Fader Vår.

29. GUDFADERN
30. GUDFADERN 2

Då var det dags. Modern och fadern och den helige ande för 1000 filmer och TV-serier. Gudfadern, Francis Ford Coppolas största storverk (inom filmskapande). Det är inget större fel på del 3 men den är inte särdeles nära min topp 50. Vad kan jag då säga som inte sagts om denna film? Jo det är väl en sak. Har man inte redan sett den, helst sen länge, så kommer man få mycket svårt att njuta av den då alltför många, oftast riktigt bra, filmer och TV-Serier rippat varenda scen, varenda figur, varenda tänkbar vändning.

Marlon Brando, Al Pacino, Robert De Niro, Robert Duvall… Detta är en klassiker av guds nåde med några av de bästa skådespelare som agerat på film. Marlon Brandos rollgestaltning är kanske till och med den största uppvsiningen genom tiderna. Kolla bara öppningsscenen. Kolla hur han leker med katten. Bara det är ju högsta världsklass.

Vissa hävdar att framförallt del II är den bästa filmen som gjorts. Så långt vill inte jag gå som ni märker. Men gudibrallan: Det här är filmhistoria.

Kommentarer

En kommentar till “Fader Vår.”

  1. ze german 18 Jan 2010, 19:49

    Sådär, nu är jag mer nöjd. :-)

    Del 3 kan man inte ens jämföra med dessa båda (som jag på en egen listan nog hade flyttat upp en 10-15 platser).

    Detta är originalet, alla andra göre sig icke besvär.

Pingbacks & Trackbacks