Jymden

Det är lördag och jag är hemma med familjen och myser. Jag har druckit några öl till fotbollen och ser fram mot Stjärnorna På Slottet. Ett av mina tre favoritprogram på TV. De andra är På Spåret och Mästarnas Mästare. Kalla mig bakåtsträvare, nostalgisk eller Svenssontråkig om ni vill. Men jag gillar inte CSI. Jag gillar inte Medium. Jag gillar inte Heroes. Jag gillar inte några jävla spökserier med synska eller överbegåvade tekniker. Däremot älskar jag Lost så mycket så jag går sönder av förväntan inför starten av sista säsongen. Det skulle möjligen kunna vara extremt motsägelsefullt. Men jag tycker ju inte det. Lost handlar i mångt och mycket om relationer och små historier människor mellan. Det är rörande och väldigt engagerande mitt i allt det, förstås fantastiska, konspiratoriska och galet “overkliga” som även gäller i de serier jag förkastar. Jag gillar inte heller monster, med undantag för bajsmonstret i underskattade Dogma (typ den 98:e bästa filmen som gjorts)  Citatet “Not sprung from a woman” är en favorit.

Min vän CZ hatar rymden. Det är oklart varför men han brukar utropa “Jag hatar Rymden!”.

Min vän Alex dotter verkar dock älska “jymden”. Hon säger nej tack till böcker om tåg och snälla båtar när det dags för godnattsaga. Så som många barn, som vuxna, fascineras av det ouptäckta och oändliga därute. Jag är en av dem.

Och många är ni därute som älskar filmer som handlar om rymden. Detta är jag ytterst medveten om.

Men för mig blir rymden huvudrollsinnehavare nummer ett när handlingen utspelar sig i framtiden i en galax, långt, långt borta. Kanske är det därför jag inte har några superfavoriter som utspelar sig på planeten Vortax år 3087.

Jag gillar, och tycker till och med mycket om, flera filmer som utspelar sig in space. Men det är inga filmer som blir topp 50. Så med detta sagt, stryp mig virtuellt om ni önskar, blir det ingen 2001 på listan. Det blir ingen Alien. Och det blir, framförallt, ingen Liftarens Guide Till Galaxen. Det kan dyka upp någon film som utspelar sig i en dystopi, visst. Men hade jag valt ut en Sci-fi rulle hade jag valt The Abyss -Avgrunden och den utspelar sig ju faktiskt under havet.

Kommentarer

9 kommentarer till “Jymden”

 1. Jocke J 16 Jan 2010, 19:57

  Jag hade velat se både Alien och Aliens på listan men kul att du nämner The Abyss! Härligt mysigt 80-tal när det är som snyggast och mest välgjort. Ingen hade nog väntat sig Liftarens Guide the Movie på någon filmlista.

 2. Fredrik 16 Jan 2010, 19:58

  Jag älskar jymden!

 3. Thobias 16 Jan 2010, 21:25

  Inte Star Wars heller? Empire Strikes Back anses ju vara den bästa av de första som kom. Jag gillar rymden men inte så jättebesviken heller. Dock finns det väl SciFi som inte utspelar sig i rymden. Tolkar ditt “dystopi” inlägg som att det finns hopp för den SciFi-rulle jag tänker på;)

 4. Jocke J 16 Jan 2010, 21:43

  Kan den dystopiska SciFirullen börja på B och sluta på R månne ;)

 5. Thobias 17 Jan 2010, 02:22

  Just fan. Den har vi ju också. Var inte den jag tänkte på men den kommer säkert Andreas ta med.

 6. Alex 17 Jan 2010, 11:20

  Bästa komedien Galaxy Quest borde ha en given plats! Men han har ju inte sett den – stackar’n!

 7. Superlimpan 17 Jan 2010, 15:04

  Galaxy Quest är rolig men platsar nog inte på en topp 50 lista Alex. Möjligtvis de 50 bästa jymdkomedierna. ;)

 8. Jocke J 24 Jan 2010, 19:06

  Kontakt! Där har vi en asbra film som har med rymden att göra. Fem plus faktiskt, det är en odödlig opretentiös pärla.
  Sista kvarten var minst sagt hisnande på bio, hade den varit anpassad för Cosmonova hade nog en och annan lunch kommit upp.

 9. Andreas 24 Jan 2010, 21:15

  Jodie Foster! Fast en svag fyra för mig gällande filmen.

Pingbacks & Trackbacks