Inferno

#44: JACOB´S LADDER

Jakobs stege är enligt bibeln den stege som förbinder Gud och människan. Utan att säga för mycket så är det en genial titel på en genial film. Men det är inget himmelsk ljus som avhandlas här -det är idel mörker. Det är en monumental psykos. Demoner. Mardömmar. Det är ett besök i helvetet för Vietnamåtervändaren Jacob Singer (Tim Robbins för andra gången på listan). Jacob´s Ladder, eller Jacob´s inferno som den hette i översättningen, tar visserligen avstamp i det fysiska kriget men handlingen för oss till andra platser som skrämmer skiten ur oss och Jacob själv.

Se också: Full Metal Jacket, A Beautiful Mind, Dead Man Walking.

Kommentarer

10 kommentarer till “Inferno”

 1. Jocke J 8 Jan 2010, 21:54

  Yeah! En av alla tiders bästa filmer som jag tyvärr inte kan se något mer då den gett mig men för livet.
  SÅ vacker och Tim Robbins bästa roll.

 2. Thobias 8 Jan 2010, 22:55

  Verkligen klaustrofobisk och väldigt lite nämnd i några sammanhang. Klart underskattad film. “George” i Seinfeld och Ving Rhames är tydligen med också.

 3. Jens 9 Jan 2010, 12:27

  Roligt att du har med denna orättvist bortglömda film på listan. Visste faktiskt inte att du höll den lika högt som jag.

 4. Fredrik 9 Jan 2010, 12:52

  NU börjar vi snack! Helvete vilken rulle! En av mina absoluta favoriter och hittills den enda rullen på din lista som möjligtvis kommer in på min topplista.
  Jag vill tipsa om en annan film här som jag gillar.
  http://www.filmtipset.se/film/pi.html
  Och det här sa jag om den:

  “Det för mig, just nu, det bästa porträttet av ett psykes förfall, där jag hittills tyckt att Jakobs Inferno legat först (vilken i och för sig inte handlar om psyket utan mer om själen). Samtidigt kan man se det som en evolution av intellektet (Apocolypse Now gör sig även påmind). Det enda jag har att klaga på i denna mästerliga film är dom två hiskeliga drum & bass partierna som genast ger det hela en billigt Matrix-känsla som inte gör filmens anda rättvisa. Har du inte upptäckt det så är det ingen fara antar jag, men för mig är dom blott två och tar inte ner betyget speciellt mycket. Det är en mästerlig film helt enkelt.”

 5. Thobias 9 Jan 2010, 14:19

  Fredrik: Har sett Aronofskys 3 efterföljande som ju är riktigt bra men har aldrig hittat PI. Hört mkt gott om den och måste följaktligen se den snarast.

 6. Fredrik 9 Jan 2010, 18:58

  Den enda jag inte har sett ännu är Requiem For a Dream. Jag har påbörjat den några gånger men aldrig sett vidare. The Fountain tyckte jag var lite av en besvikelse. Snygg men alldeles för rörig. Lyckas inte riktigt hålla uppe ens intresse ordentligt. The Wrestler tycker jag är lite överskattad. Jag ger dom två sistnämnda filmerna tre av fem.

 7. Jocke J 9 Jan 2010, 19:10

  Blir sugen på att ge The Wrestler en tvåa (godkänd) bara för att den är så överskattad men man får nog proffsigt ge den en trea ändå.

 8. Andreas 10 Jan 2010, 00:39

  Pi såg jag på Stockholms Filmfestival för typ 12 år sen. Den var bra men satte inga djupare intryck -hade dock monstruösa förväntningar.. 3 av 5 som jag minns det (med reservation att jag måste titta igen). The Wrestler är 1 av 5 och oerhört förutsägbar enligt min Louise. Själv ger jag den 3 av 5 också.

 9. Martin S 10 Jan 2010, 10:30

  Detta är rent av min favoritfilm of all time. Och precis som för Jocke ger den mig svårartad ångest, vareviga gång jag ser den. Scenerna hos kiroprakton Louis är, mitt i Jacobs skärseld, så fantastiskt lågmälda och varma att de tänder ljus i de mest bottefrusna av själar.

 10. Jocke J 10 Jan 2010, 11:07

  Ja verkligen. Louis är den enda 100% trygga personen i hela filmen eftersom till och med Jacobs underbart vackra fru ibland blir otäck i hans värld.
  Louis står också för den en sällsynt komisk scen i filmen med sin härligt excentriska överreaktion på sjukhuset när sköterskorna har spjälat upp Jacob i sängen.
  – Barbaric! Barbaric! I´m taking him out of here! medans han gör utfall mot personalen med en krycka.

Pingbacks & Trackbacks