Kubrick.

Stanley Kubrick. Ett geni. Med mani. En perfektionist. I varje bild. I varje detalj. I varje sekund av varje film karln gjort. I det här nedanstående klippet blev det som allra bäst/läskigast/snyggast, även om jag var nära att välja skräckintrot/Så talade Zarathustra från 2001.

Eyes Wide Shut, Kubricks sista film: En mer överraskande och läskig vändning mitt i en film har jag knappt varit med om. Jimpa och jag satt stumma i bandbostaden utanför Vallarum när vi såg den en sen natt. Livrädda bland folkölen, kok-korven och askfaten.

#5. Tom Cruise hamnar,  som crescendo på en ångestladdad kåtjakt, på ett slott mitt i en Hieros Gamos ceremoni.

Kompositören till detta otäcka, otäcka verk lär, föga överraskande, vara en ungrare, ni får gärna förtälja hans namn om ni har kunskaper kring detta.

Kommentarer

6 kommentarer till “Kubrick.”

 1. otto 19 Oct 2009, 23:39

  Lika äckligt som Jöbacks tolkning av Somebody ;-)

 2. Alex 20 Oct 2009, 00:09

  Hon heter Jocelyn Pook – är från Birmingham det här soundtracket bör finnas i varje välsorterad skivsamling. Fast ungraren du tänker på heter György Ligeti och är en helt fantastisk kompositör.

 3. DMC 20 Oct 2009, 06:48

  Notera att han har bytt ut she mot he,

  http://www.youtube.com/watch?v=CKXmTwvDWz8

  Jag föredrar Arisis – The Things You Said

  http://www.youtube.com/watch?v=O7DmV9sxnRg

 4. DMC 20 Oct 2009, 10:07

  Oj, Arsis ska det stå.

 5. Jocke J 20 Oct 2009, 10:19

  Fantastisk film. Soundtracket är faktiskt ganska gammalt och för den som minns det hemska pianotemat med två långsamma mörka toner i sekundintervall följt av hårda slag några oktaver upp så bygger det på kompositörens fantasi om att stöta kniven i Josef Stalins hjärta.
  Minns inte hans namn men jag tror också han är ungrare. I vilket fall var han fullständigt övertygad om att Stalin övervakade varenda sekund av hans vardag så han sa alltid “godnatt kamrat Stalin” innan han gick och la sig. Men bra musik blev det.

 6. Jocke J 20 Oct 2009, 14:05

  Oj jag missade visst vad Alex skrev tidigare…

Pingbacks & Trackbacks