Vad fan håller P3 egentligen på med?

Jag har mer och mer börjat förundra mig över vad som händer med vår före detta överlägset bästa radiostation: Sveriges Radio Program 3.

Jag skulle kunna dra igång en debatt om programledares pubertala tjafs, konstanta prat i munnen på varandra, fruktansvärda (påhittade?) dialekter, möjlig idiotkvotering och meningslösa programpunkter. Men det ska jag inte göra. Jag ska heller inte minnas Annika Lantz eller Tomas Tengby för mycket. Inte Amanda Rydman heller. Eller Frank.

Häromveckan sade en av programledarna “Nu ska vi lyssna på en låt av min polare!”. Sen kom den skitlåten på bästa sändningstid. Efter det sa han: “Vilken grym låt, alltså”. Sen sjöng han en egen låt själv. Efteråt jublade hans kvinnliga sidekick och verkligen mässade ut vilken talang han var och vilken grrrryym låt han just spelat.

Skitsamma med dem. Jag kanske är för gammal nu. Jag märker att P1 tilltalar mig mer och mer, i synnerhet i dessa sommarpratartider. 

Nä fokus nu är kanalens spellistor. Hur tar man sig in där som ett litet independentskivbolag utan nån budget att tala om? Utan nån bra väg in i finrummet? Jag talar inte bara om Devotchka Records här.

Jag tänker lista några av radions medarbetare nu/de senaste åren och ställa frågan -är P3 en inavlad verkstad som inte längre förvaltar sitt statliga uppdrag?

Låt vara om ni tycker artisterna är bra, i de flesta fall tycker jag definitivt det själv.

Frågan är: Är det här den bästa genvägen till A-rotation ? Är det här etiskt? Är det här nån form av lobbyism? Är artisterna avlönade av P3-producenterna i stimpengar?  Here goes:

TIMBUKTU  – En av de mest spelade svenska artisterna i P3 de senaste åren.

ANNIKA NORLIN (Säkert! / Hello Saferide) -En av de mest spelade svenska artisterna i P3 de senaste åren.

MARKUS KRUNEGÅRD (Laakso/Solo) -En av de mest spelade svenska artisterna i P3 det senaste året.

LINDA SUNDBLAD (Solo/Lambretta) -Knappast en av de mest spelade svenska artisterna de senaste åren. Men har hon släppt musik sen hon började på P3?

LILLA AL FADJI (Ison & Fille) –Frekvent spelade på P3. Kommer det öka nu när Lilla Al är del av P3-familjen? Återstår att se.

KITTY JUTBRING – Julian Brandts eminenta första singel “Looks and Talent” syntes tyvärr inte på några listor. Men duetten med Kitty fick rotation per omgående på P3.

CHRISTER LUNDBERG (Universal Poplab) -En av de mest spelade låtarna i programmet Christer är väl Universal Poplabs Morrissey-cover “We hate it when our friends become successful”.  Härligt.

*

Slumpmässigt vald Trackslista. Hur många  har direkt anknytning till P3?

http://www.sr.se/p3/topplistor/tracks/?getListW=2&getListY=2009&showyear=2009&listID=1

**


Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Kommentarer

10 kommentarer till “Vad fan håller P3 egentligen på med?”

 1. Observation 17 Jul 2009, 10:16

  Intressant observation.
  Tack!

 2. Superlimpan 17 Jul 2009, 18:28

  Du börjar nog bli lite till åren Jismark… I programmet Christer har jag nog aldrig hört Universal Poplab spelas. Nog för att den spelades en hel del på P3 men inte där. Att Timbuktu, Annika Norlin och Markus Krunegård spelas är väl för att det är bra? Krunegårds senaste skiva är riktigt bra enligt mig. Jag förstår din poäng men håller kanske inte 100% med dig. Eftersom jag är lite insyltad i Julians karriär så måste jag säga att jag också tyckte att det var konstigt att Looks and talent inte spelades. Men Kitty låte ar inte dålig och hon är en känd person även utanför P3 sfären. Tror inte att dom automatiskt skulle spela Julians duett med Christer om han gav ut den nu. Snarare tvärtom, att det skulle kännas för uppenbart.

 3. Pekman 17 Jul 2009, 18:30

  Jag har sedan länge konstaterat att P3 kommer att gå samma öde till mötes som MTV, tyvärr :(
  Blir mer och mer pissprogram och samma jälva låtar som snurrar dagarna i ända!

 4. Andreas 17 Jul 2009, 22:20

  Förlåt för felaktighet med Christer i Christer, Limpan! : )

  I övrigt hänvisar jag till mig själv i texten: “Låt vara om ni tycker artisterna är bra, i de flesta fall tycker jag definitivt det själv.”

 5. Saint 20 Jul 2009, 16:17

  Med ålder kommer insikt ! Andreas detta kunde jag ha skrivit själv .. tycker exakt samma !..med tillägget att sketcher hör hemma på tv och i radio skall det spelas/pratas musik så mycket som möjligt .

 6. Andreas 27 Jul 2009, 14:43

  Nej nu blev jag plötsligt lite upprörd här igen. Fd P3-medarbetaren Papa Dee spelas inte längre i etern med anledning av mishandelfallet med hans fru. Och säga vad man vill om detta men blev inte Deepapa friad i rätten? Det gick vidare till hovrätten, eller hur var det? Skitsamma. Det här inlägget handlar inte om Papa Dee. Det handlar om Chris Brown. En annan kille som nästintill slog ihjäl sin tjej. Chris Brown är fälld och dömd för misshandeln på Rihanna. Kidsen i förorten håller Brown som den störste. Och P3, ja P3 spelar på “Forever” mm som ingenting har hänt. För killar som sopat sönder sin tjej förtjänar inte att bojkottas i statlig radio. Eller hur var det nu?

 7. Mattias 27 Jul 2009, 15:34

  Nej Andreas, i tingsrätten dömdes Papa skyldig för en av de två fall av misshandel han åtalades för. (Hovrätten har inte tagit upp fallet än vad jag hört)

 8. Mattias 27 Jul 2009, 15:35

  Skyldig TILL skulle det naturligtvis stått.

 9. Andreas 27 Jul 2009, 15:51

  Så var det ja. icke desto mindre spelas Chris Brown.

 10. Mattias 27 Jul 2009, 18:17

  Ja, det är skumt rent principiellt men ett par stora skillnader finns; 1. Papas brott fick ett helt annat genomslag i Svensk media än Chris. 2. Papa nekade och skyllde allt på sin fru medan Chris (till slut) erkände sitt brott och har bett om ursäkt offentligt. T.ex här: http://www.youtube.com/watch?v=iylMbDVHTwE

Pingbacks & Trackbacks