1996

The April Tears sena hösten 1995;  Tuben kom med i bandet. Läs om det här. Tuben, Kitte & jag började repa tillsammans ute där guten bodde. Saltsjö-Boo. Jag minns inte exakt vilka låtar men jag tror det var “Moved Into Motion”, “Something She Said” (Eller nåt sånt) och “Boy In A Mess”. Samtidigt beslutades att vi skulle göra singel av “Sing Lee” så vi for till Varberg och spelade in med en annan Gute (Linus Larsson) och en annan gammal band-bekanting Keta som producenter. Singeln tog upp all tid så vi hann aldrig lira in b-sidan “Loaded Gun”. Många låtar är det som aldrig fick släppas ordetnligt. Jag skulle tippa att “skatten” berör över femtio låtar. Några av de som “misslyckades” under de här åren återfinns ju trots allt på “Halfclosed Eyes, Imperfect Kisses”.

Vi tog in våran nyvunna Stockholmspolare Annika Mellin som livegitarrist, i Tranås Tidning blev hon utmålad som vår nya medlem och varför inte? Hon klarade rutinerat av fotosessionen och räddade Tuben, bluesmannen, som, ny i genren, förtvivlat försökte se syntig, indie och allmänt besvärad ut med halvlyckat resultat.

Vi gjorde några gig ihop i denna uppställning sen minns jag inte riktigt vad som hände, men Annika var inte med oss live längre.

Jag hade varit sugen länge på att börja spela in uppföljaren till “Strange Paradise”. Jag var intresserad att fortsätta konceptet med en något uppdelad skiva, men ville fördjupa mig i programmeringen samt dra nytta av den oerhört kompetente trummisen som tuben var. Klarligen den första riktiga musikern värd sitt namn i bandet.

inspelningarna började i samma studio som alltid, nu dock i sin tredje version. Via Slakthus5 och Sobelhuset befann vi oss nu i Ljudhuset i centrala Tranås. Hos Mats Axfors, som alltid. Nu var vi dock utan Jens och arbetet gick inte lika enkelt alla gånger. Frida Sjöstam var visserligen där också och hjälpte med körer och Jimpan började göra sina första insatser som programmerare i låtar som “Feverish Area” -i vilken jag närmast tal-rappade i ett parti!

Till slut fattade jag ett hårt beslut för en så rastlös person som jag är. Skivan kunde inte släppas, den var inte tillräckligt bra. Vi lät mer kompetenta, men för slippriga och slarviga i partier. Tråkiga, nästan.

Via vårt skivbolag tog vi kontakt med Engelska Mesh och frågade om de ville mixa skivan. (sådärja nu har vi fått in en fantastisk rad musiker:namedroppingdags m a o Paris, The Kid, EP:s Trailer Park, Kite, Strip Music -och ni visste väl att Mats Axfors är den som ligger bakom Lars Winnerbäcks karriär -iallfall enligt Winnerbäck själv)

Mesh ville mixa skivan och det kändes skitbra och spännande. Vi flög över till London och sedermera Bristol där vi spelade in vintern/våren 96/97 . Bland annat den här (Och nu blir det exklusivt för Kollaps! kära vänner)

The April Tears with Mark Hockings: Hardcoming (1996)

08-hardcoming-demo-96

Vi var inte själva i studion så lång tid. Vi lade in sång och pillade lite innan vi återvände till Sverige. Och nu började det dra ut på tiden. Jag var skitlack i augusti/september 96 och April Tears hoppade av en planerad kort Sverigeturné tillsammans med Mesh och Malaise. Mesh i sin tur blev ju inte skitglada av att komma till Tranås och lira utan publikdragare. Och det får man ju förstå. Det fanns iof fler grejer inblandade, ett växande missnöje med skivbolaget bland annat. Nåväl, Mesh hängde med och bodde hos oss i Stockholm också (och då menar jag verkligen hos oss -Jimpan, jag & Sara bodde i ett kollektiv på Timmermansgatan) och allt var frid och fröjd.

Ett tag senare fick vi den klara produktionen och nu ska vi se om jag minns “Eyes Cold Kisses” första version som inte släpptes (Nja..andra egentligen om vi rälnar Tranåsspelningara)

Hardcoming/Heart Shut Down/Moved Into Motion/Boy In A Mess/Feverish Area/Some Delight In Store/One Of These Days/ NÄ! Ta mig fan. Det gick inget bra, Jimmy kanske kommer ihåg?

I vilket fall var allt klart för release i Okotober/November 96. Men då ringde telefonen igen. Och den här gången var det på riktigt. Ben Marlene från jimmy Fun Music satt i andra ändan och sa att han älskade “Heart Shut Down” som han hade hört nånstans, minns inte var. Ben Marlene, som vid den här tiden hade signat endast fyra artister: Brainpool, Broder Daniel, Vildsvin och Lisa Lindebergh. (Med tiden utvecklades b la följande relationer: Peter Månsson från Vildsvin blev (och är fortfarande) en mycket god vän som spelade in alla demos m TAT samt blev vår livetekniker, Christoffer från Brainpool blev producent för “Consume Desire” och Jimmy och Lisa blev tillsammans -sedan fanns det ännu mer relationer banden emellan men de som inte redan är berättade kan vi ju spara)

Ben Marlene övertygade oss på sitt typiska sätt mycket fort om att vi skulle skrota hela albumet och skriva på för Jimmy Fun och byta ut några låtar och spela in hela rubbet igen. Jag ringde Esbjörn på skivbolaget som “köptes ut” från vårt kontrakt. April Tears släppte inget Mesh-producerat album 1996. Det skulle till att, kraftigt omarbetat komma 2002, då endast två låtar återstod. Ovanstående “Hardcoming” och “Heart Shut Down” här i sin Meshproddade ursprungsversion från 1996, tänkt att bli första singel från “Eyes Cold Kisses. Undra vad som hade hänt om vi släppt den i november 1996?

07-heart-shut-down

En något motvillig ravesnubbe i silverfärgade lackbrallor och blont hår, Jimmy Monell AKA Shooting Star, tog efter Benny Marlenes samtal till mig sin plats i bandet som fullödig medlem i TAT efter viss övertalning av mig. Nu var vi fem igen, med en snorstark uppställning -en bästa vän tillika manisk programmerare hade anslutit i gruppen.

***

Tillägg:

Efter ett par bloss kom jag ihåg ett par saker. Efter vi fått Mesh´s mixning av plattan var vi missnöjda med halva plattan och mixade om/lade till grejer hos Mats igen. Det var nog då Frida var med. Och en låt till minns jag nu: “Soothe You”. Den skulle vara först på skivan tror jag. Fan har de här inspelningarna på kassettband nånstans (jodå så var det på den tiden) men det var länge längesen jag hörde på dom.

Kommentarer

3 kommentarer till “1996”

  1. Jens 16 Dec 2008, 13:20

    Nu går det kommentera.

  2. Jimpan 16 Dec 2008, 15:45

    En tår i ögat…. av nostalgi och VA FAN GÖR DEN BILDEN PÅ INTERNET!!!!!! Jag har svårt att hålla brudarna borta som det är :)

  3. Musse 16 Dec 2008, 16:42

    Golden Boy, born to love :-)

Pingbacks & Trackbacks