Skurkar!

För att ta diskussionen vidare med James Bond är det väl lika bra att kicka igång listan över Bonds värsta motståndare. Skurkarna!

Ernst Stavro Blofeldt är, trots sitt betydelsefulla arv, en fjant, en tönt. Rentav skrattretande i sina stunder. Karljäveln gick dock ett legendariskt öde till mötes, det får man ge honom. S.P.E.C.T.R.E har dock all min respekt och får gärna återuppstå vilken bondfilm som helst. Deras status i sammanhanget går ju närmast att jämföra med Illuminati.

S.P.E.C.T.R.E har också vaskat fram en hel del klassiska hantlangare till huvudskurken som vi  återvänder till på en annan lista. Kanske min favoritlista >Skurkarnas hantlangare!

Hugo Drax var en vekling i en vek historia. “Moonraker” hade mycket att leva upp till och missade målet helt och hållet.

Elliot Carver var föga trovärdig i en i övrig, tycker jag, inte alls så dålig “Tommorow never dies”

Robert Carlyle är en stor favorit till mig och han gör en av de mest intressanta skurkarna på senare tid. Renards öde är klassisk Bondism. Tycker även vår granne Mads gjorde en fin insats i senaste “Casino Royale”.

Nu dock till de 5 stora tungviktarna

FÖRST UT:

5. FRANSISCO SCARAMANGA

Yummy! En stilig karl, en förhållandevis ung Christoffer Lee -för övrigt också kusin till Ian Fleming som jag förstår det- spelar Scaramanga, den mystiske kontraktsmördaren. Han skickar en gyllene kula till MI5, han tar 1 mille dollar per mord och han är ute efter Bond. Jakten kan börja. Och den för Bond till exotiska platser, inte minst de små öarna utanför Phuket numer kända som The James Bond Islands.

Scaramanga är ond, han känns farlig, han har ett jävla häftigt skurkställe och han har Nick Nack och Britt Ekland -oopa!-vid sin sida i finalen som -tack för den televerket- är utan alla dessa jävla hejdukar som skjuts till höger och vänster iklädda obligatoriska orangea soppskålarna på huvvet.

Scaramanga är en värdig motståndare. En slags de ondas Bond.

Han är med i en, i min bok, absolut toppklassrulle och den återkommer vi till.

*


Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Kommentarer

5 kommentarer till “Skurkar!”

 1. Martin S 16 Oct 2008, 09:48

  Hemsk film. Hemsk Bond. Hemsk hantlangare. Hemsk brud.
  Skön skurk, dock. Kan inte annat än hålla med. Lee har precis rätt dos nedstängd tomhet blicken för att göra den här rollen rättvisa. Stand-offen mellan de två känns kanske lite väl mycket Gröna Lund, men visst… Fransisco Scaramanga är en riktig hårdkokt sälle.

 2. Martin S 16 Oct 2008, 09:53

  Och utan att anklagas för rövpulleri: Såvida inte 007 plötsligt bytt arbetsplats till inrikessäkerhet så är det väl ändå MI6 som betalar Bonds lön?

 3. Andreas 16 Oct 2008, 09:58

  Slip of the finger..

  Intressant att vi tycker så olika om “The Man..” som helhet..

 4. ze german 16 Oct 2008, 10:37

  Inser när jag läser raderna att detta är nog den mest intetsägande av alla Bondfilmer för mig. Av den enkla anledning att jag inte kan minnas att jag nånsin sett denna från början till slut, har kanske sett slutet nån gång, vete fan om jag sett inledningen på den.
  Får väl ta igen det när Trean kör ännu en vända Bondrepriser !

 5. Thobias 16 Oct 2008, 12:18

  Ej att förglömma: Han har 3 bröstvårtor;) Klassisk skurk helt klart.

Pingbacks & Trackbacks