Jag & medelålders kvinnor är rörande eniga!

21. MAMMA MIA!

Ok. Here we go. Skrik ut din vämjelse, idiotförklara mig och min lista. Sansa dig sen och låt mig resonera varför en musikal, hyllad av Svenssonpubliken och (mer eller mindre) sågad av filmkritiker, kan komma på den här placeringen –före Apocalypse Now och Gudfadern.

Vi måste gå tillbaka till definitionen av vad en bra film är helt enkelt. Det kan vara en som har en makalös dialog (Reservoir Dogs), en som är banbrytande och stilbildande (Gudfadern), en som har en scenografi som knockar en (Eyes Wide Shut). Det kan handla om fantastiska skådespelare som bär upp en hel film (Min Vänstra Fot), en skitsmart story, listigt uppbyggd (The Matrix, Jacob´s Ladder).

Vad har då Mamma Mia? Ja, den har inte en makalös dialog -den är tvärtom på sin höjd godkänd. Den är inte det minsta banbrytande. Scenografin är väl okej ändå. Skådespelarinsatserna är habila .Meryl Streep är visserligen, som alltid, magnifik. Storyn är närmast läskigt tunn. Ja, inte ens koreografin är synkad (medvetet val dock).

Jag satte mig ner i mellandagarna och plitade ner vilka filmer jag tyckte bäst om och vilka jag skulle spara om alla andra filmer dömdes till undergång. Jag skulle ljuga för mig själv om jag utelämnade Mamma Mia och ersatte den med en mer klädsam och trovärdig film som de flesta skulle nicka tyst och hålla med om. Ja, faktum är att jag övervägde det. Jag har nämligen en liten stund varje dag lurat på huruvida jag över huvud taget kan bedöma Mamma Mia som en film. De flesta som gillar musikaler skulle även dem fnysa åt mig och prata Fantomen på Operan, West Side Story och Chicago. Mamma Mia kanske bara var en kollektion av olika feelgood-moment och identifikations-gråtstunder?

Men Mamma Mia har några inslag som spelar på de sköraste av mina fundament. För: Jag älskar ABBA. Så mycket att jag fantamig nästan alltid börjar gråta bara jag hör några låtar. Det är så jävla genial pop. Så vackert. Så sjukt bra. Sen: Jag älskar Grekland. I synnerhet Grekiska öar. Det är en fantastisk placering av var storyn utspelar sig. Sen…så älskar jag väl allt det andra också i den här filmen. Jag skrattar åt Julie Walters slapstick, jag tycker Colin Firth sjunger “Our Last Summer” fantastiskt. Jag ryser över hela kroppen, darrar i hela lekamen när Meryl Streep  angriper “The Winner Takes It All”. Jag gråter med alla mammor i världen som igenkännande gråtit till “Slipping Through My Fingers”.

Jag har sett filmen över tjugo gånger och mer lär det bli. Vad gör filmen så bra? Ja, jag mår bra. Jag blir lycklig. Jag vill driva ett pensionat på en Grekisk ö. Jag vill sjunga ABBA-singstar. Jag vill se den om och om igen. Och bang -där är definitionen av en riktigt bra film. Man vill se den om och om igen.

Jag är nog mer Svensson än Kieslowski, helt enkelt. Jag älskar Mamma Mia. Och det är jag stolt över!

*

Läs min tidigare text om Mamma Mia!: http://kollaps.superautomatic.com/joda-jag-ar-val-en-karring-anda/

Kommentarer

14 kommentarer till “Jag & medelålders kvinnor är rörande eniga!”

 1. Andreas 22 Jan 2010, 07:17

  Innan nån annan skriver det kan jag väl på sätt och vis mtsäga mig själv först: definitionen av en bra film behöver nödvändigtvis inte vara att man vill se den om och om igen. Ibland är en gång nog. Och med samma resonemang hade jag haft med Sällskapsresan på listan.. Hmm..!

 2. Thobias 22 Jan 2010, 08:15

  Haha. Måste bara fråga om du såg musikalen på Cirkus? Den tyckte jag var ganska bra. Bara pga musiken som jag också gillar. Detta blir dock lite konstigt tycker jag. Det finns ju faktiskt musikaler som har en bra handling. Denna är inte i närheten av att vara en bra film. Missa då inte att ha med 101 på listan. Den har både bättre handling och bättre musik. Nej du. Jag tror du har med denna enbart för att provocera;)

 3. Jens 22 Jan 2010, 11:47

  Du har sett denna film över tjugo gånger, men du pallar inte mer än halvvägs in i andra säsongen av The Wire?
  Mamma Mia.

 4. Andreas 22 Jan 2010, 11:49

  Va fan pratar du om? Jag har med stor behållning sen länge sett klart andra säsongen av The Wire! : )

  Nu till min fråga: Hur många gånger har du sett Mamma Mia?

 5. Magnus 22 Jan 2010, 12:41

  Är uppväxt med ABBA…älskar deras låtar…de var före sin tid och snickrade ihop underbara poplåtar.

  Men mamma mia stod jag inte ut med…att höra Meryl Streep förstöra The Winner Takes It All eller Pierce Brosnan försöka sig på sjunga blev helt enkelt droppen efter att ha försökt plöja igenom den första halvtimmen. Jag stängde helt enkelt av filmen och sa ALDRIG MER!!

 6. Jens 22 Jan 2010, 15:00

  @Andreas: En halv.

 7. Jacques 22 Jan 2010, 15:09

  Men… Kärringarna som är Meryl Streeps sidekicks! Hur försvarar du dom!?

 8. Andreas 25 Jan 2010, 17:18

  Kul förresten att se den låga acceptansen för att älska en film som inte anses som kredibel eller bra. 40% just nu kan inte ta listan på allvar pga Mamma Mias placering. Hmm. Frågan är om det säger mer om mig eller om de 40% (4 som tyckt om detta än så länge, 8 som klickat i annat)

 9. Andreas 25 Jan 2010, 17:18

  ..och en av “kärringarna” som är Meryl Streeps sidekicks är Julie Walters. Kolla upp vem det är kanske?

 10. Fredrik 25 Jan 2010, 18:11

  Jag blir lite lätt konfunderad av undersökningarna och listan. Det är väl din “privata” lista? Alltså inte en lista som du anser skulle matcha någon form av norm? Då blir ju Mamma Mia ett helt accepterat val att ha med på listan och ingenting som jag kan säga så mycket om mer än att det inte skulle ha varit mitt val. Min lista skulle förmodligen skilja sig avsevärt både från din och många andras. Därav blir det lite svårt när man ska “tycka till”. Jag kan ju bara tycka till om din smak gentemot min egen, och då finns det ju inget rätt eller fel. Eller? Krånglar jag till det för mycket här kanske. Jag tycker det är helt ok att ha med VILKEN film som HELST med på en lista så länge man verkligen gillar den så pass mycket. Jag skulle t.ex. möjligtvis ha med en eller två tecknade filmer. Alltså, listan kan ej tas på allvar ENDAST om du påstår att den ska gälla i ett allmänt sammanhang. Phuu vad långt det blev…

 11. Jacques 25 Jan 2010, 18:46

  En publikvädjande, irriterande och låg roll kan väl vara alla dessa saker vare sig Julie Walters spelar den eller inte? Just hennes och kollegans scener minns jag som Åsa-Nisse nivå.
  Samtidigt ges ju en noggrann beskrivning i texten om varför du gillar den här filmen, så ytterligare förklaringar kanske inte gagnar någon.

 12. Andreas 25 Jan 2010, 22:42

  Men Freddan vad du rör ihop allt.. : )

  Jag bara gillar Mamma Mia. Det är allt. Men jag gillar debatten. Och jag funderar på frågor kring medelålders kvinnor och deras betydande roller i bra filmer och hur många de är.

  Ur det perspektivet hyllar jag Mamma Mia och Julie Walters ännu mer. Det är slapstick och bondkomik i sina stunder, ja. Och jag hatar sånt egentligen. Vad kan jag säga?

  En sak är säker iallafall – och det är att jag förtjänar att ha en lista som tas på allvar ÄVEN om EN film på denna hatas av resten av hela världen. Men det tycker ju de flesta också. : )

 13. Fredrik 25 Jan 2010, 23:11

  Jag tror faktiskt att många kryssar i din lilla undersökning med en gnutta salt i ironin faktiskt. Jag tror inte du ska ta det så allvarligt. Vad jag menade var att eftersom du gör en personlig lista så är Mamma Mia kosher. För dig är filmen intressant och berörande. Jag som inte har sett den och inte är intresserad har svårt att uttala mig om den, men däremot är jag CHOCKAD av att du har med Forrest Gump! :-=

 14. Andreas 26 Jan 2010, 07:22

  Tänk det tror inte jag Fredo! : ) Men jag har namnen på de mest trångsynta av de trångsynta… ; )

  Chockad av Forrest Gump? Det är en film som är så bra så det gör ont. Men då är väl drevet igång igen då? : D

Pingbacks & Trackbacks