Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/functions.php on line 20

Gore v/s Bibeln

judas1ps.jpg

57. Blasphemous Rumours
58. Judas

Söndag. Klockan är en stund efter elva. Ni är alla i kyrkan. Eller åtminstonde följandes Helgmålsbön framför tv:n. Inte?

Kyrkan är väl inte de mest vidsynta och öppna vad det gäller vissa diskussioner. Under 1900-talet har människan blivit mer individualistisk, mer fritänkande, mer frågeställande än nånsin tidigare i historien. Vi har möjligheten till det nu. Vi ska vara lyckliga att vi lever i den här tiden. Martin Gore hade inte klarat sig många minuter på 1600-talet. De skulle testat om den lilla plattbröstade kärringen flöt eller sjönk.

Och då har han ändå inte besjungit Jesus från Arkadien, Kukulcan eller andra mytologiska personer som verkligen skulle kunna uppröra kyrkans män. Han har inte hyllat Hin Håle Lucifer, Beelsebub, Satan eller mörkrets furste.

Martin Gore och hans battle med bibeln har pågått i över 23 år. Det började på riktigt med “Blasphemous Rumours” och under åren har han lyckats med att bli bannlyst av brittisk radio ett flertal gånger.

Och då har han ju inte ens varit i närheten av att “häda” på samma sätt som andra i popbranchen. Och de har inte blivit bannlysta av BBC. De är intressanta de där stiffa männen i kåpor.  Kristi fingrar..

I “Blasphemous Rumours” ställer Gore sig frågan att om det finns en Gud, hur kan denne låta en sextonåring nästan ta livet av sig, men överleva, finna Jesus och sen bli påkörd av en bil, 18 år gammal. Riktigt otäcka grejer. Bannlyst!

Refrängen i låten är en av de bästa Martin Gore skrivit, effekten av den med en vers i halvtakt är ett riktigt lyckodrag. “Blasphemous Rumours”. En Depeche Mode-klassiker!

I “Judas” är Mr Iscariot (Martins påstådda alias under Devotional turnén förresten) mest använd som en metafor. Låten är en av de många fantastiska låtar framförda av geniet själv. 1993 hade jag lagt “Judas” på topp tio. Åren har skickat den lite längre ner.


Fatal error: Uncaught Error: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php:80 Stack trace: #0 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/single.php(14): related_posts(3) #1 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/html/s...') #2 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/html/s...') #3 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/index.php(17): require('/var/www/html/s...') #4 {main} thrown in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80