Euphoric Heartbreak

Oh. My. Dear. God. GLASVEGAS proddade av allas vår FLOOD. Det står på många ställen att Depeche varit inspirationskälla den här gången. Jag vet inte jag. Men skitsamma. Det är hur bra som helst iallafall.

Vi låter Norrbottens kuriren genom Magnus Ekelund ta ordet. Jag behöver inte göra det efter att ha läst detta:

Man går så ofta ensam

Det här är på allvar. Stora gester vävs samman med socialrealistiska texter och ämnen som tas upp är ytterligheter i människans komplexa känslonatur.

Euphoric/Heartbreak inleds med ett ringande elektroniskt ljud. Reverbet flödar. En kvinnlig röst säger några meningar på sensuell franska. James Allan kommer in på spoken word. Stämningen infinner sig. Låten heter Pain, pain, never again och redan här märks det att Glasvegas är ett band med höga pretentioner. Det här är på allvar. Stora gester vävs samman med socialrealistiska texter och ämnen som tas upp är ytterligheter i människans komplexa känslonatur.

James Allan visar på nytt upp att han är en kontrasternas mästare. Det genom att ställa den stora världen mot den lilla människan. Här arbetas med svartvit symbolik såväl som med starka färger. Allt för att få hjärtat att träda fram. För även om Glasgowkillarna tagit in en högskoleutbildad trummis från Boden, så handlar det aldrig om teknik. Allt sådant är bortsorterat. I världen som Euphoric/Heartbreak bjuder in till existerar inte ens det begreppet. Där finns bara en central längtan efter värme. Och det är som gjutet för mig, eftersom jag inte ens behöver ta det till mig. Jag lever alltid i den här världen. Jag andas oavsiktligt Glasvegas. James Allan är en messias med ett barns hjärta och en rymdvarelses ögon.

Pricksäkrast är han i de relationsbaserade låtarna. Att sätta fingret på obalansen i en relation kan vara det svåraste som finns. Människor slåss mot det problemet varje dag och kommer aldrig till insikt, eftersom att de aldrig hittar kärnan till vad som är fel. Som i vackra The world is yours . “You don’t need me, as much as i need you”.

Det här är kristallklart och rent som vatten. Man går så ofta ensam. Man har så ofta ont. Det finns så sällan glädje. Jag tvivlar så ofta på livet och varför vi finns. Men nu tror jag på det igen. Nu när jag har en vän. Ingenting kan vara viktigare än det här.
Magnus Ekelund

http://www.youtube.com/watch?v=LCRLUANYcWg

http://www.youtube.com/watch?v=wj_HwL2Dq8U

http://www.youtube.com/watch?v=N_D1NyMRPWw

Kommentarer

4 kommentarer till “Euphoric Heartbreak”

 1. Andreas Jismark 3 Apr 2011, 09:10

  Flood har nog lirat lite plattor för Glasvegas! Kolla t-shirten! : D

  http://www.tv4.se/1.2080024/2011/04/02/glasvegas_vi_gillar_svenska_flickor_ohalsosamt_mycket

 2. DMC 3 Apr 2011, 16:59

  Låter som Broder Daniel.

 3. Mos6581 4 Apr 2011, 20:48

  Jaha, alla tre videos copyright-bortplockade.

 4. Jens Hellqvist 8 Apr 2011, 13:09

  Jag tycker hon klarar sig bra: http://www.bbc.co.uk/programmes/p00g53jp

Pingbacks & Trackbacks