Skrällar?

51. Insight

“Insight” här? Är det inte för högt? Nej! Neej!!!! 

Avslutningen på “Ultra” är formidabel. Precis som sina två föregångare och sin efterträdare förvaltar låten det “tryck” den har på sig i att avsluta ett album.

“And the spirit of love is rising within me I´m talking to you now, telling you clearly, the fire still burns..” 

Och sen Martin Gore´s wailande i bakgrunden. Magi. As Depeche as ever.

Och avslutningen “Give love you gotta love” är ju också fantastisk. Jag tyckte iochförsig från första början 1997 att Martin lekte Robin Hood och sjöng “Hudeladihudeladi hoppsan vilken dag.” Men sen lyckades jag skaka av mig det.

“Insight” -Depeche Mode´s 51:a bästa låt!

52. Fools 

“Don´t know the reason why I think I´ve been here before..This place seems so familiar so that I can´t be sure..”

Inledningsraderna i “Fools” är melodiskt och rytmiskt helt perfekt. Jag skulle kunna sträcka mig till att säga att det är en av de mest medryckande starterna i en Depeche Mode låt all time.

“Fools” var säkert ett problem för bandet när Alan Wilder slängde fram låten. Den lät inte direkt som “Construction Time Again”, mer som “A Broken Frame” egentligen. Men att lägga den på “Love In Itselfs” b-sida var kanske inte en så dum idé trots allt. Den är ju en bit från “Pipeline”om man säger så.

“Fools” är en poplåt mitt i inledningen av bandets mest allvarliga, och, utåt sett, humorlösa period. Deär bara så jävla charmig! Och dansant. Att dj:a fram “Fools” är aldrig fel. Den är en av de bästa b-sidorna nånsin -det är inte många kvar på listan nu.. 

Kommentarer

6 kommentarer till “Skrällar?”

 1. Hugo 22 Jan 2008, 08:43

  Jag har svårt för slutet på Insight, precis som jag har svårt för slutet på Higher Love. Den kommer under 100-strecket för mig.

  Fools är fantastisk! Troligtvis topp 40 för mig!

 2. Johan 22 Jan 2008, 09:02

  Insight så här högt upp? En riktigt medioker låt som inte ens passar på topp 100. Släpig och trist. Helt intetsägande.

  Fools däremot är ruskigt bra. Bara för att så tänker jag rangordna samtliga album. Egentligen är det väldigt svårt utom vilket som tar toppen. I de övriga grupperna är det väldigt jämt. Vissa dagar tycker jag att Ultra är sämre än Exciter och tvärtom.

  1. Some Great Reward
  ————————————
  2. Black Celebration
  3. Construction Time Again
  4. A Broken Frame
  5. Playing The Angel
  ————————————
  6. Speak And Spell
  7. Music For The Masses
  8. Violator
  ————————————
  9. Songs Of Faith And Devotion
  10. Ultra
  11. Exciter

 3. Martin S 22 Jan 2008, 09:57

  Gruvade mig som fan när jag hörde “Insight” första gången. Medioker och platt fram tills Martins doo-wop-kör “Give love you gotta love” på slutet. Där går låten från en svag tvåplus till en stark fyrplus, tycker jag.

 4. Michelle 22 Jan 2008, 19:26

  Jag älskar Insight, bra placering för den:)

 5. alex 24 Nov 2009, 00:54

  Och där skrällde mästarna till och spelade Insight live i Lyon. Längtar till spelningarna i Sverige – om kanske ännu mer!

 6. Andreas 24 Nov 2009, 08:16

  Det måste jag säga. Depeche har faktiskt börjat överraska i setlisten. Man vet inte alldelessäkert var man har dem. Och det är ju en av sakerna jag skrikit om. Underbart! Att det sen handlar om Martin & Gordeno med endast ett piano låter jag passera.

  Var det här första gången “Insight” spelades live någonsin undrar nu vän av ordning? : D

Pingbacks & Trackbacks