Vad händer just nu på ön?

FET SPOILERVARNING FÖR ER SOM INTE FÖLJER SERIEN SLAVISKT FRÅN USA-SÄNDNINGEN VARJE VECKA.

Vad händer i Lost? Jo ÄNTLIGEN börjar vi få ordentligt med klarhet och det är ju tämligen uppenbart efter förra veckans makalösa episka avsnitt som gav oss inte bara tårar och rysningar utan även en hel hink full med svar. Självfallet är det ju så att inget är ristat i sten men allt -och då menar jag allt- tyder ju på att:

Jacob är en form av fångvaktare på ön. Hans uppdrag är att hålla the man in black kvar på stället. Jacob har krafter som utan tvivel är övermänskliga men jag är tämligen jävla säker på att han inte är Gud eller ens ängel eller vad man nu vill kalla det. Jag håller kvar vid min Horusteori. Med detta sagt tror jag inte heller man ska ta för bokstavligt på att Man In Black är djävulen. Man måste komma ihåg att de spanska slavarna på 1800-talet endast hade El Diablo som referens. I nutid säger man väl mer som Dogen: Evil incarnated.

Ska man då fortfarande ställa sig frågan om Man In Black har lite godhet i sig? Jo det kan man faktiskt göra. Se reaktionen när Alpert kommer tillbaka och inte har “utfört uppdraget”. Kan man ställa sig frågan om Jacob enbart är god? Ja det kan man också göra. Men jag tycker definitivt man ska ta några saker för givet:

* Man In Black manipulerar, ljuger och dödar skoningslöst för att få genom sin vilja -att komma “hem”.

* Jacob berättar i konversationen med Alpert att han lämnar det  till människan att -förutsättninglöst- själv avgöra hur den agerar. Jag tycker ärligt talat det förklarar tamigfan allting. Jacob ger alltså varje människa möjligheten att ta rätt beslut själv istället för att interfera och styra. Snacka om att debatten vi haft kring kring Fri Vilja varit 110% rätt ute. Varför just våra Lostisar är utvalda som kandidater vet vi inte än men att de alla haft möjligheten att förändras till det bättre på ön och därmed kunna bli The Candidate att ersätta Jacob är nu utan tvivel säkerställt. Sayid och Claire är dessvärre förlorade.

* Jag tycker ändå att ödet inte behöver motsäga den fria viljan. Jag är helt säker på att såna som Charlie  aldrig kunnat förhindra sitt öde och måste acceptera det som så skedde i säsong tre. Detta förstärktes av Alperts älskade Isabella. 

* Att Hurley varit seriens inofficiella huvudperson bra länge nu stärktes också. Att han är den ende som talar med döda människor talar för att hans roll i slutet kommer bli stor.

* Var står Charles Widmore i allt detta? Ja det kan man fråga sig. Antagligen så vill han ta över efter Jacob eller liknande. Men jag är rätt säker på att vi kan:

a) Definiera Dharma Initiative som en sektliknande rörelse som ville slå mynt av öns egenskaper och göra en i grund och botten god insats. Problemet är bara att de fick sitt eget Waco med Benjamin Linus som ledare för The Others. The Others som i grund och botten borde haft goda egenskaper eftersom Alpert företrätt Jacob. Dessvärre har de inte fått sina uppdrag av den goda kraften utan av den manipulerande Ben. Och det är svårt att bortse från ondskan i The Purge. Men vare sig du var Dharma eller Hostile så hade du, enligt Jacobs devis, alltid möjligheten att göra det rätta valet. och ska vi tro på det som fanns i fyren och det som Dogen m fl sagt så är ju de flesta genom åren hanplockade till ön av jacob i hans försök att bevisa männsikans godhet /motbevisa Man In Black (som tror att människan i botten är självdestruktiv och ond/egoistisk/naiv/korrupt?)

b) Samme Ben som aldrig blivit inviterad till Jacob  (No one enters unless theyre invited) och som manipulerat och ljugit genom hela sin karriär. Ben har aldrig varit någon kandidat och Jacob har aldrig sett att Benjamin verkat för det goda. Därför fick också Ben möjligheten att välja när han dödade Jacob. Men nånstans visste mannen i Tawerets fot att han skulle dö där. Jag tror det var därför Ilana grät när Jacob besökte henne i sjuksängen. För att hon förstod redan då att hennes fadersgestalt skulle dö.

Nu kommer det följa en infernaliskt spännande sista hälft av säsongen där jag tror vi får se endera 1)en Man In Black slå sig ut ffrån ön och lämna den för att sprida mörker och jävelskap i världen. 2) en av kandidaterna ta över på ön för att kvarhålla svarta monstret på samma sätt som Jacob. Sen tror jag även Desmond dyker upp och gör en avgörande insats. Antagligen är även Penny inblandad. Det kan ha något att göra med Desmonds “konstant” som Faraday pratade om i ett nyckelavsnitt säsong fyra. Undra också vad Widmore kommer hitta på för jävelskaper. Hur kommer Sawyer,Jin och Kate ta sig bort från de mörka krafterna?

Det kommer bli klassisk television och jag tror inte på något antiklimax. Däremot tror jag på en klassisk och tämligen oväntad upplösning som med allra största sannolikhet har att göra med de så kallade “Flash Sideways” historierna. Det skulle vara typiskt Lost och oerhört snyggt .


Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Kommentarer

2 kommentarer till “Vad händer just nu på ön?”

  1. Andreas 30 Mar 2010, 14:15

    The Greatest Story Of Our Generation har de börjat kalla det i promosarna från USA och äntligen har någon satt ord på vad Lost är för något! En modern bibel har jag kallat det men The Greatest Story Of Our Generation känns mer passande.

  2. Mos6581 4 Apr 2010, 20:32

    Helt sagolikt bra. Jag vet inte hur många timmar jag suttit med Lostpedia idag…

Pingbacks & Trackbacks