The Battle Of The Jesus and Mary Chain #5

ANDREAS

Jag tänker inte bara lista min femma utan även min fyra ty det känns enklare för mitt resonemang:

4. BETWEEN PLANETS

[audio:Between Planets.mp3]

5. HEAD ON

[audio:Head On.mp3]

I en tidigare text talade jag om explosioner, orgasmer och fullt jävla ställ. Jag menade att gitarrer ska låta så här, trummor ska låtar så här, bas ska låta så här, text ska vara skriven så här. Jag hävdade vidare att “Automatic” förmodligen är världens bästa rockplatta. Ja. Och dessa två låtar är bäst på den skivan. Och i “Between Planets” fall är det så att låten på egna ben har precis allting i beskrivningen av “Automatic”. Låten är en extas från första till sista anslag. Jens pratade om att det är livsfarligt att köra bil till den. Sure. Men man svävar fan även i fara bara man går på stan med i-pod.

“Head On”, en låt så fantastisk att innovatörerna i The Pixies var tvungna att per omgående göra en egen version av den, framstår så här snart 20 år efteråt som snäppet mindre stark bredvid “Between Planets”. Låten är ändå ett anthem. Jag skulle kunna hävda att jag köpte en gitarr och en trummaskin bara på grund av den. Och det är riktigt bra nära sanningen. Mest sant är nog dock att The Jesus and Mary Chain fick mig att börja älska rockmusik. Tack gode Gud för Jesus.

*

JENS:

5. You Trip Me Up

“Sometimes I walk sideways to avoid you when I’ve annoyed you”

Nu ska jag inte tjata mer om Psycho Candy, låt mig bara konstatera att “You Trip Me Up” är näst bästa låten på skivan i min bok. Det finns alltid ett par låtar som definierar ett band, och vilka det blir följer som vi redan vet och bevisat inte alltid logikens regler, men You Trip Me Up är en av de låtar som alltid ligger långt, långt fram i pannloben så fort jag tänker på JAMC. Det är 2:24 av ren och skär popdistortionsglädje. En sann klassiker. Och videon! Herregud, kan man annat än älska när dom surmulet strosar omkring på en portugisisk strand i skinnkläder och sticker ner gitarrer i sanden?

*

Bonus! För er som inte orkar med mer psychocandydistortionen längre bjuder jag också på den akustiska Peel-session versionen av “You Trip Me Up”. Om inte annat så för att bevisa tesen “beachboysdoftande melodier dolda i oväsen” en gång för alla.

[audio:You Trip Me Up (acoustic).mp3]

Kommentarer

6 kommentarer till “The Battle Of The Jesus and Mary Chain #5”

 1. Martin S 23 Apr 2008, 13:13

  Jens> “You trip me up” sammanfattar, som du påpekar, mycket riktigt precis allt om vad som gjorde det här bandet så fantastiskt. Sockervaddspop och vitt, brusigt mangel. Skitsura och läderklädda – fast på en solig sandstrand. Och Peel-versionen är jävlar i min låda ren magi!

  Andreas> “Between planets” hamnar topp fem på min egen lista också faktiskt. Rent av på just plats 5. Som här. Ända sedan den släpptes med på så gott som varenda blandband/bland-cd jag någonsin spelat in/bränt till folk jag tycker om.

 2. Kai 23 Apr 2008, 14:21

  Ja ni gubbar. Här har vi inget annat än idel topplåtar. Det börjar bli spännande. Vilka låtar får medaljplats och vilka/vilken kammar hem guldet. Puh!

 3. Martin S 23 Apr 2008, 14:36

  Och angående solot i “Between planets”: Det satte sig med all önskvärd tydlighet som ett spjut i herr Hellqvists bröst.
  Minns när jag såg Strip Musics video till “Desperation” på ZTV:s “Tryck till” första gången och tjöt av glädje när jag hörde hur Hellqvist tagit fram världens största kalkerpapper och lite lagom klåfingrigt “lånat” hela “Between planets”-solot till Strip Musics egen låt.
  För inte kan det väl vara någon annan än Jens som ligger bakom denna hejdlösa… ska vi kalla det hyllning? :)

  Lyssna själv vid 2:49 ungefär!
  http://youtube.com/watch?v=Q5OcaqW0404

 4. Jens 23 Apr 2008, 15:31

  Haha nä det stämmer! Pats (gitarrist) hade ett solo som närmade sig på gång, så jag coachade helt enkelt in honom på den raka karbonkopians mer gyllenglänsande väg.

 5. Andreas 23 Apr 2008, 15:32

  Ja du Jens inte många låtar kvar att lista. “You Trip Me Up” är en finfin låt, dock straxt utanför min topp 25 och nu börjar jag bli redigt rädd för att du, liksom jag, lämnat några av den andres absoluta favoriter helt utanför topp 25….jeeeeeeee!

  Nu ska jag lyssna på Strip Music.

 6. Jens 23 Apr 2008, 16:33

  Ja du Andreas. Något slags jävelskap är ju på väg att hända helt klart.

Pingbacks & Trackbacks