Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/functions.php on line 20

The Neon Judgement

Det i sina stunder bästa belgiska bandet någonsin heter The Neon Judgement.

Dirk Da Davo & TB Frank var en gång i tiden coolare än de själva visste. De var så sjukt rätt ute att även när de inte var särskilt bra var de lysande. The Neon Judgement var ett band som var som bäst när de själva tyckte det freakade ut och på kuppen, enligt vad de själva sa, skulle tappa alla sina fans. Men nej, det tappade inte duon med “Alaska Highway” och “Never Change”. De försvann med det som kom senare. Låt oss backa bandet:

“TV Treated”

“Factory Walk”

“The Fashion Party”

09-the-fashion-party

“Tomorrow In The Papers”

“Awful Day”

“Please Release Me Let me Go-Go”

“I Wish I Could”

“The Man”

Se där. 8 absoluta klassiker på de första tre åren i bandets historia. Inte illa pinkat. Men samtidigt som Neon Judgement bredvid Front 242 har banat väg för en herrans jävla massa fin musik så har det också banat väg för en helt felaktig slutsats från de två bandmedlemmarna. Att det här skulle vara deras arv. För det stämmer ju inte som helhet.

Jo jag vet att The Neon Judgement fortfarande finns och spelar live ibland. Och för några år sen när jag såg det var det förlamande bra. Ett par år senare ringde Jens och nästan grät så illa var det. Dirk Da Davo som jag lyckligtvis har lärt känna med åren är en fantastiskt trevlig prick. Dessvärre har han med sitt sidoprojekt Neon Electronics dragit ett löjets skimmer över allt det vackra. Precis som med The Neon Judgements sista två album (1995 & 1998 kom de) -jag räknar fantamig inte dem till den officiella discografin- så låter det helt fruktansvärt illa. Dålig, osvängig, charmlös och platt 45-åringstechno. Därför har bandet de senaste åren ägnat sig åt att re-release detgamla nymastrat och nyremixat.

Se bara här hur bra det var för 20 år sen:

För det var under den här eran som TNJ nådde sin absoluta kulmen:

“Chinese Black”, “Kid Shyleen”, “Miss Brown”. Visst deras kanske tre bästa låtar enligt många. Men fantamig om inte det som kom efter trots allt är ännu coolare, ännu bättre. Och grundligt underskattat. Som platta hade “Horny As Hell” inte särskilt mycket att komma med egentligen om man jämför med “Blood and Thunder” (“Le Suicide De Beau Serge”!!) och -framförallt- “sveket” “The Insult” som utan nåt större tvivel är The Neon Judgements bästa platta.


Och det här världens förmodligen bästa EP med världens förmodligen bästa titel:” A Man aint no man when he aint got no horse, man” Jag har ju alltid sagt det: Belgiska cowboys är helt rätt!

Kanske var de rädda för att åka för långt ut på prärien, Men fan ingen har spelat stenhård elektrisk belgisk rock and roll med cowboyhatt och sporrar som The Neon Judgement. Nu är det väl ioförsig ingen annan som kört den stilen men skitsamma. “Never Change”, “Pink Coat”, “Build A House”. Sorgligt bortglömt. Inte bara av musikhistorien utan även av The Neon Judgement själva som inte rör verken live nuförtiden. Fattar de inte -vet de inte- att det var här var som bäst?

“Alaska Highway” är dessutom så sjukt bra att man ibland kan få för sig att det är en evergreen. Men det är det ju inte. Den är dessvärre inte på kartan ens om vi snackar Belgiska klassiker. Inte ens på kartan i bandets egen bok vad det verkar.  Men för en bunt depraverade sköningar från Tranås är det dock som så att vi aldrig kommer glömma låten.

“The Insult” verkar dessvärre stulen från min skivsamling så vi får hoppas på Jens om vi ska få höra nån av dessa låtar här. För inte ens på nätet finner man “Alaska Highway”.

*

Bandets officiella hemsida


Fatal error: Uncaught Error: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php:80 Stack trace: #0 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/single.php(14): related_posts(3) #1 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/html/s...') #2 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/html/s...') #3 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/index.php(17): require('/var/www/html/s...') #4 {main} thrown in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80