Mörker & Manipulation

2. FIGHT CLUB
3. SEVEN

Tre gånger har det hänt. Jag har lämnat biografen helt stum. Så även mitt sällskap vid alla tre tillfällen. Det kändes som att det liksom inte fanns någonting att säga. Som att ens ord skulle besudla det man just upplevt. Vi pratar förstås om filmer som är så fulländade att det inte finns den minsta glitch.

David Fincher har i dessa två filmer för evigt skrivit in sig i filmhistorien. Brad Pitt också. Denne helt fantastiska skådespelare som på något sätt känns sorgligt underskattad. När han är så bra som i “Fight Club” är han högst däruppe med Nicholson, Pacino och DeNiro.

Kevin Spacey. När denne kommer in på polisstationen och sedermera sitter bakom galler i polisbil så är det en ren uppvisning. Av Spacey i osannolik pondus, av Fincher i magnifik fingertoppskänsla och dramaturgi och av samtliga inblandade i hur man skrämmer livet ur publiken med tvärtomeffekten. Starkt ljus efter långt mörker. En, av mördaren, till synes obegriplig överlämning av sig själv istället för att bli gripen. Avslutningen är så makaber att ingen som såg filmen första gången kunde se det komma.

Hur makalös Seven än är -mörkret! soundtracket! estetiken!- så är Fight Club ändå strecket vassare. Jag har helt enkelt inga ord att ta till. Det krävs en analys och diskussion på minst sex öl för att komma nånvart. Klart är iallafall att jag själv märkt under listan att krig mot fakulteter och inrutad tillvaro präglat placeringarna kraftigt. Fight Club är den ultimata filmupplevelsen. Såna som jag går ut från biografen mållös. Sen vill vi fortsätta förändra det vi tycker är fel med rebellisk kraft -på vilket sätt det än månde vara. Genom böcker, musik, utbildning och konst. Eller film! Men ta mig fan de här två rullarna kan ingen nånsin toppa -såvida man inte har en helt annan ingång och historia att berätta och gör det med fullständig perfektion på alla instanser. Och det har, enligt mitt smak och tycke, bara hänt en enda gång i filmhistorien.

Kommentarer

13 kommentarer till “Mörker & Manipulation”

 1. Jocke J 4 Feb 2010, 19:07

  Jag är väldigt glad att 7even är där men det känns olustigt att Fight Club hamnar före.
  Det är fel, så fel.
  Fight Club är cool men den har absolut inte på någon topp tio plats för världens bästa filmer att göra.

 2. Michelle 4 Feb 2010, 19:22

  Perfekt till upplösningen på de 50 bästa filmerna så kommer raka motsatsen från tidningen Empire: http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/varldens-samsta-filmer-1.1039285

  Visst, finns ett gäng dåliga filmer där, men är alla verkligen värda att hamna på den listan? Känns som att det finns andra som förtjänar det mer.

  Och jag måste se Seven>_<
  Fight Club är grym dock^^

 3. Andreas 4 Feb 2010, 20:23

  Jag är nog benägen om att hålla med om de flesta filmer på den listan faktiskt.

  Pink Panther II är en förnedring mot tittaren. Steve Martin & Jean Reno pissar på hela sin CV genom sin medverkan. Vad i HELVETE håller de på med??

  Batmanfilmer och catwomanfilmer o sånt där tycker jag ju är anskrämlig underhållning så det känns glädjande att de sämsta av de dåliga sågas.

  Usla Eddie Murphy klär ut sig filmer -check. Usla uppföljare -check. Speed 2 -check. Gigli -check. Saknar ändå Austin Powers -den med Beyonce, Ali G does USA eller va fan den heter, Mr Bean i USA eller vad nu den heter.och den andre med Atkinson -Johnny Dollar? USEL! och framförallt -kanske tidernas sämsta film: Waynes World.

 4. Andreas 4 Feb 2010, 20:24

  Jocke! Ge dig!! Fight Club har DEFINITIVT där att göra!

 5. Jocke J 4 Feb 2010, 20:44

  Här får du Andreas – Fight Club är nästan lika bra som Batman: The Dark Knight. Det är en komplimang förstås.

 6. Jens 4 Feb 2010, 22:22

  Två mycket bra filmer.

 7. Fredrik 5 Feb 2010, 01:07

  Jag har faktiskt väldigt svårt att förstå den här Seven hetsen överhuvudtaget. Bra film, men det är lite ståndvarning på den.

 8. Thobias 5 Feb 2010, 10:56

  Ståndvarning? Är det dåligt? :) Jag tycker Seven är hur grym som helst och förtjänar absolut en plats bland de 10. Hela seriemördargrejen har här tagits till det yttersta utan att någonstans bli patetiskt som gärna kan bli fallet när ngn skall göra det otäckare och genialare än någonsin. Fight Club är ju också sjukt bra. Är filmen efter en bok? Borde ju vara Oscar på den som kom på storyn.

 9. Jocke J 5 Feb 2010, 11:03

  Precis. Sevens storhet ligger i “moodet”, inte i ruskigheterna. Men det hjälper ju till såklart muahah.

 10. Andreas 5 Feb 2010, 11:18

  Fight Club > Jodå Chuck Palahniuk skrev den och är prisad för detta. Dessvärre har jag inte läst varken den eller hans andra böcker men det vill jag verkligen göra. Undrar förresten om de ens är översatta?

 11. Fredrik 5 Feb 2010, 18:48

  Var det inte han som skrev en bok som heter Black Album som handlar om en pakistanier i London som blir kär i nån äldre kvinna och går på några knarkiga partyn? Läste den men tyckte den var sådär tror jag. Jag kan även ha helt fel.

 12. Andreas 5 Feb 2010, 19:39

  Du har fel såklart. Han skrev inte den!

 13. ze german 9 Feb 2010, 22:52

  Chuck verkar inte ha översatts till svenska, blir till att läsa honom i original för dig.

  Tycker också att de borde bytt plats samt hamnat längre ner.

Pingbacks & Trackbacks