Problemet med den tioårige Dregen

Nu ska ni få höra en liten historia som har plågat mig ett tag:

När jag var runt tio år så var jag och spenderade ett par dagar i Nässjö hos mina kusiner. Jag slaggade över och hade det gött. Det var sommar tror jag för gräset var grönt och jag sprang omring och kickade lite fotboll på den välklippta mattan på deras baksida. När jag gjorde detta kände jag mig iaktagen. Det visade sig att grannpojken var ute.

Det gick en liten stund sen hade vi “bondat”. Han visade sig vara hårdrockare och hette Andreas precis som jag. Han älskade Kiss och sprang och hämtade soloplattorna från Ace, Gene, Paul och vem fan nu den fjärde var. Peter Criss kanske? Möjligen en liveskiva som hette  “Alive” också. Minnet sviktar något, det har ändå gått 25 år.

Sen hittade vi en igelkott och vi hämtade mjölk till denna och ställde i närheten av mina kusiners gröna sopptunna på baksidan. Min nyfunna vän kallades Dregen och han bodde granne med mina kusiner på Lingonvägen i Nässjö. Samme Dregen som senare skulle bilda Backyard Babies alltså.

Många år senare, förmodligen 2002, spelade jag med Sabrosa i Eskilstuna. På kvällen gick vi ut och festade tillsammans med b la Johan från Backyard Babies, som kommit att bli en polare genom att han var tillsammans med April Tears stylist Janina. Som DJ under kvällen återfanns Dregen. Jag tänkte att det var kul för honom att höra denna gamla historia om Kiss & Igelkotten så jag gick fram till honom och bad att få snacka med han en liten kortis.

Han var först trevlig men efter att han lyssnat till min story sa han bara kort -Jag har aldrig bott på Lingonstigen, det var Nicke (Backyard Babies sångare) som gjorde det. När jag då sa att han var löjlig som inte kunde dela minnet med mig, det var ju ändå något pinsamt för mig och han själv att han förnekade fakta, blev han grövre i tonen och nästan skrek ut -Men fattar du inte, jag har aldrig bott på Lingonstigen! Det var Nicke som gjorde det!! varpå han snabbt återvände till Martin Sköld i DJ-båset. Förstummad, förbluffad, fördummad och förbannad stod jag kvar.

Jag gick till Johan och sa vilken jävla idiot hans bandkollega var och han sa vänligt att jag inte skulle bry mig om honom. Men jag kunde inte släppa det. Jag blev så jävla upprörd över att Dregen inte kunde “erkänna” att detta ägt rum. Jag förstod inte varför och kände mig som en komplett idiot. Sen har jag väl inte brytt mig om det hela så där värst mycket. Förutom att jag muttrat ibland när folk, min fru inkluderad, berättat om hur trevlig Dregen är. Men den 2 Januari i år träffade jag på min farbror och kusin på en släktträff och plötsligt kom jag på detta och ställde då frågan om Lingonstigen.Min farbror svarade då:

-Dregen bodde aldrig på Lingonstigen, han bodde på andra sidan stan. Däremot bodde Nicke där, några hus från oss, i början på gatan.

*

Jag vill härmed be om ursäkt till Dregen för att han inte mindes vår dag tillsammans i Nässjö.

**

Jag vill också passa på att ställa frågan -om det inte var Dregen jag träffade där med igelkotten -vem var det då? Jag har känt till killen sen jag var tio år -som Dregen, en hårdrockare som gillar Kiss och är granne med mina kusiner. Hur kunde jag göra det?

***

Så därför ställde jag frågan till min kusin Patrik på släktträffen. –Var det inte Nicke ändå då? sa han. Nej det var det inte, sa jag. Killen hette Andreas och kallades Dregen. -Kanske var det vår granne Mattias Tyhr? sa han men svarade sig själv: -Fast han gillade ju inte hårdrock.

****

Kan det då ha varit en annan person som ljög om sitt namn och antog en annan 10årings från andra sidan stan? Eller kan den riktige Dregen åkt över hela Nässjö med en kasse Kiss-skivor bara för att visa den där syntsnubben från Tranås att han hade dem? Kanske får vi aldrig svaret, men det är högst intressant att spekulera, eller hur?

****

Kommentarer

10 kommentarer till “Problemet med den tioårige Dregen”

 1. Jens 7 Jan 2009, 17:52

  Ja det verkar ju besynnerligt. Jag kräver klarhet i detta.

 2. Musse 7 Jan 2009, 18:19

  Rimlig förklaring 1: Nicke såg upp till Dregen till den milda grad att han till slut trodde att han var honom.
  Rimlig förklaring 2: Andreas var full.

 3. Superlimpan 7 Jan 2009, 20:20

  Förklaring 2 låter ju bra, Andreas 10 år full. Men vad vet jag det kanske är så på landet att man börjar i tid! :P

 4. Pekman 7 Jan 2009, 22:02

  Kan denna Dregen varit nån form av Molgan figur kanske ;)

 5. DMC 8 Jan 2009, 10:51

  Jag tror det var Tommie som faktiskt i sina mörka stunder är lite lik Dregen men han är uppväxt i Haninge så rent geografiskt kan det vara svårt.
  Kanske han, just den dagen då ni var med igelkotten åkte till Nässjö också var där på blixtvisit och hälsade på en gammal moster. Varför han var där med dig just då vet väl bara igelkotten som idag förmodligen är död.

 6. Musse 8 Jan 2009, 12:03

  Ja, som enda ögonvittne är igelkottens vittnesmål väldigt viktigt. Synd bara att de valde ett så kortlivat djur att mata… om Andreas hade haft lite bättre framförhållning borde han rotat fram nåt stabilare, en elefant tex, som nu kunnat verifiera hans utsaga.

 7. Jens 8 Jan 2009, 19:05

  Felaktiga myter [om igelkotten] (wikipedia)

  “Ytterligare ett påhitt är att igelkottar dricker mjölk från vilande kor. Det är inte känt om kor skulle acceptera detta, men å andra sidan är igelkottens mun alldeles för liten för kons spenar. Allmänt dricker igelkottar gärna från ett fat mjölk, men de får diarré av mjölken.”

 8. Fredrik 8 Jan 2009, 20:26

  Jag råkar sitta inne med vetskapen om att silverfiskar lever rätt länge också. Kanske inte tillräckligt förr att kunna vittna om Dregen storyn, men men… Men vad som ändå är mest skrämmande med silverfiskarna är att en del av dom inte blir könsmogna förens runt sjuårsåldern! (give or take några år kanske…)

 9. Musse 9 Jan 2009, 10:53

  Om det stämmer det Fredrik säger och Andreas och “Dregen” hade matat en ung silverfisk istället hade chansen i alla fall varit lite större att dess avkomma skulle minnas händelsen. Det skulle trots allt bara gått ca 3 generationer, så någon liten silverfirre kanske skulle minnas gammelfarfars gamla skröna?

 10. Jonas R 9 Jan 2009, 11:23

  Om nu inte igelkotten dog av diareén den fick av mjölken A + “Dregen” gav den finns det en god chans att den han berätta för sina barn. Om det nu inte var en Echidna, de kan bli 50 år, och finns kanske således kvar i Nässjö någonstans.
  http://www.igelkott.com/igelkott.htm

Pingbacks & Trackbacks