Oh Captain My Captain!

 12: DÖDA POETERS SÄLLSKAP

Från Wikipedia:

Döda poeters sällskap regisserades av Peter Weir och fick en oväntad Oscar för bästa manuskript. I Sverige väckte filmen stor uppmärksamhet och ledde till en kulturpolitisk debatt om det frihetliga budskapet i filmen. Den egensinnige läraren mr Keating lär sina elever att gå sin egen väg och att genom poesin komma närmare skönheten och meningen med livet. Men att bryta mot reglerna och strunta i traditionerna på en ärkekonservativ amerikansk privatskola är inte problemfritt. Debatten i Sverige handlade mycket om ifall man ska stimulera ungdomar att avvika och tänka nytt eller om det är skadligt med för mycket egensinne. Flera liberala debattörer hyllade filmen som ett av 1900-talets stora mästerverk med ett tydligt liberalt budskap, medan andra hävdade att filmen visade på farorna med att människor avviker för mycket från majoritetens åskter och invanda beteenden.

Tillägg från mig:

Slutet i denna film är kanske det bästa slutet i en film någonsin. Den nyfunne existentialisten Andreas 16 år säger det och den mer erfarne men fortfarande något rebelliska Andreas 36 år håller med. Tårkanalerna också. Rysningarna över hela kroppen.Varenda jävla gång om så bara på ett YouTube-klipp. Kanske var det på grund av detta som jag blev lärare:

Se även: Uppvaknanden, School of Rock

Kommentarer

3 kommentarer till “Oh Captain My Captain!”

 1. Magnus 28 Jan 2010, 08:43

  :D
  Här kan jag inte annat än att hålla med föregående talare…Underbar film med feelgoodkänsla i slutet.
  Slutscenen är oslagbar och fortfarande får jag samma känsla efter att ha sett filmen.

  Att tänka själv, gå sin egen väg, stå upp emot idiotiska regler och stelbenta traditioner, ständigt ifrågasätta auktoriteter är varje individs skyldighet. Måste nog se filmen ikväll…

 2. Thobias 28 Jan 2010, 10:13

  Älskade den när den kom men tror inte jag sett den sedan dess. Kanske dags att göra igen. “Uppvaknanden”? Vilken är det? Kom av ngn anledning tänka på The Fisher King som kanske är lite lik i sammanhanget. Bra film iallfall som bör nämnas.

 3. Andreas 28 Jan 2010, 10:46

  Upvaknanden är en fin verklighetsbaserad film där Robin Williams spelar en läkare och har patienter som är försatta i ett komaliknande tillstånd. Fisher King är väl med på min 51-200? Tror jag.. : )

Pingbacks & Trackbacks