Liam & Noel

#69. Oasis – Live Forever (1994)

Året var 1994 och jag bodde fortfarande i Tranås. Flytten mot Stockholm var nära förestående. När det var snack om “The Next Big Thing” var dock vi bonnläppar med i matchen, mycket tack vara 120 Minutes/Alternative Nation på MTV. Vi var med från allra första början med Suede. Och vi var framför TV-apparaterna kvällen då Oasis spelade “Live Forever” akustiskt på MTV. Vi i vårt gäng med omnejd tappade kollektivt hakan. Man kan knappast påstå att vi var ensamma om det. Här fanns helt plötsligt ett band som var så bra att det var chockartat. I svallvågorna efter den största indievågen hade många nästan glömt bort vad riktigt bra låtskriveri är. Populära band som Ride, Charlatans och Happy Mondays var bara att lägga åt sidan. Oasis hade kommit -and didn´t they know it? Med ett sådant band med sådana karaktärer till bröder kan det förstås bara gå på ett sätt. Spikrakt uppåt och sen ett långt fall neråt. Det gick visserligen oerhört lång tid innan Oasis nådde botten, men ändå. 1994 var de the next big thing -och det visste de om. “Live Forever” hade inte ett intellektuellt popspråk, tvärtom ganska banalt. Men det var samma budskap och det nådde alla.

*

Några år efter detta, efter släppet av “Whats the Story (Morning Glory)” hände det:

Indiepopparen tappade beppehatten, LP-väskan och de rutiga byxorna och försvann räddhågsen i mörkret efter vrålet från en skock fulla huliganbritter i vita tight t-shirts med en unisona tribaltatueringar på de muskulösa överarmarna slagit sig in på Manchesterfestens dansgolv. Ladskulturen var född.

Kommentarer

4 kommentarer till “Liam & Noel”

 1. Fredrik 21 May 2010, 01:11

  Det är charmigt på många plan. Samtidigt lika fånigt på vissa. Nej, jag var aldrig en Oasare. Men är man full så skrålar man väl med antar jag.

 2. Martin S 25 May 2010, 09:06

  De blev aldrig bättre än såhär. Men det är okej. Har man skrivit en av nittiotalets allra bästa låtar och släppt redan som tredjesingel kan det egenligen bara gå utför efter det…

 3. DMS 25 May 2010, 09:45

  Han har även extremt roande uttalanden:

  Vad tycker du om de nya, yngre grupperna?

  – Inga skriver några bra låtar. Det är “indieskräp”, killar i tajta jeans och stylade frisyrer, de ser ut som korkade fotomodeller.

  *

  – Vad är rock’n’roll numera?

  En nål i armen? En indiekille i balettskor? Fuckin’ Pete Doherty är definitivt i-n-t-e rock’n’roll.

  Det är inte så att jag går omkring i tofflor och lyssnar på Coldplay i radion hela dagarna, säger han.

 4. DMS 25 May 2010, 10:38

  Noel Gallagher and DM:

  “depeCHe MODE received some unlikely support this week from Oasis singer Noel Gallagher after his band won a Lifetime Achievement Award at a predictably lifeless and tired Brit Awards.
  In an interview with Radio Two, Noel slammed the Brits and it’s obsession with acts on major labels; ‘See, depeCHe MODE for instance have never been on a major record label in their entire career, if anyone deserves a lifetime achievement for what they’ve done it would be them, but they’ll never get it.”

Pingbacks & Trackbacks