Slav till Kärlek.

Roman Polanski. Hugh Grant. I en historia med högst tveksam (sexuell) moral. Jag ser förbi verklighetens faktum och ser bara till filmskapande, OK? Divine Brown, Sharon Tate, minderåriga & prostitutions-snacket tar vi nån annanstans nån annangång.

Hyresgästen, Repulsion, Chinatown… Polanski har gjort många minnesvärda filmer. För min smak träffar han dock allra bäst i “Bitter Moon”. Det är en twistad kärlekshistoria, till stor del utspelad i Frankrike (som många av mina absoluta favoritfilmer) som har en avslutning så grandios att det finns ju inte.

Hugh Grant, stiffare, klumpigare och modestare britt än i någon annan av hans filmgestaltningar (det vill m a o inte säga lite) förförs av den amerikanske åldrande författarens historia (och dennes sensuella yngre franska hustru). Grant (och genom honom hans fru) dras in i en perverterad värld. Förhållandet mellan mannen och den sexiga yngre frun är en minst sagt våldsam och vild historia. Men ack så lockande för Grant. Och till slut -självfallet- slutar det i total ångest.

När den förledde och förförde och fördummade brittiske mannen tror han ska få sitt grand price, sin Mimi, får han se sig sviken av “löftet” på samma sätt som han, genom sin åtrå,  svikit sin fru. Och hans ytterst gudfruktiga och tråkiga (enligt hans egen åsikt iallafall) fru dansar plötsligt, efter tolvslaget på nyårsafton med den utmanande fransyskan. Det sker till tonerna av Bryan Ferry sjungande “Slave To Love”. Det är filmmagi.

#3. Hugh Grant, den kåte äkta mannen, får se sin timida och svikna fru ragga upp kvinnan han åtrått och blivit förförd och lurad av i flera dagar under en kryssning.Kommentarer

5 kommentarer till “Slav till Kärlek.”

 1. Martin S 21 Oct 2009, 08:57

  Ah, den gamla “what goes around comes around”-lärdomen!

 2. DMC 21 Oct 2009, 09:44

  Lite som Manhattan (Woody Allen) då hans fru lämnar honom för en annan kvinna.
  Total nevrotisk film med asbra humor och så klart bra dialog.

  (en liten parantes ang Allen’s filmer, förlåt att jag glider en smula från ämnet.)
  Han mixar alla sina filmer i mono. Detta pga att han att filmerna består till 99% dialog.

 3. DMC 21 Oct 2009, 09:45

  Oj vilken ful mening.

  Rätt:
  Detta pga att hans filmer består till 99% dialog.

  Sådär!

 4. Andreas 21 Oct 2009, 23:08

  #2 kommer imorgon, torsdag…hann inte med idag. And also #1 på freitag.

  Men när kommer Bebbon!? Ja det vet vi inte än… : )

Pingbacks & Trackbacks

 1. En författare i Paris möter sitt livs kärlek | Kollaps!