Sometimes

 

7. James – Sometimes (1993)

Jag vill åka till Grekland och titta på James! Varför ser ni i det korta klippet ovan och klippet nedan. Det här är ju helt fantastiskt på alla sätt och vis. Poetisk rättvisa till att börja med. Att James, som hade sin storhetsperiod (och då främst på brittiska öarna) mellan 1989 och 1995 åker iväg till Thessaloniki och Aten och säljer ut stora arenor med helt fanatiska fans tre kvällar i rad 2007. Och 2008. Och 2009. Det är fascinerande, magnifikt, extatiskt och djupt rörande att se.

1990 gjorde James plattan “Laid”. De hade Brian Eno som producent och början på ett långt samarbete hade startat. Första singeln ut från den mer avskalade skivan var “Sometimes”. Jag gillade den mycket då men förstod först långt senare att det här var den bästa låten bandet nånsin spelat in. Låten bärs fram av ett enkelt men maffigt “ackegurariff” och utan större ansaster till sångmelodi i verserna. Tim Booth, kanske världens bästa sångare, pratar sig mer genom låten fram till refrängen som å sin sida är ren och skär poppoesi if there ever was one: “Sometimes I look in your eyes and see your soul”.

När låten i sitt slutparti bärs fram av körerna från de andra medlemmarna i bandet så är det så bra att väldigt, väldigt få ögonblick i rockhistorien är bättre. James blev aldrig världens största rockband, och kommer heller inte bli det sent i karriären, men efter att ha sett ovanstående klipp tror jag att de mår väldigt bra trots att de inte blev U2 som de mycket väl kunde och förtjänade. Nu har jag upphetsat letat genom turneplanerna för deras 2010 och bestämt mig för att skita i min reprisbojkott av gamla favoritband och åka ut nånstans och se bandet igen. Vem hänger med? 

Kommentarer

3 kommentarer till “Sometimes”

 1. Fredrik 14 Jun 2010, 18:13

  Den här låten får en ju att bara stå och gapa med öppen mun. Perfektion.
  Jag skulle väldigt väldigt gärna hänga på. Jag sku ju alltid vara så pank bara. Men om det blir senare i år som du sa så kanske jag kan fixa det.

 2. Andreas 14 Jun 2010, 18:30

  Ja. Och Grekernas extas inför James konsertavslutning utmanar ju till och med fransosernas allsång i Indochine-klippet på 10:e plats. Vilken satans jävla galen publik!! Bengaler! Allsång som aldrig vill sluta! Och kolla när “Laid” drar igång som sista låt. Ja, herregud. Det kan nog vara den bästa publik jag nånsin sett.

 3. Jens 14 Jun 2010, 20:59

  Jag hänger som du redan vet med.

Pingbacks & Trackbacks