The Battle of The Jesus and Mary Chain #19

SOME CANDY TALKING

[audio:Some_Candy_Talking.mp3]

Jag tror bara jag har varit en tvättäkta tjyv en gång i mitt liv. I slutet av åttitalet var jag på skivmässa i Jönköping. Vi åkte iväg en bunt Tranåsbor ungefär en gång i månaden på mässor i Linköping och Jönköping och fyndade vinyler. Jag köpte Fad Gadget singlar, Nitzer Ebb promotolvor och á;GRUMH…´s samlade katalog. Och The Jesus And Mary Chain singlar. Dubbelsingeln till “Some Candy Talking”; den betalade jag inte för.

En av mina resekamrater styrde in mig på det hela, en vanare tjyv som han var. Så han uppehöll försäljaren medans jag helt sonika knallade iväg i folkvimlet med skivan. Jag har dåligt samvete för detta än idag ty tjyvar är ett släkte som jag föga ser upp till.

“Some Candy Talking”. En tidig singel mellan första två albumen; snygg låt. En låt som tydligt hade Lou Reed och Phil Spector-arvet i sig samtidigt som den bildade skola för 500 efterföljande band. En klassiker i bröderna Reid´s katalog säger nog de flesta fans till bandet. Visst är det så. Nummer nitton på min lista.

*

JENS:

Nä nu jävlar! Har du fått en bjälke i huvudet? Eller är det ditt tjuvsamvete som spökar? Ty nu är du ute och cyklar. På mycket mycket tunn is. För vad har vi här egentligen? Jo, en klassiker-klassiker. JAMC-låtarnas JAMC-låt. Golden Gate-bron mellan bandets två bästa skivor. En melodi som slingrar sig som en übercool magdansös mellan de tre ackorden. En text som definerar själva essensen i The Jesus and Mary Chains existens. En medaljkandidat. På nittonde plats?!

Det här får du allt stå till svars för.

Talk!

*

ANDREAS:

Först av allt: Jag önskar jag kunde rada upp de 18 låtar som ligger över, men det vore ju att blåsa bort all eventuell dramaturgi. Så vad kan jag säga, förutom att jag tycker detta, ett av världshistoriens allra finaste band, har hela arton bättre låtar än den här klassikern?

Jag kanske kan använda mig av tidigare Depeche Mode-listande som stöd eftersom The Jesus And mary Chain´s låtkatalog är lika diger?

19. Behind The Wheel
21. Photographic
22. Precious
26. Everything Counts
59. A Question Of Lust

Jag kan säga att bara för att Jenny Kallur är bra jävla lik sin syster så är hon inte riktigt lika snabb.
Nu frågar du dig hur jag kan likna “Some Candy Talking” med Jenny Kallur och jag kan ärligen säga att det frågar jag mig själv också.

Men nog visste jag att det här skulle röra om lite i din kokande gryta. Min gryta har visst timjan istället för basilika och den smakar faktiskt ännu bättre. För det är min gryta!

*
JENS:

Du och din gryta. Du kan använda din gamla Depechelista, Jenny Kallur och all timjan i världen om du vill. Basilika kommer ändå alltid vara godare och “Some Candy Talking” kommer alltid vara värd en högre placering.

Men det blir mer och mer intressant det här. Keep it coming!

Kommentarer

7 kommentarer till “The Battle of The Jesus and Mary Chain #19”

 1. Martin S 9 Apr 2008, 17:17

  … och i vanlig ordning är jag helt på Jens sida.

 2. otto 9 Apr 2008, 22:27

  Antar att man får lyssna in sig lite på bandet innan man fäller för mycket kommentarer. Men än så länge känns JAMC inte helt hopplösa men inte heller särskilt speciella. Antar att det komemr efter några genomlyssningar. Hade jag gjort genomlyssningarna för femton tjugo år sedan hade nog läget varit annorlunda ;-)

 3. Jonas R 10 Apr 2008, 07:36

  Jag får nog tillstå att jag håller med Jens även jag, SCT känns mer än Nr 19.
  Men det gör Taste of Cindy också.

 4. Kai 10 Apr 2008, 09:30

  Nu blommar asfalten

 5. Andreas 10 Apr 2008, 10:16

  “Some Candy Talking” är inte Jesus programförklaring. Den är ett eko av Jesus programförklaring! Och en sjujädra bra låt! Asfalten må blomma, Cindy må smaka sött och Martin må stryka Jens vackra hår med en varsam hand; Det kommer finare stunder med Jesus längre fram på listan!

 6. Martin S 10 Apr 2008, 11:59

  Bah!

Pingbacks & Trackbacks

 1. The battle of The Jesus and Mary Chain #4 | kollaps!