Say hello to my little friend!

13: SCARFACE

Maffiabröder är den bästa Maffiafilmen sa jag. Ljög jag? Jag förstår om en del blir förvirrade. Scarface handlar ju om maffian i allra högsta grad. Och är dessutom en nyinspelning från mob-originalet 1932.  Jo. Men jag har av någon anledning inte sett den som en film av genren. Det är snarare den icke vedertagna genren “uppgång & fall” för mig. Visserligen är ju de flesta filmer som handlar om mafiosos och gangsters det också. Men what the fuck. Jag är en man med dubbelnatur.

Al Pacino är en av de största skådespelare som vi sett. Tycker många. Jag också. Och “Scarface” är väl den som jag främst förknippar honom med. Tony Montana. Här på jobbet och granngårdarna till jobbet i Husby är han enormt populär av anledningar som kanske inte är desamma som för mig.

Tony Montana är dock och förblir en symbol för en person som jobbar sig upp från ingenting och blir mäktig, farlig och attraktiv. Det förblindar många unga. Likväl är det en alldeles otroligt bra film. Och Giorgio Moroders syntmattor präglar den ju inte så lite.

Kommentarer

3 kommentarer till “Say hello to my little friend!”

 1. DMC 26 Jan 2010, 12:42

  Finemang!
  Nästa! :)

 2. Fredrik 26 Jan 2010, 13:17

  Haha, den här har jae då icke sett tror jae då (norska. det syntes, eller hur). Hmm… Ja det var jag och maffiarullar då, eller vad du än vill kalla dom. Jag tror att det är en kultur som ger mig avsmak. Äckligt korkade macho snubbar som bara ska uppåt brukar stå mig i halsen, även om filmen är bra. Därför tar det ofta ett tag innan jag får arslet ur och ser dom där filmerna. Jag kan även ha sett den och glömt den.

 3. Jocke J 26 Jan 2010, 19:50

  Fredrik jag ska personligen mata dig med först Das Boot sedan Scarface. Du kommer älska den här filmen. Mycket rättvis placering för övrigt.

Pingbacks & Trackbacks