Musikaliska Släktträd

Ibland när jag är sysslolös brukar jag roa mig med att göra släktträd genom att utgå från de olika band jag varit del av. Nu ska jag visa hur April Tears är avlägsna släktingar till Bee-Gees, Eurythmics och Tom Waits! Och härmed utmanar jag alla läsare att bräcka dessa släktband med ännu värre egna kopplingar. För det finns det ju. Kanske kan nån länka sig själv till Sex Pistols, Jimi Hendrix eller The Doors? Världen är inte så stor – i synnerhet inte i den inavlade musikbranchen!

1. BEE GEES & EURYTHMICS

Jimmy i April Tears har jobbat en hel del med Andreas Mattson (Fd Popsicle), de har bland annat släppt en tolva i England. Mattson har jobbat mycket med Niklas Frisk (Fd Atomic Swing) och de satt i studion bredvid i Tombone i många år. De har bland annat i denna studio jobbat med Peter Jöback och Carola. Carola har ju som bekant gjort en skiva en gång i tiden med Maurice Gibb i Bee Gees som produent. Frisk & Mattson jobbade också ett tag mycket med James Iha i Smashing Pumpkins. De gjorde till och med ett par album med honom. Jimmy & Adel producerade våra förlagskamrater The Sounds första platta. Iha signade dem till USA. The Sounds har remixats av Rex The Dog som även remixat Depeche Mode. Och Billy Corgan i Smashing Pumpkins har ju spelat live med DM -“Never let me Down Again”(Något av det roligaste jag hört förresten, svårt att säga vem som är mest uppspelt av Gahan eller Corgan.)

Depeche Mode´s avhoppade medlem Alan Wilder har ju sitt Recoil och har proddat Nitzer Ebb, vars avhoppade trummis Dave Gooday har remixat gruppen Skara. I Skara sjunger Carl Johan Lann, även medlem i mitt nuvarande band Lip Service. Wilder själv har ju jobbat med Curve. Curve låg ju en gång på Anxious records sär Dave Stewart från Eurythmics startade. Och både Dean Garcia och Toni Halliday ingick i Eurythmics liveband.


Ni som träffat min vän James Rees (Sabrosa) har väl
även på känn att han pga sitt utséende går under
smeknamnet “The Missing Fourth BeeGee”

2. TOM WAITS

Här är kopplingen mer direkt. Jag har jobbat i studio ett flertal gånger med Michael Blair. Bland annat skrev jag, mer eller mindre frivilligt, låtar till Le Fox skiva. Där Silver Sara från Bolibompa sjöng. Eric i det bandet spelar för övrigt numera med Adel i Street Fighting Man, där även Freddan & Lasse (från Sabrosa, mitt gamla band) ingick. I vilket fall så var ju Michael Blair percussionist på de klassiska Waits albumen “Rain Dogs” och “Swordfish Trombones”. Med flera.

 Märk väl att hela denna länk-text är skriven helt utan Göteborgskopplingar. Göteborg -staden där inaveln i rockband nådde ett helt nytt stadie i slutet av nittitalet. Vad gäller Göteborgsrockare så har jag en rejäl utmaning till er. Nämn en Götlaborgsrockare som inte har några kopplingar till minst åtta andra band.

*

Trevlig fortsatt Fredag! Be easy on the Booze, people!

Kommentarer

5 kommentarer till “Musikaliska Släktträd”

 1. Fredrik 8 Mar 2008, 01:04

  Jag kan inflika här att Michael Blair faktiskt kom till Visby några år innan jag flyttade till sthlm och träffade Andreas för att hålla en “trummisworkshop” och spela ett gig på fashionabla Effes. När dagen för workshopen infann sig så infann sig även jag, Johan Carlgren och Joakim Janthe på plats. Bara en av oss var dock trummis, dom andra två var bara väldigt sugna på att få “se” en människa som “varit i Tom Waits närmre närhet” (jag skulle iochförsig tro att även Jocke hade lite såna dålda tankar). Jag satt med min Raindogs Lp, Jocke hade tagit med en trasig cymbal. Både skulle signeras av denna person som träffat vår legend. Jag fick dock tacka stadigt NEJ när Michael slängde en rispåse till mig som tecken på att “Nu är det din tur att spela”. Trummor var verkligen inte min påse ris på den tiden.

 2. Fredrik 8 Mar 2008, 01:04

  Förresten måste jag inflika att Michael Blair faktiskt bara var med på Raindogs och Franks Wild Years. Rätta mig om jag har fel, men jag är nästan hundra på att han inte var med på Swordfish.

 3. Fredrik 8 Mar 2008, 01:08

  Ja så var det. Men även live skivan Big Time och nya skåpmatssamlingen Orphans:… också då. Men det är ju fyra riktigt fina skivor att va med på dock.

 4. Andreas 8 Mar 2008, 11:03

  Jag var på giget på Effes! Jag satt med Michaels dotter i knät faktiskt. Giget i sig var väl inte världens mest iponerande..

 5. Fredrik 8 Mar 2008, 13:35

  Hahaha! ….nej.

Pingbacks & Trackbacks