Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/functions.php on line 20

The battle of The Jesus and Mary Chain #25

Kista, Söndag 6 April, 12:01

25. Rollercoaster

Nej jag tror inte att något band har varit coolare än vad The Jesus And Mary Chain är i videon till “Rollercoaster”. Vilket skitbra och enkelt recept. Jag menar: -Ställ snubbarna på trottoaren och filma runt dom och klipp in lite neonskyltar. Porr. Kors. Drugstores.

Bröderna Reid från East Kilbride, Skottland med sina vapendragare har satt spår djupare än kärleksärr på mig. Och då handlar det som sagt inte bara om musiken. Utan även om estetiken. Fucking Hell. The Jesus And Mary Chain anno 1990 nånstans var nog det snyggaste rockbandet nånsin.

“Rollercoaster” innehåller broder William popsjungandes vid mikrofonen, en pumpande trummaskin, en sextondels-shaker, en rak basgång och en bunt larmande gitarrer spelandes tre-fyra ackord. Det är såklart skitbra. Jag tror förvisso att The Jesus And Mary Chain har nån mer låt med samma ingredienser men jag får återkomma till det.

*

JENS:

Göteborg, Söndag 6 april 12:58

Hösten 1990 satte Kai och jag oss i hans gula Toyota Celica Liftback, trampade gasen i botten och styrde kosan mot smått legendariska Tilt Records i Huskvarna med ett enda mål i sikte: att köpa varsitt exemplar av The Jesus and Mary Chains ep Rollercoaster. Cirka två timmar efter avfärd var vi tillbaka i Kais pojkrum på Ängarydsgatan och kunde äntligen öppna upp varsin bärs och lyssna på plattan första gången, och jag minns att en i sammanhanget klassisk diskussion utbröt.
“Det här har jag hört förut” hävdade Kai, lite lätt ointresserad av vad som strömmade ut ur högtalarna.
“För helvete Kai! Det här är hur sjukt bra som helst!” svarade jag. Och på ett sätt är det så det alltid har varit med Jesus and Mary Chain – ständigt någon som påstår att de gjort samma låt om och om igen. Så Andreas: Ska vi ta den diskussionen direkt eller skita i den helt?

*

ANDREAS:

Stockholm, Stockholm 6 April, 13:10

Jag tror att den diskussionen kommer att dyka upp ett par gånger igen vare sig vi fortsätter på den nu eller inte. Nu ska man också komma ihåg att Kristian “Keta” Nilsson, som kanske inte var The Jesus And Mary Chain´s Paulus direkt, hävdade att just “Rollercoaster” faktiskt var lite annorlunda från resten av bandets material. Det här var fyra ackord, inte tre, hette det.

Förresten har väl du fler minnen kopplade till Jim Reid vad gäller Huskvarna?

*

JENS:

Göteborg, Söndag 6 april 16:12

Det stämmer, och det minns jag också att jag sa till Jim Reid; Att det var väldigt sjukt att se honom spela i Huskvarna, endast ett Jätten Vist-stenkast ifrån Tranås. Han höll med om att det var sjukt att vara i Huskvarna, men jag antar att han hade andra skäl till detta än jag.

Men tillbaka till låten. Rollercoaster är en fantastisk låt med en grym (och patenterad) JAMC-video. Om man skulle vilja förklara bröderna Reid’s koncept för någon helt oinsatt skulle det vara perfekt att spela upp Rollercoastervideon för dem.


Fatal error: Uncaught Error: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php:80 Stack trace: #0 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/single.php(14): related_posts(3) #1 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/html/s...') #2 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/html/s...') #3 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/index.php(17): require('/var/www/html/s...') #4 {main} thrown in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80