Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/functions.php on line 20

Seth

Varning 1: Läs för fan inte detta om du inte följer Lost då ni möjligen plingar närmaste mentalsjukhus redan efter två lästa stycken.

Varning 2: Läs inte detta om du inte sett Lost framtill Säsong 6, Avsnitt 5 (förra veckans avsnitt i USA)

Lost rullar vidare mot avsnitt sex den här veckan och nu jävlar brinner det i gardinen. Vilka helt underbara senaste två avsnitt! Jag har haft lite för mycket tid att fundera över vad som just nu sker i programmet den senaste veckan och har, efter gediget researcharbete, kommit upp med en bra teori igen. Senast jag fick flipp och triggade igång mina konspirationsteorier och intresse för filosofi och religionshistoria var när jag bara var tvungen att ta reda på vem statyn föreställde. Efter att ha jublat och bestämt mig för att det var Toth kände jag ändå viss osäkerhet och fann istället Taweret. Till och med före galningarna på Lostpedia, programmets bibel på nätet.

Nu tror jag mig identifierat vem rökmonstret/Unlocke/Jacobs Nemeseis är. Alltså, det är jävligt öppet exakt vad de här två karaktärerna står för egentligen men de senaste avsnitten har ju ställt utom allt tvivel att Lockes bevingade citat från första säsongens Backgammon-parti med Walt var ledande. Två sidor: En god och en ond. Huruvida det handlar om Gud och djävulen, kaos och ordning, eld och vatten eller fri vilja och öde låter jag vara osagt. Men jag tror stenhårt på att de båda figurerna är starkt förankrade i religionshistorien. Det är ju ingen direkt vild gissning med tanke på programmets breda parlör av kopplingar till religion och filosofi. Den största andelen av karaktärerna är ju endera döpta efter bibliska namn (Jacob, James, John, Daniel…) eller filosofer (Desmond Hume, Dogen, John Locke, Richard Alpert…)

Nåväl. Jag har, liksom de flesta glada amatörer som grävt lite religionhistoriskt, dragit slutsatsen att bibelns gamla och nya textament är en cover av olika tidigare religioner. Egypten, Grekland, Sydamerika och Fjärran Östern går lite mer way back. Och där hittar vi ju mycket riktigt olika typer av Jesusfigurer som fötts av en jungfru och firar födelsedag på Julafton. I vilket fall så är ju Jacob, rent bibliskt, inte den mest troliga förgrundsfiguren till Losts Jacob. Bibelns Jacob hade ju sin bror, Esau, som “fiende”. Därför har många Lostgalningar dragit slutsatsen att den mörka sidan i Lost skulle heta just Esau. Det är förstås möjligt men jag tror inte det.

Jag tror istället att Jacob är byggd på Osiris son Horus. Och nu hamnar vi i Egypten istället som inte känns helt främmande direkt för oss som följer Lost. Osiris dödades av sin bror Seth men återuppstod genom hjälp av sin syster Isis (möjligen Losts Ilana). Seth var en ond jäkel (jag bedriver alltså inte längre teorin jag fick för mig efter den här säsongens första dubbelavsnitt och efter Nattvardsbilden – den att Lockes nya skepnad är den goda sidan) och beskrivs oftast på ungefär följande sätt Patron of: winds, storms, chaos, evil, darkness, strength, war, conflict, Upper Egypt.

Seth länkas också tydlig i egyptologin till Taweret, statyn under vilken Jacob hade sitt fäste och där han dödades. Seth var nämligen hennes älskare:

“It was thought that the goddess Taweret kept Set’s powers of evil fettered by a chain. This is probably why Set was, in later times, regarded as evil while Taweret was thought to be a helpful goddess, deity of motherhood and protector of women and children.”

Fadern till Seth och Osiris är för övrigt Ra. Ra hade förvisso den största makten av gudarna men jag tror ändå inte det är någon slump att Richard Alperts initialer är just Ra. Inte heller lär det vara en slump att Alperts namne i verkliga livet var en man som döptes om av indierna till Ram Dass (detta betyder Servant of God)

Det här innebär alltså att Jacob/Horus är en god ljus Gudafigur (hence the lighthouse där originallistan finns) och hans “farbror” Seth (eller vad han nu månde heta) är en ond mörk gudafigur (hence the cave var han har skrivit av Jacobs lista i taket). Detta borde också innebära att det kommer dyka upp en figur till som lär stå över dessa tvenne kombattanter

Yin och Yang, kaosteorier och det Buddhistiska budskapet om att Buddha är allt och hela tiden och annat tänker jag inte säga något om för tillfället men jag skulle bli förbannat förvånad om den mörka sidan som med all tänkbar sannolikhet inte har goda avsikter trots allt skulle vara god.

*

Ni som älskar Lost kan ju förresten kolla in den här helt fantastiska sidan.


Fatal error: Uncaught Error: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php:80 Stack trace: #0 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/single.php(14): related_posts(3) #1 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/html/s...') #2 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/html/s...') #3 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/index.php(17): require('/var/www/html/s...') #4 {main} thrown in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80