Perfektionisten


Ett  ångest-trauma och naiv åtrå leder Tom Cruise på villovägar i natten.

#33. EYES WIDE SHUT

På ett lager nånstans i England finns “The Kubrick Boxes“. I dessa finns mycket och det är många, många lådor. Och alla är de mycket noggrant märkta med innehåll. Jag såg en dokumentär om dessa lådor. Kubricks svärson berättade, efter att ha öppnat en låda till bredden fylld av bilder han själv tagit på olika stora grindar, att den store regissören inte lämnade något åt slumpen. Svärsonen fick några olika uppdrag, flera år innan produktionen av “Eyes Wide Shut” postumt blev klar. Plåta grindar. Plåta pubar. Plåta neonskyltar. Och sen fick Stanley Kubrick sitta och gå igenom materialet. Efter att ha sållat bort åkte de ut till platserna för att reka ytterligare vilken som slutligen skulle bli grinden där Tom Cruise  slutligen skulle passera in till byggnaden där överklassens Hieros Gamos-ceremoni tog plats.

Kubricks svärson berättade också att han fick fotografera en gata från alla olika vinklar så att fotografierna kunde sättas ihop i en studio för överblick av gatan istället för att åka dit. Det är vanvettigt och genialt på samma gång. Stanley Kubrick var en mästare -och syns det inte i den här filmen så vet jag inte vad. Det kan vara den snyggaste film som gjorts. Eller vad fan, det ÄR den snyggaste filmen som gjorts.

Kommentarer

6 kommentarer till “Perfektionisten”

 1. Thobias 15 Jan 2010, 14:39

  Lite halvt obehaglig stämning över hela filmen. Suggestivt som fan. Hur var det egentligen? Hann Kubrick filma allting klart innan Nangijala?

  Håller för övrigt Kubrick’s “Barry Lyndon” högre än denna om man nu kan bunta ihop dessa två i samma kategori.

 2. Fredrik 15 Jan 2010, 15:49

  Jo han hann färdigt. Bra rulle som jag av någon anledning inte håller lika högt som exempelvis 2001 eller The Shining. Tror att det berors på sjuttiotalskänslan i dom två senare.

 3. Jocke J 15 Jan 2010, 18:46

  Härligt att detta mästerverk får plats på listan.
  Thobias: Han hann filma klart den och började sen på A.I. innan hann trillade av pinn. Den slutfördes sen av Steven Spielberg tror jag. Barry Lyndon är fantastisk men Eyes Wide Shut och The Shining måste få dela på förstaplatsen tycker jag.
  Tom Cruise bevisar återigen att han är en tung skådis.

 4. ze german 15 Jan 2010, 23:57

  Jag hoppas att det kommer fler Kubrickfilmer på listan, själv föll jag aldrig lika mycket för denna som andra.
  Clockwork Orange och Barry Lyndon är mina favoriter ihop med Dr Strangelove

 5. Jocke J 16 Jan 2010, 11:42

  En snabblista ur Kubrickboxen (dr Stranhelove går nog in just efter Clockwork Orange):
  1. The Shining/Eyes wide Shut
  2. Barry Lyndon
  3. 2001
  4. Clockwork Orange
  5. Full Metal Jacket
  6. Lolita

 6. Andreas 17 Jan 2010, 15:23

  Obehagligt och suggestivt är väl spot on beskrivning på denna film förresten, Thobias! : )

Pingbacks & Trackbacks