The Battle of The Jesus and Mary Chain #16

NEVER UNDERSTAND

Det var alltså här det började. Jo, det fanns visst en grönsaksman och nåt som hängde upponer i den absoluta begynnelsen, men “Never Understand” satte det här skotska bandet på kartan. Med en dyster uppsyn under rejält tilltagna krullfrisyrer äntrade The Jesus and Mary Chain popvärlden. Deras genomslag skulle vara omvälvande. Rundgångspopen hade visat sitt rätta nylle.

“Never Understand” är en förbannat bra låt. En riktig popklassiker begravd under tio ton larm. En av “Psychocandy”-erans absolut bästa spår.

Själv bytte jag till mig originalsingeln (en liten raritet) mot en April Tears-demo runt 1990. Kitte Berg gjorde ingen vinnande affär. Å andra sidan bytte han väl bort hela sin Sister Of Mercy-samling mot ett par öl samma år. Kitte har nyss fyllt 30 och jag har en fin present till honom. Gissa vad?

*

JENS:

Det börjar bli så tjockt med feta lyxfiskar i det här vattnet nu att det är mer eller mindre omöjligt att simma. Instinktivt känner jag att jag borde opponera mig mot att “Never Understand” hamnar på sextonde plats, men eftersom jag har gjort en egen lista (som kommer börja presenteras när vi når tiondeplatsen) vet jag att det är helt omöjligt att göra alla låtar rättvisa. Det går liksom inte ha trettio låtar på topp tio.

“Never Understand” förändrade som sagt musikscenen forever. Jag kan tänka mig att hur skotskt butter man än är måste det kännas rätt skönt att vakna på morgonen och veta att man varit upphovsman till det.

Kommentarer

En kommentar till “The Battle of The Jesus and Mary Chain #16”

  1. Kai 11 Apr 2008, 14:54

    Jag tror att du ska ge Kitte ett par öl och en Sisters-samling.

Pingbacks & Trackbacks