Topp 8 James Bond

Debatten kring den bästa James Bond filmen är inte direkt stekhet på Kollaps! och därför har jag beslutat mig för att rakt upponer lista de, i mitt tycke, 8 bästa filmerna. Det behövs en polemik och diskussion för att det ska vara riktigt kul att lista och sedan en viss vältalig östgöte i kraftig affekt lämnat sändningen, svårt provocerad efter endast en placering, är det väl inte så värst skitkul att lägga ner kraft och tid på texter. James Bond engarerar väl till en viss nivå, så även för mig nuförtiden.

Here goes:

8. MAN LEVER BARA TVÅ GÅNGER

Jag älskar ju som bekant Japan. Och Sean Connery förklädd till Japan är obetalbart.

7. ÅSKBOLLEN

Det är en sann klassiker med flera oförglömliga scener som James Bond på spa.

6. GOLDFINGER

Säkert en etta på mångas listor. Den är ju trots allt “fadern” till hur en Bondfilm ska vara. Oddjobb, Goldfinger själv, Pussy Galore, Pokern vid Swimmingpoolen, Bond fast hos Goldfinger, Laserstrålen, Pentagonrånet, Aston Martin-finesserna & Plotten. Allt är fantastiskt.

5. ÄLSKADE SPION
4. UR DÖDLIG SYNVINKEL

Båda gjorda under eran då James Bond var som bäst. Det var under mitten av sjuttiotalet till mitten av åttiotalet konceptet slipas till perfektion. Roger Moore antagonister reser förstås ragg, men här finns i mitt tycke de största höjpunkterna. Jag älskar Moore´s oneliners. Jag älskar när Bond kommer åkande med en bil från under vattnet. Jag älskar när en snubbe tittar på flaskan han dricker efter det. Det är karaktärs och färgexplosioner på duken: General Gogol, Q i sitt esse, Anya Amasova Agent Triple X, Pyramider & Öken, Melina Havelock med armborst, azurblått havsvatten, skidjakter i alperna med östtyska skyttar, Naiva konståkerskor med tvärsur coach, Blofeldts skorstensfall, papegoja på båt, bråk under vatten, frisyrer, kläderna kläderna!! Men kanske framförallt: Musiken! Fy fan vilken bra musik. Lyssna bara när backhoppstornet presenteras i Ur Dödlig Synvinkel.

3. ISKALLT UPPDRAG

Timothy Dalton fick ta över när Moore verkligen var för gammal för att fortsätta -det var han redan i Octopussy- och han gjorde det i en film som verkligen är helt underbar. På flera sätt egnetligen den bästa Bondfilmen. Den är romantisk, har oväntade tvistar, snygga scener och karaktärer man verkligen gillar. Många klassiska scener -När Necros kliver in och fritar Koskov, när densamme blir skickade i Pipeline över gränsen, Celloåket över en annan gräns, Kara på bussen i Moskva. Det kalla krigets sista Bondfilm och därmed slutet på en era med en helt ny Bond som visserligen passade perfekt i rollen i denna film men som levererade knasiogt mycket seriositet i uppföljaren.

1. LEVA OCH LÅTA DÖ
1. MANNEN MED DEN GYLLENE PISTOLEN

Sjuttitalet erbjöd i stort en sannerligen säregen estetik. Och det här tycker jag är de bästa två filmerna. Det är 100% i karaktärer, musik (jag håller hårt i mina två soundtrackskivor) & miljöer. En hel uppsjö av helt underbara scener. Båtjakten i “Leva Låta Dö” är möjligen det mest Bondiga och mest klassiska av alla jakter i min bok. Humor! Vad hände med den starka ingrediensen, dog den månne med Brosnan som iallafall hade lite wit på skärmen? Daniel Craig ska tydligen vara en riktig rolig rackare bakom kamerorna.

Båda filmerna har två mystiska typer som skurkar, Scaramanga dessutom i princip helt utan hejdukar. Där de flesta filmer avslutas med 500 dödsfall i form av massmord på sådana är det oerhört befriande med slutet på Mannen På Den Gyllene Pistolen. En enkel uppgörelse mellan skurken och hjälten som slutligen för Bond & bruden till en segelbåt med en fransk halvlängdsman i en bur på toppen av masten.  Behövs det egentligen mycket mer än så? Var det inte Vincent Gallo som sa “All you need in a movie picture is a girl and a gun” 

Goodnight, Goodnight.

*

Kommentarer

17 kommentarer till “Topp 8 James Bond”

 1. Martin S 27 Nov 2008, 13:24

  För tydlighet: Jag valde att lämna sändningen i affekt – inte efter en placering och vilken film det var som låg där – utan för sättet du skrev om “Quantum” på i efterföljande kommentarstråd.
  Där insåg jag att vi aldrig, aldrig kommer att kunna föra en civiliserad debatt om detta ämne, och valde att göra annat istället.
  Att döma ut en hel film efter 13 minuter (i en nedladdad TS-version dessutom, mind) är som att enbart lyssna på feedback-effekten i introt på “I feel you” för att genast stänga av och sedan döma ut hela “Songs of faith and devotion” som “det sämsta skit man hört”.

 2. Jonas R 27 Nov 2008, 14:59

  Goldeneye har, likt ett lyckat debutalbum, dels fördelen att bli mildare bedömd, men även ge föraningar om vad komma skall. Ändock tycker jag nu några år senare, att den är underskattad.

  Din faiblesse för Moore påverkar listan på ett för mig osunt vis.

 3. Andreas 27 Nov 2008, 16:06

  Jonas > Det är väl inte så mycket Moore som filmerna som helhet. Eller hur?

  Martin> Ah. På så vis! Jag har kollat vidare och yttermera förfärats och stängt av igen efter 28 minuter. Ska återuppta igen vid tillfälle..

  Din jämförelse är väl inte på något sätt rättvis heller tycker jag. För “Quantum Of Solace” är väl inte James Bond seriens “SoFAD”? Eller?

 4. Martin S 27 Nov 2008, 17:01

  Andreas> Inga jämförelser i övrigt, förstås. Men principen är densamma. Och självklart är det “Casino Royale” som är 007-universats “SoFaD” och inget annat ;)

 5. Thobias 27 Nov 2008, 17:13

  Vill inte vara näsvis (jo förresten det vill jag;) men det är väl Fort Knox i Goldfinger och inte Pentagon?

 6. Thobias 27 Nov 2008, 17:18

  Näsvis igen: Kara på en spårvagn i Bratislava för guds skull (Moskva till Österrike på en fiollåda är fanimig långt;). Iskallt uppdrag är ruskigt bra. Håller med.

 7. Jonas R 27 Nov 2008, 17:22

  Dessutom spelar de väl gin rummy?

 8. Jacques 27 Nov 2008, 23:30

  Jag är inte vansinnigt engagerad, men mina två cent: Roger Moore klarar sig fint i de tidiga filmerna, men från fjanterierna med Strombergs undervattensstad, Jaws och resten så går det ju fan knappt att se en Bondfilm fram till Goldeneye, som åtminstonde har bakiskvalité med en bra längd, tydlig handling och fina starka 90- tals färger.

 9. Superlimpan 27 Nov 2008, 23:56

  Goldeneye är ju för övrigt det ända riktigt bra bondspelet!

 10. Andreas 28 Nov 2008, 00:02

  Mycket kan jag bli beskylld för men knappast att cellofärden gick från Moskva till Österrike? : D

 11. Jacques 28 Nov 2008, 00:26

  Här skulle jag rätta till min tidigare särskrivning, och kommer istället på listan kollaps! saknar: Depeche Mode topp 20 liveframföranden! Smyger sig It’s Called a Heart från Black Celebration Tour in på Andreas topp 7?

 12. Thobias 28 Nov 2008, 10:04

  Haha. Du skrev ju att hon var på bussen i Moskva när hon i själva verket är i Bratislava. Det är därifrån de rymmer och hamnar till slut på en fiollåda. Om de hade varit i Moskva hade det varit en väldigt lång väg. Så!! ?

 13. Andreas 28 Nov 2008, 10:08

  Kara på bussen i Moskva är felaktigt, fair enough! : )

  Satans det bådar illa för kvällens radiosändning..Nu får jag plugga hemorter för Vomito Negro och Siglo XX så ingen får ett psykbryt hemma vid fredagsdrinken.. : )

 14. Thobias 28 Nov 2008, 10:52

  Haha. Ja hemorter är sjukt viktigt för att ev. kunna påvisa ett sound från ett viss stad. Särskilt i Belgien där man ser från ena landgränsen till de andra;)

 15. Jonas R 28 Nov 2008, 11:46

  Fast egentligen är hon i Wien…..(irl)
  Det är ju dessutom en cello, dvs, de färdas i en cellolåda.
  (Dock inte den berömda The Fleming)

 16. Thobias 28 Nov 2008, 13:49

  så var det ja.

 17. Superlimpan 4 Dec 2008, 13:21

Pingbacks & Trackbacks