, grannen. Jag gömde mig bakom ett träd och stod kvar där tills min far kom och hämtade mig. Han tog min lilla hand i sin och ledde mig tillbka till rummet. Väl där konstaterade han och övriga familjen att varken älg eller liten gubbe fanns på baksidan och ej heller hade siktats av någon annan. Det hela avfärdades med att jag hittat på hela saken.

Men det hade jag inte. Jag vet vad jag såg. Än i dag kan jag vakna skrikandes mitt i natten när jag drömt om skogens konung och dess illasinnade compadre.

Sant eller falskt?


Fatal error: Uncaught Error: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php:80 Stack trace: #0 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/single.php(14): related_posts(3) #1 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/html/s...') #2 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/html/s...') #3 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/index.php(17): require('/var/www/html/s...') #4 {main} thrown in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80