Ladies & Gentlemen: The Snaredrum

#83. Nirvana – Breed (1991)

Ja vi saknar Kurt Cobain. Men vi saknar också Dave Grohls trummor. Han är en av de bästa trummisarna genom tiderna, no doubt. Avgörs då hur bra en trumspelare är på tekniken? Nej, det gör det inte. Keith Moons uppfinnesrikedom och stundtals överraskande spel, som gick i arv till Ride´s Lol Colbert och trummisen i Mew b la är en styrka. Estetiken kan ge fördelar – som Lenny Kravitz fantastiska Cindy Blackman eller när Alan Wilder klev in och smackade på i Depeche. Men i slutändan är det väl ändå hur pass bra trummorna sitter ihop med musiken. Drivet. Detaljerna. Smakfullheten. Och där är Dave Grohl mycket möjligen nummer ett genom tiderna. Alla som lirat med mig eller pratat trummor med mig vet att jag gillar när det “sockar” i virveln. Sockar det i Dave Grohls virvel? Jag kan säga som så här…det MEGASOCKAR i Dave Grohls virvel! När han gjorde en kort comeback för några år sen och lirade drums med Queens Of The Stone Age kunde man lyssna på låten “No One Knows” bara för att höra tidernas förmodligen snyggaste, mest perfekta truminsats.

Tillbaka till Nirvana. Bandet var bra även innan “Nevermind” men det var tack vare Butch Vigs produktion OCH inte minst det faktum att de utnyttjade vad The Pixies skapat (basgång och sång i vers, explosion på varenda instrument + skrikande sång i refräng) på ett kommersiellt suveränt sätt. “Smells like Teen Spirit“, “Territorial Pissings“, “Polly” och “Breed” -vilket riff, vilket satans tryck! Nirvana har aldrig varit överskattade och förtjänar sin plats i historien. De var ett briljant rockband. Och Kurt Cobain var mycket smartare och mer uträknande än vad han nånsin gav sken åt utåt. Han visste precis vad han gjorde, killen. Ja. Tills det gick åt helvete till slut då. Jag är för övrigt av samma åsikt som b la Saint Etienne: Courtney did it.

Kommentarer

5 kommentarer till “Ladies & Gentlemen: The Snaredrum”

 1. DMC 19 May 2010, 09:18

  She did it, absolutski!

  Åter till musiken.
  Nirvana är ett favoriband av få.
  Nevermind, som jag hörde iom att den släpptes (untrue att inte hört Bleach innan? : D) fick mig att fullkomligt släppa all synth, ebm och båddy en lång period. Tur det, för när Nirvana började släppa skivor gick synthmusiken in i sin lägsta svacka någonsin.

  Slukades helt enkelt upp totalt i Nirvana. Inte bara dom, hela grungevågan.
  Skaffade långt hår, flanellskjortor, skägg och gick flitigt på Trash Bar och blev ett fjullfjädrat metalhead. :D
  Hade några Morbid Angel, Metallica och Pantera skivor innan Nirvana ljöd i mina öron men det var iom dom som jag bytte sida en lång period.

 2. DMC 19 May 2010, 10:03

  En annan snygg virvel hör du i Therapy’s Screamager:

  http://open.spotify.com/track/53e0v7Xndkc1jIucxD0H4Q

  Piccolo snare? :D

 3. Fredrik 19 May 2010, 19:00

  Ja vad kan jag säga. Dessa gossar var mitt Depeche Mode. Det blev en kortlivad romans. Har aldrig varit helt hängiven ett specifikt band på det sättet vare sig innan eller efter.

 4. Jocke J 19 May 2010, 23:23

  Visste inte att du var ett fan av Dave Grohl men visst är han grym.

  Världens bästa trumljud alla kategorier kan ni njuta av här. Denna fantastiska rockproduktion är inspelad på FYRA KANALER!

  http://www.youtube.com/watch?v=gHPxAnt1HE8&feature=related

 5. Jocke J 19 May 2010, 23:31

  DMC, ja den är fin på sitt sätt. Men då måste jag få kontra med den här som mig veterligen skymtar förbi i Andreas näst bästa film genom alla tider.

  http://www.myvideo.de/watch/3305298/Tom_Waits_Goin_Out_West

Pingbacks & Trackbacks