Tändör! Tännnndööööör!

#62. Front 242 – Masterhit (1987)

Att Upptäckta Front 242 och den belgiska scenen i mitten/slutet på åttiotalet var helt övertagande för den 14-15 åriga Andreas Jismark. Här kommer dessa tre (ja ja jag vet Calle men nu skiter vi i Bressanutti) snubbar med laserpistoler, baseballvästar och armbindlar och framstår som en guerilla snarare än ett popband. Front 242 var ett fantastiskt band, estetiskt och musikaliskt, och deras låtskatt visar detta klarligen även 2010. Just med “Masterhit” tror jag F242 var i sitt Xanadou, sitt crescendo. “Official Version” gjorde dem till ett väldigt populärt band. och vi var många som lyssnade på introt till “Masterhit” om och om igen för att känna hur det drar igång. Det är då själva helvete vad det svänger alltså! 1987 var helt enkelt Front 242 guerillarörelsen som höll på att ta över makten. De var farliga, ascoola (detta till trots att de hade Patrick Codenys -OCH Daniel Bressanutti i bandet -inte illa pinkat!) och gjorde ett ouplånligt intryck på fansen som inte var sena med att, tyvärr, bilda sina egna BETYDLIGT sämre F242kopierade band Europa över.

Jag har skrivit mer om Front tidigare på Kollaps:

*

I övrigt lämnar jag ordet till DMC som förhoppningsvis har mer att säga än att bara prata om Electronic Body Music-eran som enligt DMC själv varade endast 1984 och då med endast en skiva!

Kommentarer

3 kommentarer till “Tändör! Tännnndööööör!”

 1. Andreas 23 May 2010, 16:18

  Min vän Alex gör listan kontinueligt som den presenteras på Spotify. Lyssna på Radio Kollaps!

  http://open.spotify.com/user/alexp/playlist/3rEwElbBVkRr16QwoYiWfX

 2. Fredrik 23 May 2010, 17:54

  Det här är väldigt bra. Jag måste lära mig lyssna på Front. Gjorde ett litet försök för ett tag sedan, men det var för svårforcerat för mig då.

 3. DMS 25 May 2010, 09:37

  EBM-genren föddes 1984 (det står på pränt på No Comment LP’n) och den dog rent musikaliskt 1987 (Official Version). Mentalt dog genren 1989 iom Berlinmurens fall och Sovjets kollaps(!).
  Alla andra påståenden är fel. Så var det med det.

  Det finns alltså bara två EBM album. No Comment och Official Version.
  Ganska praktiskt för den som vill bli komplett på en genre.
  Kanske något för en fattig student eller dylikt?
  Det som kallas för EBM idag är sk husvagnsbody.

  Nu till det här med Bressanutti. Hans roll i konceptbandet när dom spelar live är bakom FOH-bordet. Att sätta alla hey, go, yyyyhaaahhhh med rätt delay är det bara han som klarar av vid rätt ögonblick i låtarna (en TC2290, vad tror ni?).
  Att loopa ett “Good evening” live är det bara han som klarar av när det ska sitta som det ska.

  Andreas, det går inte att utesluta Daniel B när man pratar om Front livemässigt. Det som sker bakom ljudbordet är minst lika viktigt som det som sker på scen. Bara att se honom i aktion där är minst lika underhållande som att se R23 dansa till Funkhadaffi.

  Sist jag såg dom live körde dom med Nuendo.
  Då såg jag att Operating Tracks låg som sista låt i livemappen men tyvärr skippade dom den låten. Trist.

  Njut av detta:

  http://www.youtube.com/watch?v=A_4GMYFdrt0

  Det finns bara ett enda band som har lyckats komma i närheten av vad Front åstadkom på den tiden och det är Tribantura.

  Maxin kom 1988 och det var den enda skivan dom släppte:

  http://open.spotify.com/album/4JD4HeSoNJoKCtn9cB6NWY

Pingbacks & Trackbacks