The Original Femme Fatale

33. The Velvet Underground & Nico – Femme Fatale (1967)

På många sätt var det här det började. The Velvet Underground är inte ett av de tio mest inflytelserika banden någonsin för intet. Det beror inte bara på Lou Reed. John Cale. Eller Andy Warhol. Låt oss prata om Nico.

Vad hade du innan 1967 för rockband med en tjej på sång?

Nog för att hon var featured som artist på bananskivan men nog kan man säga att hon var med i bandet. En ännu läskigare fråga än vad som fanns innan VU & Nico är -Vad kom efter?

Det finns små undantag här och där men ska man hårdra det måste vi prata Blondie.

Och det här är, vill jag mena, anledningen till att April Tears redan på tidigt nittital likväl som nya tjejfrontade band 2010 får dras med att liknas med Nico & Debbie Harry. Därför att de två var först helt enkelt. Visst är det tragiskt att ni inte kan räkna upp mer band innan 1980 som hade 1st kvinna på sång?

“Femme Fatale” är så otroligt fantastiskt bra. Vad den har betydit för oss som gillar musik som den på den här listan ska vi inte ens börja spekulera i. Och det är inte ens Velvet Undergrounds viktigaste eller bästa låt.

Kommentarer

4 kommentarer till “The Original Femme Fatale”

 1. UC Nicklas 3 Jun 2010, 13:37

  Läste på Gaffa.se om att Suicide kommer till Köpenhamn, men det mest beundransvärda är herrarnas ålder: “71-årige Alan Vega och 73-årige Martin Rev”…
  SHIT!

 2. Jens 3 Jun 2010, 14:30

  Herregud. Det var oerhört överaskande.

 3. ze german 3 Jun 2010, 18:05

  Jefferson Airplane hade Grace Slick

 4. ze german 3 Jun 2010, 18:06

  Men givetvis är det alltför få

Pingbacks & Trackbacks