Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/functions.php on line 20

The Battle Of The Jesus and Mary Chain #11

REVERENCE

Ja inte är det kul att lämna det här stycket precis utanför topp 10, men jag är rädd för att jag gjort mitt val. Det här tycker jag är ett av bandets absolut hårdaste insatser. Med ljudväggen som från en uppdaterad “Psychocandy”, ett tidsenligt sväng á la Madchester -fast maskinellt- och en närmast industriellt stenhård en-ackordslåt (ja bra nära iallafall) släppte gossarna det här på en singel inför kommande album.

Och då gäller det “Honey´s Dead” igen -nu för sista gången eftersom det här i mina ögon är albumets finaste stund.

“Reverence” slog mig inte på käften direkt, men precis som med Madonnas “Music”, Primal Screams “Loaded” och Nine Inch Nail´s “March Of The Pigs” , som var i samma situationer i min hjärna/mina öron, insåg jag ganska snart hur jävla fucking skitbra låten var.

I avdelningarna positiva budskap genom musik och glad popmusik med en twist har möjligen “Reverence” inget att hämta:

“I wanna die just like Jesus Christ
I wanna die on a bed of spikes
I wanna die come see paradise
I wanna die just like Jesus Christ

I wanna die just like JFK
I wanna die on a sunny day
I wanna die just like JFK
I wanna die in the USA

I wanna die
I wanna die
I wanna die
I wanna die”

..men trots detta, föga upplyftande budskap, är låten en riktig dansgolvsrökare som, i rätt sällskap, förhäxar en folkmassa till att sätta pekfingret i luften och vråla med i texten som vanligt fölk gör -med något mer avslappnade pekfingrar- till vilken La la la la la med Kylie som helst.

Nu är jag makalöst intresserad av att skåda Jens 11-25. Jag utgår från att en mindre diskussion kommer att uppstå under dagen.

*

JENS:

Reverence ja. Bra låt. Fantastisk livelåt. Och ett otroligt grymt förstasingelsläpp. Men det som var makalöst 1992 behöver nödvändigtvis inte vara lika fantastiskt 16 år senare, och jag tycker oftare och oftare att “Reverence” känns en smula daterad. Den har så att säga jobbat klart och gått i pension.

Men nu till dagens väsentligheter. Som ni kanske förstått har jag parallellt gjort en egen lista, och från och med nästa placering (#10) så kommer listandet ske dubbelt. Först får ni Andreas nummer tio, sedan min i direkt anslutning till det. Vilket också innebär att jag inte längre kan smyga runt i buskagen och tjuvskjuta åt lite olika håll.

Och det har varit en sann vånda att sätta samman listan. Runt 50 låtar var kandidater till min topp 25, och det gör fan ta mig lite ont i magen nu, men… Here it comes:

Jens 11-25

11. Nine Million Rainy Days
12. Here Comes Alice
13. Never Understand
14. I Hate Rock’n Roll
15. April Skies
16. Sundown
17. Save Me
18. Something I Can’t Have
19. My Girl
20. Cracking Up
21. Little Stars
22. Rollercoaster
23. Something’s wrong
24. Dream Lover
25. Snakedriver

*

ANDREAS:

Först min publicerade 11-25, sen lite snack:

11. Reverence
12. Here Comes Alice
13. Far Gone And Out
14. Good For My Soul
15. Teenage Lust
16. Never Understand
17. Halfway To Crazy
18. My Girl
19. Some Candy Talking
20. Taste The Floor
21. Black
22. Sidewalking
23. Why´d You Want Me
24. Cracking Up
25. Rollercoaster

> Oj vad jag har sett fram mot att äntligen opponera mig mot en lista! About fucking time, I tells ya!

Så vad är vi överens om? Jo:

12/12 Here Comes Alice
13/16 Never Understand
19/18 My Girl
20/24 Cracking Up
22/25 Rollercoaster

5 av 15. Jovars 1/3 lika tankar iallfall. Vad kan man då säga om de andra 2/3? Jo:

En helt klart större fabless för “Stoned & Dethroned”-eran för Hellqvist, “Honey´s Dead” står högre för mig. Inte så förbannat mycket att gagga om. Möjligen att jag verkligen hoppas att inte Jens lider mer av “Reverence”-sjukan på sin topp tio.

“Something I Can´t Have” står som en stor pelare i mitten mellan 11-25 på Jens lista och tydligare än denna låt tror jag inte det går att beskriva vad som är “Jens” och vad som är “Andreas”. Vi tycker lika om mycket. Självfallet tycker jag om den här låten men jag väljer istället “Good For My Soul”.

Jens väljer “Snakedriver” när jag tar “Sidewalking”. Det där har vi redan diskuterat.

Och när Hellqvists äldste radar upp sina favvisar efter stor uteslutningsvånda kan jag inte säga att jag är överraskad att se “Sundown” och “Nine Million Rainy Days”. Det finns en linje, det finns en personlig tradition!

Att “April Skies” är på femtonde plats är ju självfallet ett hån. Mot The Jesus and Mary Chain, mot musikhistorien, mot mänskligheten. Jag skulle kalla det att trotsa Guds lag.

Ja, och där jag tar “Black” tar Jens “Dream Lover”. Möjligen är våra yttersta persondrag något luddigare där.

Och jag har redan lagt “Some Candy Talking” på artonde plats. Det vet vi redan vad Jens tycker om.

Snacka om att min temp inför topp 10 är höjd! Och jag har kraftiga aningar om några låtar som kan komma att dyka upp hos herr Hellqvist. Vi har nog en fyra-fem gemensamt. Kanske till och med mer men jag har alltså inte ovanstående knarkhyllarsång där. Ej heller “The Hardest Walk” som man vilt kan gissa sig till att m´sieur placerat där. Så då återstår åtta. Och jag har minst två som inte Jens har. Tror jag om jag följer den ologiska men ändå logiska logiken och logistiken.

*

JENS:

Att lägga Some Candy Talking på 18:e plats – det är att trots guds lag. Att däremot lägga April Skies på 15:e är snarare att inse fakta: det finns ett flertal låtar på Darklands som piskar den. Vi återkommer till detta.

Jag vet heller inte vad du menar att jag har en större fabless för “Stone & Dethroned” eran. Min enda låt därifrån (hittills) är Save Me. Man kan inte räkna “Something I Can’t Have” här tycker jag.

Vad kan jag mer konstatera? Hur är det med Wiliam/Jim diskussionen till exempel? Jo, jag har sju Williamlåtar. Andreas har fem. Men det är kanske ointressant när vi bara kommit två tredjedelar in i listan. Nu undrar jag mest hur det ska gå för min nummer 14, “I hate Rock’n Roll”. Det har i ett tidigare inlägg utlovats att det kommer ytterligare en låt från Munki som ska vara “riktigt jävla skitbra“. Är det den? Jag hoppas det, men är verkligen inte säker.

Men – nu skiter vi det. Bring on number 10!


Fatal error: Uncaught Error: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php:80 Stack trace: #0 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/single.php(14): related_posts(3) #1 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/html/s...') #2 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/html/s...') #3 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/index.php(17): require('/var/www/html/s...') #4 {main} thrown in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80