Nja, Ja, Nej..

För att avsluta en aktiv helg där jag radat upp så gott som alla filmer jag tycker är skitbra men som inte är på listan ska jag avrunda med att skriva om filmer jag inte förstår, inte tycker är superbra eller helt enkelt inte har sett och därför inte kan bedöma.

Emir Kusturica tycker jag inte illa om men jag är inte överförtjust i hans filmer heller. Svart Katt, Vitt Katt & Zigenarnas Tid är väl mina favoriter.

Pedro Almodovar är lite för abstrakt för mig. Jag är inte överförtjust i nån av hans filmer.

Woody Allen har jag sett väldigt lite av. Det jag har sett har känts påfrestande. En dag kanske jag är mogen.

Spike Jonze har gjort mycket grymt. Men då framförallt i kortare format. Sen blir det ofta lite för surrealistiskt för min smak. Så I Huvudet På John Malkovich är inte med på min lista även om den, på sitt sätt, är genialisk. Det är samma sak med Michel Gondry -snuskigt snygga musikvideos. Och bra filmer. Eternal Sunshine of the Spotless Mind är ju så klart riktigt fin. Jag pratade lite i detta med Jens över telefon då jag vet att han och flera med honom håller den ruskigt högt. Jag ska återkomma till varför jag (och Jens) tror att jag inte gör det. För övrigt tycker jag väldigt mycket om Be Kind Rewind och Human Nature också. Alla tre är nånstans runt 51-100 plats.


Märkligt nog är inte denna film på min topp 50. Jag älskar Jim Carrey, avgudar Kate Winslet, är ett ganska stort fan av Michel Gondry och är en big time sucker för aviga kärlekshistorier. Men det finns en förklaring. Tror jag.

Skräckfilmer tycker jag sällan mycket om. Självklart diggar jag Exorcisten och The Ring/Ringu. Och Blair Witch Project. Men de stannar utanför topp 50 de också. De flesta andra som poletrgeist, Omen och de där är ofta tre plus. Den där nya paranormala verkar för läskig för mig. Och det är just det. När det bara är “skräm”filmer så tycker jag sällan det är klassiker. Slashfilmer med mycket blod är heller ingen jättefavorit. Delicatessen, Necronomicon och de andra får därför ingen plats på min lista.

Lilja Forever, Schindlers List och Antichrist har jag medvetet inte sett. Jag har helt enkelt inte hittat kraften att se dem. Får se om jag nånsin gör det.

Katastroffilmer gillar jag faktiskt och kan finna ganska stort nöje att se triviala verk som Dante´s Peak och Twister. Gamla Skyskrapan Brinner vinner nog ändå. Men vad fan, jag gillar även Deep Impact, Världarnas Krig, Cloverfield, Armageddon och The Day After Tomorrow.

James Bond filmer gillar jag ju apmycket, som de flesta av er som läser Kollaps redan vet. Men jag har valt, som typisk gammal Bond-nörd kanske (jag bryr mig inte nämnvärt om de senare filmerna), att ställa samtliga filmer helt utanför bedömningen. Pierce Brosnan och Sean Connery är ju ändå med på listan!

Batman, Superman, Iron Man och vad fan det nu kan vara ogillar jag dock starkt. Superhjältar är inget jag gillar -finn det motsägelsefullt om ni vill.

En dokumentärrulle jag glömt nämna är Rumble In The Jungle. Jag älskar Muhammed Ali. Därför var jag besviken när Will Smith fick chansen att axla manteln som världens största idrottsman. Filmen var inte nämelsevis så bra som den kunde ha blivit. Will Smith är ju annars förresten en skådis som jag gillar se rädda världen. Bruce Willis också.

Steven Spielberg är en stor regissör, no doubt. E.T är en klassiker. Lätt en av de 100 bästa filmerna. Hajen är bra. Jurassic Park.

Spring Lola gillar jag också -måste ju nämna iallafall en tysk film.

Kommentarer

16 kommentarer till “Nja, Ja, Nej..”

 1. Andreas 24 Jan 2010, 22:45

  Jag har lagt det här inlägget efter Hannibal istället för ser som inte vill missa (det publicerades egentligen efteråt men det är ju det tredje av tre inlägg som pratar om filmer som INTE är med på listan och hör därför ihop bättre med dem i detta läge bla bla bla)

 2. Thobias 25 Jan 2010, 13:11

  Synd på Eternal Sunshine. Den hamnar lätt topp 10 hos mig. Vackrare kärlekshistoria tror jag inte jag sett.

 3. Andreas 25 Jan 2010, 13:35

  Nej den är verkligen fin. Men som sagt..jag har en teori som kommer.

 4. Thobias 25 Jan 2010, 15:03

  Jahå då kommer väl den filmen förstöras också hehe.

 5. Pickadulver 25 Jan 2010, 18:10

  Lilja 4-ever och Schindler’s List är två guldrullar du måste se Andreas. Välj dock tillfälle med omsorg då du kan behöva samla kraft för att orka möta en grå vardag efteråt. Det känns i kroppen när eftertexterna börjar rulla, Lilja på bio är nog den jobbigaste filmupplevelsen jag varit med om.

 6. Jocke J 26 Jan 2010, 12:06

  Ja alla borde se Lilja 4ever och SChindlers List. Men det gör så ont att man behöver resten av kvällen och nästa dag att landa på.
  De skildrar det mest ofattbart ondskefulla hos människan.
  Människohandeln pågår för fullt och det är bara 65 år sedan nazister och kommunister slaktade civila i miljontal.
  Jag har alltid försökt förstå människans behov av att behandla andra illa men det går inte.

 7. Andreas 26 Jan 2010, 12:34

  Jamen det är ju därför jag inte sett dem. Jag vet att jag kommer bli så jävla arg ledsen osv..

 8. DMC 26 Jan 2010, 12:38

  Så ni såg inga nyförälskade par hångla sig igenom Lilja 4 Ever på bigrafen?

 9. ze german 26 Jan 2010, 22:24

  Antichrist tycker jag du ska låta bli att se, vansinnigt snyggt foto delvis men i övrigt fullständigt skräp.

  Tänk att en tysk film fick vara med, har du sett “De andras liv” ? Annars gör det illa kvickt, eller “Undergången”. Sylvassa båda två.

 10. Jocke J 26 Jan 2010, 22:54

  Undergången är lysande. Tung, välspelad och ödesmättad. Har alltid varit fascinerad av hur det kan gå till när ett starkt imperium med total kontroll över invånarna faller samman och upplöses.

  Tycker allvarligt att du ge senaste Batman en chans Andreas. Den är ingen superhjältefilm och slog knock på mig redan efter en kvart. Magisk även om den drar åt det traditionella hållet sista halvtimmen. Annars hade det blivit högsta betyg faktiskt.

 11. Thobias 27 Jan 2010, 00:31

  Dark Night är helt fantastisk. Heath Ledger är såå grym som Jokern. Är iofs sig ganska såld på superhjältefilmer men den är hyfsat realistisk för att vara en sådan.

 12. Fredrik 27 Jan 2010, 01:14

  Man ska aldrig vara stängd för nya intryck. Oavsett genre. Det finns alltid nått bra som lurar bakom hörnet.

 13. Fredrik 27 Jan 2010, 01:17

  De Andras Liv är ok. Undergången vet jag icke om. Men De Andras Liv är som sagt ok, en fyra möjligtvis men definitivt ingen femma.

 14. Andreas 27 Jan 2010, 07:24

  Man ska aldrig vara stängd för nya intryck. Oavsett genre. Då är det HÖG TID för mr Fredda att börja kolla Gudfader och Scarface! : D

  Sven: Ska absolut kolla upp tipsen!

  Jocke: Kan mycket väl njuta av bara Ledger så jag får titta vid tillfälle. Men då får du kolla HELA Mamma Mia! : )

 15. Fredrik 27 Jan 2010, 08:02

  Nej dom står verkligen på min lista. Jag vill se dom, det är bara det att jag alltid verkar ha nått annat som jag vill se mer.

 16. Jocke J 27 Jan 2010, 08:56

  Jag har inte sett en sekund av Mamma Mia men gör det gärna. Det är en deal :)

Pingbacks & Trackbacks