Från mörkret, in i ljuset. (Eller: Framtiden presenterad av Dåtiden.)

Mörker. Idel mörker. Tidernas, i denna typ av miljö, mest estetiska scenografi möjligen? En film fylld av offer. En kall värld. En kärlekssaga med stora hinder. Los Angeles gone all bad. Efter två timmar i biosalongen kom plötsligt och slutligen ljuset. Solljus. Blå himmel. Som knivar in i ögonen på publiken. David Fincher gjorde “Seven”, ett visuellt mästerverk från A till Ö.

Men jag pratar inte om “Seven”.

Jag pratar om “Blade Runner”.

Inget mindre mästerverk alls. Ridley Scotts dystra framtidsvision från 1982 uppvisar en läskig insikt i en eventuell framtid. Stilistiskt mördar dessutom sci-fi filmen så gott som alla motståndare i genren efteråt. Betänk då även den  tekniska utvecklingen sen dess och ni vet att vi pratar om ett mästerverk. Med Vangelis, kanske i sitt livs form, bär den ödesmättade och ömsom iskalla, ömsom smekande vackra elektroniska musiken filmen framåt. Det låter fortfarande som framtiden. Dystopia. Det var 1982 och de hade rätt.

Deckard (Harrison Ford), styrd av de högre instanserna, jagade ner replikanterna. Rutger Hauer, som jag som liten tio-elva-tolv.trettonåring utan tvivel uppfattade som den onde som fick rättvist döden dö. Man växer upp och lär sig.

Kolla själv. Först öppningen, sedan sluttexterna. Det är magi.

#9 Ridley Scott & Vangelis visar ljuset efter över två timmars förförande vacker, ångesttyngd, mörk dystopi. Ljuset: Från världen efter denna eller världen av dåtiden, innan den som komma skall?

Kommentarer

10 kommentarer till “Från mörkret, in i ljuset. (Eller: Framtiden presenterad av Dåtiden.)”

 1. Panov 7 Oct 2009, 00:29

  Ska jag maila scenen med den fantastiska “jaktscenen” från Scener Ur ett Kändisskap”? Den borde rimligtvis få plats på denna lista.

 2. Andreas 7 Oct 2009, 07:18

  Då får vansinnigt gärna mejla den! : D

 3. Martin S 7 Oct 2009, 09:05

  Vilken version av “Blade runner” är det du menar? Originalet, directors cut, den lite senare släppta directors cut eller den sista “ultimate edition”?

 4. Andreas 7 Oct 2009, 12:13

  Originalet i första hand, directors cut i andra hand! : )

 5. Martin S 7 Oct 2009, 13:55

  Men VILKEN director’s cut? Nu har jag ju inte sett alla (fyra?) versioner av filmen som finns på marknaden.

 6. Andreas 7 Oct 2009, 14:00

  Du det har jag inte heller. Originalet är den jag refererar till främst. Jag äger den director´s cut som också är densamma visades på Stockholms filmfestival typ 98?

 7. Martin S 7 Oct 2009, 14:12
 8. Jens 7 Oct 2009, 15:44

  Första gången denna film sågs av ynglingarna Hellqvist/Jismark fick jag tjata stenhårt på Jismark för att han skulle gå med på att hyra den. Det bitande betet i övertalningskampanjen var att det var Alan Wilders favoritfilm enligt en okejintervju.

 9. Martin S 7 Oct 2009, 17:19

  Ständigt denne Wilder…

 10. A2 7 Oct 2009, 18:33

  Minns när vi kollade denna film på Sthlms filmfestival :) 98 stämmer bra…tänk vad tiden går.

Pingbacks & Trackbacks