Freddans Dråpligaste #3

Borgengiget

Visby, 1999

Han stod på scenen i en gammal rallyluva och med ett mynt som monokel:

-Skökan stod och rökte med Jean Paul, Pierre och Phillipe. Hon bad om deras pengar för ett pipp.  

Folk i publiken lämnade lokalen. Klockan var straxt kring tolv och underhållningen från scenen denna kväll hade överträffat det mesta i uselhet. 

Några veckor tidigare: Manne, ägaren till famösa stället Borgen i Visby sade till grabbgänget Jocke, Freddan och Johan Carlgren: -Fan grabbar. Jag vet ju att ni lirar. Kan inte ni dra ihop nåt och spela här nån kväll. Jag bjuder på käk och bärs.

Grabbarna tackade glatt ja och glömde sedan bort hela saken. Tills de stötte på Manne igen som glatt sa: -Då kommer ni på tisdag då?

Två dagars panikrep följde. Bandet lärde in en mängd covers för att fylla kravet om underhållning i ett par set á ungefär en timme stycket. Det blev en bunt rock och bluesklassiker samt en bunt publikfriare som “Snabbköpskassörskan”. Micke Gaylord anslöt på bas.

Så tillbaka till den aktuella kvällen.

Freddan står på scen. Han hör Johan Carlgren skrika i sin mikrofon. -Om Fredrik skulle vilja spela i A-DUR så vore det mycket bra! Ölförsörjningen från Manne hade överträffat förväntningarna och bandet var i ett rus. I baren satt en man som såg ut som en röd grodan boll och skrattade så tårarna sprutade. Senare skulle han ramla av stolen på grund av detta. Denne man, välkänd på Gotland som en av de bästa bluesgubbarna.

Husbandet för kvällen tappade ganska snart greppet om publiken och instrumenthanteringen. De spelade “Snabbköpskassörskan” inte mindre än SEX gånger, en gång med trumsolo på dubbelkagge. Vid ett tillfälle lämnar Jocke Janthe scenen för att gå och äta en macka. Freddan lekte hela havet stormar med publiken.

Men avslutningen tog ändå priset. Inför en helt tömd lokal, undantaget det aspackade bandet på främsta stolarna, avslutas giget med att Johan Carlgren, strax efter han läst ovanstående monolog, sitter på scengolvet mellan två stolar på vilka han placerat sina armbågar. Han hade en öl i vardera hand. Den nedsänkta mikrofonen mottog hans ångestvrål: “NAAAAAAAAAAAHHHH”.

Kommentarer

En kommentar till “Freddans Dråpligaste #3”

  1. Kai 27 Mar 2008, 13:20

    Hahaha, fantastiskt kul. Skulle velat se denna spelning och kanske framför allt hört Snabbköpskarsörskan med trumsolot

Pingbacks & Trackbacks