Jodå. Jag är väl en kärring ändå.

mammamiabed

Spekulationerna var igång redan för några månader sedan när jag dissade både nya James Bond och senaste Indiana Jones. Filmernat gick för snabbt, det var 100% action Jackson och hade ingen som helst känsla sade jag då.
Nu har jag dock sett en film som jag gillar som fan. Jag har kollat 10 gånger redan och planerar att se den många gånger till. Det handlar om “Mamma Mia”. Det måste alltså vara den bästa filmen jag sett på länge.

Och varför inte? Meryl Streep är makalös även i ett mycket lättsamt drama. Hennes compadres Rosie & Tanja, spelade av makalöst roliga Julie Walters (danslärarinnan i fantastiska “Billy Elliot”) och Christine Baranski håller själva upp standarden på skådespeleriet. Och då har vi inte pratat om Colin Firth, Stellan Skarsgård och Pierce Brosnan som alltid är bra.

Storyn är helt okej, miljön en dröm, sånginsatserna ömsom imponerande och ömsom befriande . Det är feelgood så det står härliga till. Det är skratt, tårar och sjunga-med-hålligång. Och alla gillar det. Kidsen, många av de mer belevade och vi i yngre medelåldern. För det handlar ju om ABBA. “Mamma Mia” kan mycket väl vara den bästa musikalen på film nånsin.

Jag var tvungen att se om “Muriel´s Wedding” bara för att få ännu mer av varan på film.

Och har jag inte sagt det innan så är det dags att göra det igen. ABBA är inte bara Sveriges bästa band genom tiderna. De kan mycket väl vara ett av de tio bästa banden nånsin, om inte fem.

Jag har alltid gillat ABBA och har haft mina stunder då jag varit sjukt inne i dem. Nu är jag där igen.

ABBA är lika stilbildande och viktiga i pophistorien som någonsin The Clash och Velvet Underground. Produktionerna är fan helt oerhörda. Arrangemangen och låtuppbyggnationen är spännande och udda. Låtarna är pop när den är som absolut bäst. Tusen band efteråt har försökt men ingen har nåt till Tretow & co:s egna Wall of Sound.

Nödrim, Svengelska och enkla ord till trots. Abbas texter är genialiska. Fullständigt genialiska.

Så därför. Här är bandets kanske 12 bästa:

DANCING QUEEN
MAMMA MIA!
LAY ALL YOUR LOVE ON ME
SUPER TROUPER
OUR LAST SUMMER
SLIPPING THROUGH MY FINGERS (Hur många andra har skrivit en rörande låt som får varje mamma med dotter att gråta floder?)
VOULEZ VOUS
S.O.S
GIMME GIMME GIMME
DOES YOUR MOTHER KNOW?
SUMMER NIGHT CITY
THE WINNER TAKES IT ALL

Kommentarer

19 kommentarer till “Jodå. Jag är väl en kärring ändå.”

 1. Superlimpan 29 Jan 2009, 08:24

  Glöm inte The day before you came.

 2. Martin S 29 Jan 2009, 11:03

  Kärlek och respekt till ABBA. Men den där filmen kommer jag aldrig att se.

 3. Nomenklatura 29 Jan 2009, 11:32

  Prova luska fram pärlan “I am the city”, en tämligen okänd Abba-låt (deras sista singel tror jag, eller möjligtvis sista inspelning?) Kanske deras mest synthiga låt.

 4. Superlimpan 29 Jan 2009, 11:57

  Just det… glömde nämna, DU är en kärring Andreas! Håller med mr. Söderström, en film jag nog aldrig kommer att se!

 5. Andreas 29 Jan 2009, 12:11

  Men galningar! SE den först och hata den SEN! : O

 6. Martin S 29 Jan 2009, 12:22

  Jag hatar inte. Jag bara känner absolut noll lockelse att se den. Och med tanke på hur lite tid man har att se saker man ens är sugen på så låter jag bli. Jag hatar inte på saker jag inte vet något om. Men, jag kanske ska göra en Jismark ändå (dvs se 15 minuter och sedan hata på HELA filmen)? :)

 7. Andreas 29 Jan 2009, 12:26

  Jag såg efter det hela filmen och inte blev jag gladare av det! Jag skulle alltså gått på samma magkänsla du har nu och aldrig sett eländet.

 8. Nicklas UC 29 Jan 2009, 12:42

  Inget att argumentera emot!
  Intressant är att musikalen Mamma Mia har spelats och funnits längre än vad bandet ABBA fanns…tänkvärt,
  och inte konstigt att den är så populär.

 9. Jonas R 29 Jan 2009, 12:45

  Trots att Peter Dalle skrev dialogen i den svenska musikalversionen, och det är underbara skådisar och miljöer i filmen så går det ändå inte upp mot orginalmusikalen live i London.
  Dessutom:
  ABBA-Singstar är en hit i vilket sällskap som helst.

 10. Andreas 29 Jan 2009, 18:00

  En annan tänkvärd sak är att Depeche Mode har funnits längre som trio (95-09) än Alan Wilders totala medlemskap varade! (82-95)

 11. DMC 29 Jan 2009, 19:47

  Dom var även en trio 1982, dock inte livemässigt ;)

 12. Andreas 29 Jan 2009, 22:49

  Haha..jag undrade just vem som skulle påpeka det först. Föga överraskande att det var du, Calle.. : )

 13. DMC 30 Jan 2009, 16:14

  Någon måste ju stå för lite ordning på depechefronten :D
  Men helvete vad ABF är bra i 5.1!!!

 14. Nicklas UC 30 Jan 2009, 16:17

  Passar ordet “störd” in i det här sammanhanget? ;)

 15. DMC 30 Jan 2009, 16:28

  Haha! Niclas, förmodligen! :D
  Men man får inte glömma att depeche var en trio pden LP’n.
  (och en trio innan depeche blev depeche men det räknas väl inte eftersom det var innan första skivsläpp?)

 16. Nicklas UC 30 Jan 2009, 17:44

  Hade jag inte vetat att du var du så HADE jag använt ordet “störd” :D
  Dags att ses på Carmen eller liknande sylta snart igen!

 17. Nicklas UC 30 Jan 2009, 17:47

  Kan tillägga för alla andra att DMC varit praktikant hos mig för många år sedan på Blitz Records. Sista dagen fick han välja några gratis plattor att ta med sig hem…Gissa vad han valde?!

  Depeche Mode – 101…på vinyl.

 18. DMC 31 Jan 2009, 10:49

  Japp, snart dags för en sylta och 10 halvlitersflaskor bira till maten.

  Blitz, var för mig att gå ut med hundarna (passande nog Wolfi’s), lämna post och 101 skivan hela dagarna. För om jag minns rätt spelades den väldigt flitigt.

  Tror det käkades en hel del mat från en närliggande grill också.

Pingbacks & Trackbacks

 1. Jag & medelålders kvinnor är rörande eniga! | Kollaps!