Panorama och kusiner

people1.jpg

99. People Are People

Dags för “Some Great Reward” att kliva in på listan. Svagast där är “People Are People”.

Det är dessutom den första skivan (7″) jag inhandlade själv. Min allra första skiva var “Blue Monday” med New Order (kreddigt va?), men den fick jag av en journalist på pappas jobb. En morgon 1984 skulle jag även vakna upp och finna “Some Great Reward” och en basketboll signerad av Harlem Globetrotters bredvid min säng. Tack Bosse Händel. Och RIP. Han dog ung när han skulle klättra över balkongen till sitt hotellrum i USA när han på nåt sätt lyckats låsa sig ute. Snälla läsare, gör icke så!

Jag satt dock hemma en lördag runt lunch 1984, vid familjens stereo när jag fick höra “People Are People” presenteras av Kaj Kindvall i programmet Panorama. Eftersom “Master And Servant” toppade Tracks bara månader senare måste detta varit ett av de sista programmen av Panorama. I vilket fall fick jag hjärtslag och höjde volymen, eftersom jag tack vare mina kusiner upptäckt Depeche Mode sedan nåt år tillbaka.

Jag fick “Speak and Spell”, “A Broken Frame” och “Construction Time Again” på kassett av mina äldre syntare till kusiner . Kajagoogoo var från början var mitt favoritband. Jag tyckte egentligen mer om DM, men jag var känslig för att de hade tappat en medlem. Jag tyckte det var rörigt. 10 åringar….

Andra C-60 innehöll Duran Duran, Human League´s “Dare”, Kraftwerk “Trans Europe Express” och “Computer World”, Kim Wilde´s “Select, Classix Nouveaux, Blancmange, Soft Cell, DAF, Die Krupps “Volles Kraft Voraus”. Andreas Jismarks framtid var utstakat.

Samtidigt som detta hände lirade min mosters man Torbjörn upp Bowie, Iggy Pops “Lust For Life” och gamla Stones. Dessa båda samtida händelser har präglat mitt liv fullständigt.

Åter till “People Are People” 1984. Efter jag hört den på Panorama cyklade jag ner till skivaffären i Tranås. Vilken jävla affär det var!! Rökig med massa skummisar som bläddrade bland vinylerna. Fucking hell, jag älskade den där affären. Som tyvärr försvann ganska snabbt. Skivbörsen -kan den hetat så? Jag kommer återkomma till den.

Låten var fantastisk och det var grymt att få höra en helt ny låt med Depeche. F o m den stunden var det mitt favoritband. “People Are People” har sen dess övertrumfats av mången låt och har själv inte riktigt hållt det som den var från början. Plats 100 it is.

och baksidan

100. In Your memory

var en låt skriven av Alan Wilder. Varför varför varför har Alan Wilder “slutat” skriva låtar? Den här listan kommer visa att det finns all anledning i världen att inte göra så. Han slår nämligen stundtals världens bästa låtskrivare på fingarna.

*

Kommentarer

11 kommentarer till “Panorama och kusiner”

 1. Superlimpan 13 Jan 2008, 15:40

  Vän av ordning kliver in och rättar… POPorama hette programmet ;)

 2. Kai 15 Jan 2008, 16:34

  Och skivaffären hette Skivbörsen, precis som du skriver.

  BTW. Jag var också en stor fan av DM på den tiden och när Black Celebration – turnen vistade Sthlm så åkte jag dit, 1985. De ni fans. Andra konserten blev 20 år senare i gbg.

 3. Andreas 15 Jan 2008, 16:39

  Gött Kai! Vilken affär det var, eller hur? : D

  Jag ber anhängarna till “151” att inte rätta årtalet!

  ..Psst Det var 86 Kai ; )

 4. DMC 15 Jan 2008, 16:44

  1985 var the boys fortfarande på Some Great Reward turnén.

 5. Andreas 15 Jan 2008, 16:58

  Doh!! Ha ha ha.. Äh det är bra Calle.

 6. DMC 15 Jan 2008, 22:19

  Någon måste ju bekräfta det :)

 7. Kai 17 Jan 2008, 14:31

  Ånej. Jag har lunkat runt stolt i tro av att det var 20 år, så var det bara 19 år mellan konserterna.

  Kul lista i alla fall.

 8. electromonica 17 Jan 2008, 23:56

  håller med om att det var synd att wilder inte skrev fler låtar än vad han gjorde under sin tid i dm, men “slutat” skriva har han ju inte – RECOIL!

 9. Andreas 18 Jan 2008, 07:29

  Jovars. Och med Recoil har han gjort en handfull riktigt bra grejer och en grävskopa med “mörka ljudcollage i maklig takt med inhyrd bluesartist”. Inte skriver han låtar som han en gång gjorde inte..Jag menar på “traditionellt” sett, kalla det poplåt om du vill.

 10. Jens 18 Jan 2008, 11:39

  Alan Wilder borde ju självfallet göra filmmusik. Det är ju i proncip det han redan gör. Men sen ska det komma in gästartister och göra ofta tveksamma sångpålägg.

 11. Magnus 30 Jan 2010, 11:15

  Att sätta ‘It Doesn’t matter’ och ‘Somebody’ före ‘People are people’ är helt enkelt osmakligt.

Pingbacks & Trackbacks