78. Page – Som Skjuten Ur En Kanon


Vi börjar väl i Skåne då.

Eddie Bengtsson, Marina Sjiptjenko. Malmö, mellan 1983 och 1987. Tre låtar, tre singlar, inte mycket mer.

Först ut var “Dansande Man”, sist var “Blå Fötter” därimellan “Som Skjuten Ur En Kanon”. Samtliga är ansedda som klassiker för en mindre skara människor, däribland jag. Page var på många sätt det första svenska syntbandet. Jag vet att det inte stämmer men det känns ändå så.

Marina Sjiptjenko ledde ju Syntetisk Resa i P3 och introducerade mängder med musik till mig och tusentals andra. Marina: Sveriges enda sanna syntdrottning. Eddie Bengtsson är möjligen inte kungen, men när han vill en fantastiskt skön poplåtsmakare.

På nittitalet började duon (jo, det blev en trio med Anders Eliasson och sen enmansband sen tappade jag kollen) shejpa upp sig och släppa ett par, tre album och vi fick äntligen se dem i Tranås. Banden som kom till Tranås var faktiskt många och betydelsen av detta kommer den här listan visa. Just Page var jag inblandad i själv att boka och det var en ära att ha dem på plats på Musikcafét. Det var närmast hysteri bland alla tonårsfansen.

Marina hoppade på kryckor men var ändå snyggare än någon varit genom tiderna på Musikcaféts stora scen. Eddie lånade en gitarr, jag tror det var Jens. Sara lämnade en egenplockad blombukett till Marina efter sista extranumret.

“Som Skjuten Ur En Kanon” är Pages bästa låt. Många skulle hävda “Dansande Man”, och visst det är en svängig sak, men att den skulle vara bäst är felaktigt såklart.

“Myror i min kropp
Fjärilar i min mage
Ring mig jag kommer till dig
Som skjuten ur en kanon”

 

 

Kommentarer

13 kommentarer till “78. Page – Som Skjuten Ur En Kanon”

 1. Jens 12 May 2008, 12:30

  Ja visst var det min gitarr Eddie lånade. Det hade jag helt glömt bort. Men jag minns blombuketten och gipset.

 2. Martin S 12 May 2008, 12:33

  Kan ju avslöja att vi var etn tapper skara som tagit oss från Peking ner till Tranås för det där giget. Fick en signerad tröja av de bägge popartisterna och fastnade i en snöstorm på vägen hem.
  Kan Elegant Machinery ha varit förband? Och kan detta ha varit 1994?

 3. Jonas R 12 May 2008, 12:48

  Det var väl så att Page spelade i Parken redan den 13 december-89? (Själv såg jag inte konserten, även om jag rent kroppsligt fanns på plats ett tag innan nitiska vakter ringde min mamma som fick hämta mig)

 4. Jonas R 12 May 2008, 13:29

  Jag menade -86, men nu blev jag osäker?

 5. Pickadulver 12 May 2008, 13:54

  3 låtar och 3 singlar?
  Jovisst, men b-sidan till Dansande Man, Aldrig Mer står mycket högt i kurs hos mig. Benämningen deppsynthare var något jag stämplade i min egen panna som 15-åring och Aldrig Mer var ett givet soundtrack.

 6. Pickadulver 12 May 2008, 14:04

  Och dessutom innehåller samlingen “The Lost Tapes” de låtar som förmodligen hade varit med om det blivit ett album redan 87. Liv, Det syns ingen snö och Bara igår. Det är vad jag kallar svensk musikhistoria. Långt ifrån Uffar och Evor.

 7. UChrome 12 May 2008, 14:58

  Jag hävdar med bestämdhet att “Blå Fötter” är den bättre av dessa tre singlar, snyggt knepad och knåpad text där. Så, tyvärr för mig, om man läser mellan Andreas rader så är den låten inte med på listan alls :( Men, då finns det mer plats för låtar med Lustans Lakejer, Di Leva och Imperiet, Lägger redan nu min gissning på att listan toppas av Kent, i mitt tycke isf någon av dessa låtar, “Som Vatten” eller “Celsius”.

 8. Jens 12 May 2008, 16:06

  Menar du alltså att vi var på samma Pagekonsert på musikcafeét i Tranås i början av nittiotalet Martin? Världen blir sjukare och sjukare i takt med att den krymper.

 9. Peter S 12 May 2008, 17:41

  Har en känsla av att denna lista kommer reta gallfeber på mig…

 10. Andreas 12 May 2008, 17:54

  Alla är förstås välkomna att bifoga sina egna listor när jag är klar, Peter!

 11. Superlimpan 12 May 2008, 18:17

  Pickadulver> Hoppas det var sista gången som Uffar och Evor nämndes i samband med denna lista… För om Uffe kommer med på listan så blir det en Fatwa på Jismark! :P

 12. ze german 13 May 2008, 10:16

  Superlimpan> Samma sak om det ens förekommer ett enda, minsta lilla alster signerat Per Gessle. :-)

 13. Thobias 13 May 2008, 10:59

  Tack för att jag slapp ta upp den;)

Pingbacks & Trackbacks