Källarfågeln släpptes ut

04-vivacity

Cellarbird släpptes 1994 och här är några röster om denna, April Tears första officiella release på CD:

“En märklig skiva. Ena stunden låter det som den värsta syntblippbloppmusik för att i nästa stund göra en helomvändning som gör att det låter som ett Machesterband”

“Tydliga influenser hörs från synthmusik, folkmusik och jazz.”

“Det låter mycket likt Björk.”

Överlag fick EP:n faktiskt riktigt bra recensioner och Saras stämma hyllades unisont. Noterbart är, bland mina klipp, att bandet “lurade” lokaltidningen att “Vivacity” hette “Vivacity Craze”. Jättekul verkligen av ironikerna tillika döskallarna Hellqvist/Jismark.

April Tears uppträdde vid releasen b la i TV Östergötland där “M-Garden” framfördes playback med livebasist Jakob Åberg samt en ung man i en grön jättetight liten t-shirt med ett antinazistbudskap i skrikande gult och rött på. Sommensonen Jimmy Monell. Han var uppställd som Mo Tucker/Bobby Gillespie och höll trumpinnarna mellan tumme och pekfinger när han mjukt försökte hålla tempot med en sammanbiten min. Efter liveframträdandet kom den legendariska frågan från TV-teamet “Är eran trummis en riktig trummis?”

Själv hade jag spänt gitarrsträngarna snett över varandra för att vara ball och understryka för tittarna att det var playback. Också jättehäftigt. Sara dansade svävande och gothdrömskt i en grönbrun jättekjol, Åberg svajade i kulisserna med ett stort léende och karaktäristiskt tyst frustande.

En av mycket få kopior av detta spektakel finns bevarad i min garderob nånstans.

Som trio framförde vi dessutom “Sing Lee” för första gången, akustiskt. Det lät och såg faktiskt riktigt bra ut.

Vi höll releasepartaj för “Cellarbird” i folkets hus och det var skitmycket folk och allt var kalas och lyckat tills en lokal speedad halvgangster, vi kan kalla honom Kuko, kom in i salongen runt halv ett med en laddad revolver och satte sig med bena i kors mitt på dansgolvet. Bryskt var feststämningen avbruten.

Denna person hade ett halvår innan under mycket diffusa omständighter -läs droger- skjutit ihjäl sin Compadre med ett avsågat hagelgevär då denne vägrade att sluta spela på sin gitarr. Denne compadre, ska väl tilläggas, var ökänd i stan och hade under åratal varit rejält läskig på mången party och gator. Jag minns en gång på en legendarisk illernstuganfest då denne var närvarande och var så otäck att jag höll på att skita ner mig.

Det var för övrigt, som det brukade, en punkfest. Kängpunk. Disband. Märkligt nog spelade ett superglammigt Backyard Babies där, hånade och bespottade av de skitiga kängpunkarna. Sen dess har Nässjöbandet alltid haft min repekt. Snacka om att göra skitgigen och fixa attityden.

Jag köpte förresten nämnda mordgitarr senare hos min mentor Axfors i hans musikaffär då denne lämnats in till försäljning av den avlidnes släktingar.

*

Coming up:

Kitte, Käll & Strange Paradise

och


Tidernas mest osannolika lilla festival?
Låt mig kort tillägga att även The Ark tillkom och att
Monster är Anders Wendin (Moneybrother) samt att Electric
Eskimoes är föregångaren till Soundtrack Of Our Lives. Alla
Band bokades in för sammanlagda summan 50.000 kr.

Kommentarer

17 kommentarer till “Källarfågeln släpptes ut”

 1. Andreas 11 Dec 2008, 17:13

  Tillägg 1: Va fan Martin, nånting i mig säger att du var med i Illernstugan på en fest? Adorable “Homeboy” kan ha med saken att göra. Hur är detta möjligt?

  Tillägg två: Jämför gärna, ni som kan, Räserfestivalens budget med Way Out Wests förra året gällande BD och Silverbullet…

 2. Martin S 11 Dec 2008, 18:41

  1. Jag har nåt vagt jävla minne av detta också. Minns att jag var på den däringa festivalen – och att hela området var tapetserat med kopior på min fullbetygsrecension av “Strange paradise” från Release. Detta fick mig att känna mig mäkta stolt och betydelsefull. Och jag minns att det var du som introducerade mig för Adorables “Homeboy” (till inmundigandet av grovt tillyxade fulgroggar). Men sammanhanget undslipper mig totalt just nu…

  2. Ryktet säger att BD fick en mille blankt. Stämmer detta?

 3. Martin S 11 Dec 2008, 18:53

  Och angående ljudsättningen till inlägget: “Vivacity” är precis lika vacker nu som den var då. Den knäcker mig fortfarande, varenda gång.

 4. Jens 11 Dec 2008, 20:44

  Nu är jag ju självfallet en smula partisk, och antagligen också förbannat nostalgisk, men ändå: Vivacity är fan ta mig en av April Tears allra bästa låtar.

 5. Jens 11 Dec 2008, 20:48

  Och den enda med en Spacemen 3 sampling?

 6. Jens 11 Dec 2008, 21:01

  Och så en sak till: översta bilden tar livet av mig. Den där samlade skatten du har i dina album i Kista är värda sin vikt i guld, rökelse och myrra.

 7. Musse 12 Dec 2008, 13:48

  Du spelade upp tv-klippet med M-garden för mig nångång vill jag minnas! Bland det roligaste jag sett :-D
  Minns att jag som ung & ful köpte Cellabird på en sunkig syntfestival i Stockholmstrakten för att nån sa att det var goth… Minns att jag hatade M-garden men gillade resten.

 8. Jonas R 12 Dec 2008, 14:22

  Åh, har en demokassett som jag stulit från min syster med bland annat M-garden. Den spelas fortfarande då och då.

 9. Kai 12 Dec 2008, 15:40

  Haha, Låt oss kalla honom Kuko :)

  Kuko avlivades förövrigt senare medelst slaktmask, smakfullt.

 10. Jimpa 12 Dec 2008, 16:26

  Oh fy fan Kai…. Tackar INTE för den påminnelsen.

 11. Andreas 12 Dec 2008, 16:45

  Fan var det han som åkte på slaktmasken? Herreje…

 12. Jonas R 12 Dec 2008, 16:59

  Kall kommentar av polisen;
  – Trycker man till slaktmasken så är det goodnight.
  http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9810/27/mord.html

 13. Danielj 12 Dec 2008, 17:01

  va de han? hette “Kuko” berggren i efternamn eller har jag blandat ihop gangsterna?

 14. Jimpan 12 Dec 2008, 21:35

  “En slaktmask är ett mycket förrädiskt mordvapen.
  – Många har aldrig sett en slaktmask, så 39-åringen kanske inte ens förstod att han hade ett vapen framför sig”

  Kan va något av det konstigaste jag läst… vaddå förrädiskt? hur?

 15. Jens 12 Dec 2008, 22:35

  Jamen tänk lite som Javier Bardems vapen i “No country for old men”. Man har inte en aning och får inte ens chansen.

 16. Sjögge 12 Dec 2008, 23:43

  Javier Bardems? Är “Kuko” är namne med honom? I så fall vet jag ju vem det är. Men jag visste inte att han var mördad. Eller förlåt – slaktad. Eller ens död.

 17. Andreas 13 Dec 2008, 10:40

  Det är inte den personen, Sjögge! Vilken legendarisk diskussion det här har blivit! : D

Pingbacks & Trackbacks