Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/functions.php on line 20

Dirk Ivens


En av de första låtar jag hörde från Belgien bortsett från Front 242.
“Memories” med The Klinik. De andra var “Kid Shyleen” med The Neon Judgement,”Drama in The Subway” med á; GRUMH..och “Flesh” med A Split Second. Bommen Special 1986.

Dags att slutligen knyta ihop säcken gällande Belgien i Sverige inläggen. Och på vilket sätt bättre än att prata Dirk Ivens. Om det är någon som ensam kan personifiera hela eran måste det väl ändå vara han. Karln har, utan större uppehåll, varit aktiv i genren sedan de allra första staplande stegen i början av 1980-talet.

Dirk Ivens samkör nuförtiden inte mindre än fyra band! Sonar, Dive, The Klinik & Absolute Body Control. Via hans egna bolag Daft Records hanterar han alla nya släpp/re-releaser samt bokningar till spelningar med samtliga nämnda band. Detta plus att han även är ute på vägarna och kör DJ-set!

Dirk Ivens var den första person av alla som kontaktade Lip Service på MySpace. Vi hade knappt hunnit registrera oss innan han upptäckt bandet. Hans plan var att ge ut en dubbeltolva med bara tjejfrontad hård elektro, men än idag har det inte blivit av något. Inte så konstigt kanske. Mannen har mer ju än en boll i luften. I vilket fall vet jag att han spelat sina Lip Service skivor i bilen på maxvolym när han dragit runt i Belgien med omnejd.

Det som är helt fantastiskt med att Ivens var den förste som uppmärksammade Lip Service var att det var just han som var den största anledningen till att vi startade bandet. En rad slumpar samverkade -och gör fortfarande idag. Kolla bara här:

1. Louise och jag gick till festivalen Tinitus på Münchenbryggeriet för att främst kolla på Nitzer Ebb & Front 242. Det var en skön grej att Absolute Body Control och The Hacker var bokade till samma festival också, men vi anade knappast vilken inverkan de skulle få på oss. Så big up till Daniel bakom festivalen som bokade en så in-i-helvete bra line up.

2. Louise och jag hade bara löst talat om att bilda ett band innan den här kvällen. Vi pratade om att kalla oss 44 Love men had Lip Service som reserv. När vi pratade med Fredrik Strage om saken gjorde han processen kort. Vi var tvungna att ta namnet Lip Service.

3. Nästa Fredag (28/11) sitter ju Fredrik Strage och jag och pratar The Klinik, Absolute Body Control och annan Belgisk musik i radioprogrammet Pluto. Består världen av tio människor undrar jag ibland?

4. På förfesten innan Tinitus satt jag med Jimpan och ett gäng polare till på söder. Jimmy skulle ju sedermera co-prodda och vara med och mixa Lip Service. På samma fest fanns också en skyddvästbeklädd Calle. Även känd som Nerwrak som gjort tre remixer till Lip Service, 2 på kommande “Black Cat Remixed”.

5. Jag & Jimpan hade väl egentligen ingen aning om hur fantastiska ABC var. Visst, de fanns där i bakgrunden förr i tiden. Men på riktigt hade vi aldrig gett dem chansen trots vår djupa insyltning i scenen. Därför blev vi chockade och extatiska, närmast traumatiserade, av Absolute Body Control´s scenframträdande och låtar. De fullständigt sparkade stjärten av båda Nitzer Ebb och Front 242´s konserter. Den ende som var i klass med Dirk Ivens band var fransmannen The Hacker. Satans vilket drag när han tvingades upp på scen pga Front 242´s strul med baskaggepedal. Makalöst. Nu visste jag vilken musik jag ville syssla med. En blandning av ABC & The Hacker. Tack till alla medverkande!


ABC i absolut kontroll. “Figures” -deras allra bästa låt.

Och nu till, kortfattat, den mer allmänna historien om belgaren Dirk Ivens.

Han har aldrig varit störst, han har heller aldrig varit bäst. Men han har fanimig varit där hela tiden.

Läs mer här: dirkivens.com

Från de första smått geniala syntverken i ABC i början av åttitalet till storhetseran med stenhårda, monotona Klinik och albumet “Plague”, via soloplattan med Dive i stopp till de mer ljudexperimentella Sonar har Dirk Ivens varit en stor inspirationskälla för väldigt många inom olika genrer -plain synt, hård body, elektro, industri, techno, minimalism… Han är kungen av Belgien i det här hänséendet. Step aside Jean Luc DeMeyer -du har haft dina dippar. Step aside TB Frank & Dirk Da Davo -trots att The Neon Judgement för alltid står med något större skrift i de små små historieböckerna: Och Dirk Ivens har, till skillnad från TNJ,  fortfarande mycket att uträtta. Och han gör det fortfarande vitalt och lysande.

Det här är inte illa alls. Det här är fantamig hur bra som helst.


Rena porren för Bondagekulturen, Aphex Twin & Läderfetischisten.

Det här är också helt bananas så jävla bra. ABC “I Wasnt There“.


Fatal error: Uncaught Error: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php:80 Stack trace: #0 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/single.php(14): related_posts(3) #1 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/html/s...') #2 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/html/s...') #3 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/index.php(17): require('/var/www/html/s...') #4 {main} thrown in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80