Uppdaterad Technicolour

28. BIG FISH

Man vet att det finns sjukt många makalösa filmer när en film som denna är den 28:e bästa. Tim Burtons bästa film är så vacker och rörande att det är ren filmmagi från första till sista rutan. Ewan McGregor spelar den unge Albert Finney som i rollen som Edward Bloom “berättar” sin livs historia för sonen på sin dödsbädd. Helena Bonham Carter i biroll är också, som vanligt, såå bra. En av de bästa kvinnliga skådespelarna, no doubt.

Big Fish är oförglömlig. Och jag storbölade under filmen, men även nån halvtimma efter. För att det är så snyggt, så bra, så sjukt rörande. Ett människoliv i sagoform på film. Jag gillar sånt.

Kommentarer

11 kommentarer till “Uppdaterad Technicolour”

 1. Fredrik 19 Jan 2010, 17:46

  Jag får nog se om den här, då den defenitivt inte berörde eller engagerade mig nått vidare när jag såg den. Skulle aldrig för nått i världen sätta den på en topp 50-lista. Men det är ju det som är så kul med sånt här. Att man berörs olika. Ska bli kul att se om jag får en annan uppfattning vid en omtitt. Kul ord förresten, omtitt.

 2. Andreas 19 Jan 2010, 18:01

  Ja det verkar lite som det finns en klyfta mellan mig och mina läsare. Låt oss kalla den “Machoklyftan”. Medans läsarna radar upp förhoppningar och gissningar om idel typiskt maskulina filmer har jag nog en mer..njaa…feminin smak. Om man kan kalla det utan att vara nedlåtande mot någon. Det kommer nog under alla omständigheter bli ett och annat ramaskri för avsaknade “mansklassiker” versus listans “kvinnofilmer”.

 3. Fredrik 19 Jan 2010, 18:38

  Skulle Big Fish vara en “feminin” film då? FAN! Jag som verkligen har Rambo som förstaplatsare på min egen lista! Varför är den inte med på din??? Nu måste jag nog döda ett djur och dricka ett par klunkar ur flaskan. Och när jag ser dig ska jag ge dig en dansk skalle din fjolla.

 4. Andreas 19 Jan 2010, 19:03

  Nu ska du inte ta det så personligt din galna gute! Det ska INGEN göra. Jag pratar om det allmänna filmtugget. Det är väl en intressant diskussion ö h t förresten.

 5. Jens 19 Jan 2010, 19:16

  Jag ska nog också se om denna, det kan den vara värd. Minns den som mycket bra, om än inte topp 50.

 6. Fredrik 19 Jan 2010, 19:46

  Ja det var nog tänkt att det skulle gå igenom nån sorts “glimt i ögat” där, men det floppade. Ja jag är nog lite lättretlig när det kommer till genusfrågor. Speciellt om jag får för mig att dom är riktade mot mig på nått sätt ;-). Nej visst kan det vara en intressant diskussion, manlig och kvinnlig smak. Men då tycker jag man ska lämna ute ord som “macho”, “kukfeminist”, “gråterska”, “våldtäktsmördarmän” etc. “Bögigt” däremot, DET får va med, för det hamnar mitt mellan stolet. Nej nu sitter jag och ironiserar igen. Men sån är ju jag.
  Hrmm… Åter till diskussionen. Personligen har jag någonstans lagt märke till att många män, säg cirkus mellan 20-40, håller just Gudfadern, Taxi Driver, Fight Club och Seven väldigt högt. Vad säger ni?

 7. Jocke J 19 Jan 2010, 20:40

  Stämmer nog Fredrik. Men Gudfadern gillas av alla åldrar inkl. “old farts”. Taxi Driver tror jag faktiskt fler kvinnor gillar än t ex Fight Club och Seven.
  Seven kan också vara too much för somliga 60-plussare trots att den är ett odiskutabelt mästerverk.

 8. Michelle 19 Jan 2010, 20:43

  Älskar Big Fish! Men så är jag också en total Tim Burton-nörd:)

 9. Thobias 20 Jan 2010, 09:41

  Jag är helt klart med på Big Fish. Älskar den filmen. Tim Burtons bästa tror jag dock inte det är. Och det är INTE en feminin film. Det är dock en film man måste ha en stor portion fantasi för att uppskatta.

 10. ze german 20 Jan 2010, 13:46

  Ligger mycket i det du skriver Fredrik. Som tur är gillar jag inte allt som min generation vurmar för.

  Jag har rätt stora problem med de Niro. Filmer som Taxi driver eller Tjuren från Bronx hamnar aldrig högt på mina listor.
  Jag slänger hellre in pärlor från den asiatiska filmvärlden, svartvita klassiker med Bogart och/eller Cagney eller Katherine Hepburn eller en film som “M”.

 11. Fredrik 20 Jan 2010, 17:15

  Ah! M! Har stått i startgropen för att ta mig an Fritz Lang flera gånger det senaste halvåret men det har alltid kommit annat i vägen. Ska fan ta och beställa M på en gång. Tror man får den för 30 spänn på Ginza.

Pingbacks & Trackbacks