The End Of An Album, The Start Of A Concert

 

24. Clean
25. Higher Love

En avslutningslåt på ett album har ett förbannat viktigt uppdrag. Den ska vara å ena sidan vara stämningsfull och å den andra sidan stänga och till viss del sammanfatta hela skivan.

Jag är, som ni förstått av tidigare resonemang, oerhört förtjust i konceptet album. Jag älskar att se helheten. Öppningslåten, var hitsen är placerade, var de mer softa partierna kommer och framförallt hur skivan avslutas. Och de här två låtarna är Depeche Mode´s två bästa avslutningar på skiva någonsin. Och båda återfinns på två av de bästa skivor som någonsin gjorts.

“Clean”: Vilken tung låt! Beatet och basen är magiska. Och ändå är det fjäderlätt. Melodierna svävar som en vit fågel över ett svart oljehav. Rytmiken i orden är makalös: “An end to the years and the inbetween years and the troubles I´ve seen” .

Och när det bryts av med “Sometimes”…. Ja herre min je. “Clean” är Depeche Mode´s bästa avslutningslåt på en skiva någonsin.

“Higher Love” skuggar tätt bakom. Som jag också tidigare nämnt tycker jag samtliga avslutningar från “Violator” och till “Exciter”, ja egentligen “Playing the Angel” representerar samma typ av idé. “Higher Love” har dock, till skillnad från de andra öppnat musikhistoriens genom tiderna bästa turné.

På tiden det begav sig, i min första egna lägenhet, brukade jag starta upp mina fredagsfester genom att synca live-videon med livealbumet. Vilken känsla det var. Nu har förstås tiderna kraftigt förändrats och man kan uppnå effekten och mer genom vilken dvd-spelare med 5.1 som helst, men då, bara fjorton år sen, var det så här för en sån som mig som inte kopplade videon rätt genom stereon.

“Higher Love” live: David bakom draperierna, de jättelika skuggspelen. Hur pytteliten Dave var när han tillslut klev fram och, herregud, när draperierna slutligen föll.

Intron och inledningar är inte som förr på dagens livescen. Fan i helvete vilka rysningar man får av en perfekt inledning på en konsert. Och “Higher Love” på Devotional är en av de allra, allra bästa. 

*

Fotnot: Det är svårt att vara låtskrivare ibland. Textförfattare är ännu värre tycker jag. Oftast har jag haft egna originalidéer, ibland har jag medvetet snott något och då oftast för att göra en medveten hint till lyssnaren. Men i fallet “Consume Desire” är det inte så. Jag var skitnöjd med titeln och trodde verkligen jag kommit på det helt själv..men i helvete…: “I surrender all control, to the desire that consumes me whole…moved..lifted higher..” ; ) 

På sätt och vis är ändå textraden fullständigt passande i sammanhanget.

Kommentarer

8 kommentarer till “The End Of An Album, The Start Of A Concert”

 1. DMC 31 Jan 2008, 16:03

  1. Världens bästa turné var och är Black Celebration turnén.
  2. Higher Love är en topp 5 låt av depeche. På snudd till den bästa låten dom gjort.
  3. Och ja, vad faan hände med draperierna på depechekonserterna? Ta tillbaks dom!

 2. Superlimpan 31 Jan 2008, 18:48

  Jag kom ihåg BC konserten på Hovet när Black Celebration drog igång och skynket fortfarande hängde kvar, många undrande blickar men vilken extas när det föll… Ryser än idag!

 3. Johan 31 Jan 2008, 20:46

  Jag önskar jag hade sett BC Turnén men visst är den helt klart bäst. I princip fullt ös och suveräna låtar rakt igenom.

  Higher Love är bäst på SOFAD utan tvivel. Jag tyckte kanske inte riktigt att de fick till den helt live. Clean var kul att höra på Exciter turnén. Är jag helt ute och cyklar om jag påstår att de körde den utan Gordeno? Jag har helt klart för mig att han pysslar med annat under tiden, iaf såg det ut så i Köpenhamn. När jag såg dem i London så hade de tyvärr bytt ut den mot Condemnation så jag kunde inte undersöka saken närmare.

 4. DMC 1 Feb 2008, 08:57

  Superlimpan! Japp! Och övergången från Christmas Island till Black Celebration är så depeche’ig så man nästan grinar.

  Sen när dom körde It’s Called A Heart, introljudet “DOOOIIING KAHHH” då hoppade jag fanimej till :D

  Och Bous Say Go! Då tror jag lite av fundamentet sprack. Sånt satans ös!

 5. Johan 1 Feb 2008, 15:15

  Något sådant lär vi (ni som var där iaf) nog inte få uppleva igen, i alla fall inte på det sättet. Det är banne mig knappt ett svagt ögonblick under de nästan två timmarna och skulle det vara det så är det i New Dress.

 6. Superlimpan 1 Feb 2008, 23:19

  Vilka härliga minnen… :)

 7. Jacques 27 Feb 2011, 20:38

  Samtidigt, på andra sida Nordsjön:
  http://www.youtube.com/watch?v=1SebIBeRG1k

 8. DMC 27 Feb 2011, 22:29

  Haha! Helt fantastiskt! :D

Pingbacks & Trackbacks