Kali Maaaaa!

Vad är en bra film? Vad gör en film bra? Olika! Eller allt på en och samma gång!

Det kan vara ett briljant manus. Grym scenografi. Makalösa skådespelare. The Score. Känslan. Helhetskänslan! Det är en hel massa samverkande faktorer som gör filmer till mästerverk eller åtminstone klassiska filmer. Ibland är de spännande. Ibland roliga. Ibland bara ruskigt snygga. Och för oss som inte är helt indoktrinerade cineaster innehåller listan även filmer som man bara älskar skitsamma hur många gånger man ser dem. Ni kommer inte hitta nån Potemkin eller Cykeltjuv på Kollaps lista m a o.

Den här listan består av de 50 filmer jag älskar mest. Ni kommer hålla med mig om en del. Ni kommer inte hålla med mig om allt. Håller ni med mig om 49:an?

#49: INDIANA JONES OCH DE FÖRDÖMDAS TEMPEL

Äventyrsfilmer finns det hundra usla och en handfull riktigt bra. Indiana Jones är ju kungen i genren. Fram till den makalöst usla sönderactionfierade senaste kristalldöskallen vill säga. I andra filmen om Indy finns själva moder-intrigen till en film av detta slag: genomhjärntvättade onda djävulsdyrkare i en stor grotta dväljda under ett lyxigt slott mitt ute i den svårframkomliga djungeln!

Flygolyckan, vandringen dit, middagen med apskallar, Mola Ram, lavaoffer, dödssekt, slavarbetande barn, flykt på räls, sabel mot rep, krokodiler, kolonisatörer. Det är klassiska scener rakt genom i den bästa av genrens filmer.

Se även: Jakten på den försvunna skatten, Star Wars 4-6.

Undvik gärna sentida löjligt jänkarpatriotiska Nicolas Cage & Matthew McConaghey äventyr.


Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Kommentarer

11 kommentarer till “Kali Maaaaa!”

 1. ze german 5 Jan 2010, 18:57

  Denna och Jakten på försvunna skatten är löjligt roliga i all sin enkelhet.
  Som du sa, det behöver inte vara konstnärligt tjusigt, men underhållande räcker.

  Sen är det inte säkert att hade gillat det här lika mycket om jag sett den för första gången vid 35 års ålder. Men vid 12-13 års ålder är detta bara underbart

 2. Jocke J 5 Jan 2010, 19:44

  Det är ju alltid kul med skrällar men det här är snudd på hårresande. Det är trots allt världens 49:e bästa film vi pratar om och då duger det inte med hyfsade uppföljare till utmärkta “Jakten på den försvunna Skatten”.
  Fråga: Avdelningen “Se även…”, kan man hamna där och sedan dyka upp på listan?

 3. Jens 5 Jan 2010, 21:41

  Just precis. Är Star Wars diskade nu i och med “Se även: Star Wars 4-6”?

 4. Jens 5 Jan 2010, 21:41

  Jag utesluter självklart att några av de vanvettigt usla uppföljarna är med.

 5. Thobias 6 Jan 2010, 01:05

  Kul val!!! Älskar Indiana Jones filmerna. Sista filmen förstörs ju av slutet där jag läste att Herrar Spielberg och Lucas var väldigt oense. Tycker annars den är ok men givetvis långt ifrån ngn bästa-lista.

  Lämnar dock in en reservation mot att du använder svenska titlar på filmerna. Översättningar av filmtitlar är ett gissel som lyckligtvis är på väg att försvinna men som förstört hela 80talet och en stor del av 90-talet.

  Ser fram emot resten.

 6. Andreas 6 Jan 2010, 01:43

  Det är korrekt uppfattat att “se även” filmerna inte är med på listan.

  Håller med om svenska titlarna faktiskt. Jag kommer säkert blanda på listan framöver då vissas översättningar är förkastliga. Dessa tu är ju dock rakt översatta (mer eller mindre)

 7. Fredrik 6 Jan 2010, 13:43

  Ser att jag gett en här tre av fem. Hmmm, kanske är snålt, men jag vill minnas att jag även kände så i yngre år. Märkligt nog är det nog den Indie-rulle jag sett flest gånger. Som du säger Andreas är den proppfull med märkliga inslag och miljöer, bra effekter och usla effekter. Men man KAN få migrän av Kate Capshaws evinnerliga gapande, och man KAN få tandvärk av Short Rounds pladder. För djävligt att dom smutsade ner en klockren trilogi med den sista totalt usla filmen.

 8. Fredrik 6 Jan 2010, 13:45

  Nej jag var tvungen att höja mitt betyg till en fyra.

 9. Thobias 6 Jan 2010, 16:57

  och Fredrik: Det är inte slut där. Det är en 5a planerad.

  Tycker även man skall nämna “Young Indiana Jones Chronicles” och “Adventures of Young Indiana Jones” som George Lucas producerat. Tycker det är en fantastisk serie som följer en massa händelser och karaktärer ur historien.

 10. Jacques 6 Jan 2010, 20:49

  Det går alldeles utmärkt att älska Cykeltjuven utan att vara särskilt inbiten cineast. Jag har den utan tvivel som etta på min egen lista i alla fall…

  …och då detta är den minst bra av Indiana Jones-filmerna (4: an räknas GIVETVIS inte in bland dessa) så ska det bli intressant att se om 1:an och 3:an dyker upp på högre placerignar!

 11. Andreas 6 Jan 2010, 21:20

  Fair enough ang Cykeltjuven, Jaques!

  ..men nope. Inga mer Indy-filmer på listan. Jag håller #2 snäppet högre än #1 och sen med ett 4+ betyg #3.

Pingbacks & Trackbacks