Luc Besson

23. NIKITA
24. LEON

Luc Besson: Fransmannen som gjorde så bra film (Nikita) att han exporterades till Hollywood (Leon). Niktia exporterades också men Remaken “Kodnamn Nina”var inte jämförbar med originalet. Den hade tappat allt som Luc Besson besitter: värme i karaktärerna, en långsam dramaturgi, hjärtat på rätt ställe. Ibland kan Hollywood ruinera äkthet. Men Besson slutade inte göra film efter “Femte Elementet”, han har fortstatt, om än mer som producent och det finns en hel del helt okej filmer i hans digra produktion som producent också (De Blodröda floderna, Taxi). Fransmannens allra största stund återstår på listan.

Jean Reno: Fransmannen som var så bra i Luc Bessons filmer att han exporterades till Hollywood. Mannen har varit med i mången actionrulle men har aldrig varit ens särskilt nära så bra filmer som han gjorde med sin landsman. Victor the Cleaner i Nikita lade grunden till karaktären i Leon. Men inte bara det -En viss Harvey Keitel i en helt annan film gjord av en filmälskare som inte är scen att låna från andra är okså baserad på Victor the Cleaner.

Gary Oldman måste bara nämnas igen också. Vilken fantastisk skådespelare det är. Natalie Portman. Genombrott. Bla bla..ni kan väl det där? : )

Kommentarer

8 kommentarer till “Luc Besson”

 1. Fredrik 21 Jan 2010, 08:18

  Jepp. Bra filmer. Däremot gillar jag inte Femte Elementet alls. Många verkar göra det, men mest för Gary Oldman tror jag. Jag tyckte den var ful.

 2. Jocke J 21 Jan 2010, 09:29

  – Bring me everyone.
  – What do you mean everyone?
  – EVVERRRYYOONNE!!!

 3. DMC 21 Jan 2010, 10:51

  Nikita! Bra film!
  Och samplad av Front 242…

  http://open.spotify.com/track/29ZyUT9ElPpwK7FlKUYyZN

 4. Jens 21 Jan 2010, 11:01

  “Ibland kan Hollywood ruinera äkthet”
  Vad menar du?

 5. Andreas 21 Jan 2010, 12:57

  Det kan man kanske fråga sig. Men här syftade jag på att Bessons känsla i Nikita helt försvann när filmen Hollywoodifierades med annan regissör i Kodnamn Nina. Charmen försvann ju till att börja med. Det blev en helt ordinär actionrulle.

 6. Jens 21 Jan 2010, 13:50

  Sorry.

 7. ze german 21 Jan 2010, 16:12

  Bra val, hade bara bytt plats på de.

  Min känsla säger mig att en film som innehåller mycket vatten återstår på listan. :-)

 8. Magnus 22 Jan 2010, 12:33

  Nikita, Leon…två mästerverk av en mästare.
  Leon placeras dock bland de tio bästa i min lista…får väl göra en egen snart…

  Kodnamn Nina är en styggelse och att ens nämna den i samma mening som Nikita är att häda!
  Att kalla den remake tycker jag känns märkligt då det inte längre är samma film.

Pingbacks & Trackbacks