The Battle Of The Jesus and Mary Chain #8

ANDREAS:

ABOUT YOU

[audio:About You.mp3]

“Darklands” sista spår är den finaste av de alla “små” låtarna The Jesus And Mary Chain gjort.
Det är ren kärlek komprimerat till 2 minuter.

JENS:

Upside Down
“Everything hasn’t been done. That’s wrong. No-one has never made a record remotely like Upside Down”

[audio:Upside Down.mp3]

När The Jesus and Mary Chain 1984 släppte sin debutsingel hade bröderna Reid i flera år ägnat sig åt att planera sitt musikaliska statement. Eller planera kanske är fel att säga – dom hade snarare hängt i ett rum i sina föräldrars hus och exprimenterat med skrikande gitarrpedaler (som flera år senare visade sig vara trasiga), filat på beachboysdoftande melodier och samlat på sig fler svarta skjortor och skinnbrallor än Lou Reed kan räkna till.

Och när “Upside Down” väl släpptes visade det sig att vedermödorna hade betalat sig. När de engelska musikkritikerna yrvaket gnuggade Smiths ur ögonen en novembermorgon 1984 kunde de konstatera att den brittiska musikscenen förändrats i grundvalarna. Tidernas bästa debutsingel hade landat.

Kommentarer

3 kommentarer till “The Battle Of The Jesus and Mary Chain #8”

 1. Jens 21 Apr 2008, 14:35

  Ja du Andreas. Får jag lov att kalla detta för en krock? Dom här två låtarna är inte bara på varsin planhalva. Dom är dessutom på varsin arena i varsin stad.

  Och jag måste säga att det förvånar mig mer än en smula att du lägger About You så här högt. Visst är det en fantstiskt fin liten skatt, och du vet att jag älskar den högt. Men jag tycker inte att den har på topp tio att göra. Dessutom skrämmer du livet ur mig, då du ju faktiskt berättade i förra veckan att du endast har tre låtar kvar från Darklands. Vilket i sin tur betyder att någon av “April Skies”, “Happy When it Rains” och “Darklands” kommer saknas på din lista. Skakande.

 2. Kai 21 Apr 2008, 15:15

  grymt

 3. Andreas 21 Apr 2008, 15:44

  Först: Bra text Jens!

  Sen: Ah! “Upside Down”. Den hade jag inte räknat in på din lista, men så här i efterhand känns det ju ganska logiskt. Den hör hemma på din topp tio.

  Likväl som “About You” måste vara med på min då den helt säkert är den bästa av alla de fantastiska “avskalade” melodier med the Reid brothers.

  Nu är vi äckligt nära toppen och även om det möjligen är några färre som bryr sig kommentarsmässigt under denna lista är det med stor spänning jag ser fram mot avgörandet av denna battle!

Pingbacks & Trackbacks