Shawshank Redemption

#47: NYCKELN TILL FRIHET

Fängelsefilmer! Filmproducenter världen över tycks aldrig få nog av denna teatraliska genre där ondska och godhet får slåss innanför låsta dörrar. Vi i publiken har ju en aldrig sinande fascination för att sitta inlåst och vad man skulle göra väl där, hur man skulle bli och…kanske framförallt -hur man skulle fly. För det är ju ingen slump att Prison Break gjordes och blev en succé. Serien visade också med all önskvärd klarhet vad som händer när man sockrar kakan tjugo gånger för mycket.

Hur många filmer i genren har man sett där helt osannolik och sensationella flykter gjorts? Hur många smarta Ocean´s-filmer kan man göra? Kommer vi se Ocean´s 19 i framtiden? Kommer serien 24 nånsin sluta plocka ut/fånga in fångar från/till fängelsen världen över?

En fängelsefilm måste ha sympatiska figurer, se på Kvinnofängelset vad som händer när man inte har det, och Morgan Freeman är ett minst sagt säkert kort. Ska man ha en skådespelare som skänker pondus, trovärdighet och långsam vältalighet till en film vet man vilket nummer man slår. Tim Robbins spelar ofta en osympatisk figur men så är det inte här även om -självfallet- oskyldigt dömde Andy Dufresne inte är lika enkel som “hjälten” är i andra filmer.

Shawshank Redemption är en extremt genretypisk film. Den är i princip som en “best of fängelsefilmer” men det funkar. Nåt så in i helvete. Det är långsamt drama. Det är sorgliga, intelligenta inspärrade figurer blandat med genuint onda vakter och fängelsedirektör. Vi har sett det många gånger men det är i “Nyckeln till Frihet” det är som bäst.

Se även: Midnight Express, The Green Mile, The Last Castle, Flykten Från Alcatraz, Papillon.

Hoppa över: Vägen Ut


Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Kommentarer

12 kommentarer till “Shawshank Redemption”

 1. ze german 6 Jan 2010, 17:54

  Bra val av film på en lämplig placering ! Synd att Papillon då inte dyker upp längre fram.

 2. Jocke J 6 Jan 2010, 18:11

  Bra film det där. Men att rekomendera urusla The Last Castle är direkt olämpligt. Bättre då med Fången från Alcatraz med Burt Lancaster.

 3. Andreas 6 Jan 2010, 19:02

  Jag vet att en del tycker Last Castle är usel men I beg to differ! Kanske rentav på 2 en topp 500.

 4. Thobias 6 Jan 2010, 19:26

  Filmen är för tillfället den med högst poäng av alla på imdb’s rankinglista vilket är ganska mäktigt. 9,2 av 10 i betyg. Papillon hade jag glömt bort. Grymt bra film också.

 5. Jens 6 Jan 2010, 20:03

  Att Shawshank Redemption är den allra bästa filmen någonsin enligt imdb är ju oerhört märkligt, och får i alla fall mig att återigen tvivla på kollektivets förmåga att göra kloka bedömningar.

 6. Jens 6 Jan 2010, 20:05

  För övrigt gillar jag inte att du blandar fängelsefilmer med heistfilmer så där oförsiktigt.

 7. Andreas 6 Jan 2010, 20:19

  Sant Jens. Men det är två subgenrer som hör ihop i mångt o mycket, framförallt att de alltid bygger på samma intrig (flykt/stöt och hur det går/gick till).

  Men visst var det lite för kortfattat och slarvigt i sammanhanget.

 8. Andreas 6 Jan 2010, 20:23

  För övrigt så är futuristiska fängelsefilmer så gott som konsekvent usla. Det är för att de alltid ska envisas att vara i komplex inomhus. Fel! Det måste finnas en violent playground utomhus med asfalt, sand, sittbänkar och basketplan för att det intrikata ska funka.

 9. DMC 6 Jan 2010, 20:54

  Sett serien OZ? Mycket bra, ibland för bra. :)

 10. DMC 6 Jan 2010, 20:55

  Bra film fö på plats 47!

 11. Fredrik 6 Jan 2010, 23:00

  Nej jag håller med dig där Jens. Såg aftonbladets (tror jag det var) sammanställning av årets bästa filmer. Samma känsla där. Vad gäller Nyckeln till Frihet så är den en riktigt bra feelgoodrulle. Den hade inte hamnat på min lista, men hey, vi har ju rätt olika smak också.

 12. Martin S 7 Jan 2010, 10:42

  Vi glömmer väl inte vilken fin vänskapshistoria det här i grund och botten är? Någonstans filmens själva kärna, inbillar jag mig. En storfavorit i mitt lilla hushåll, denna hur som helst.

Pingbacks & Trackbacks